Esté Credit

Mi az a hőszivattyú?

A hőszivattyú energiatakarékos fűtő-hűtő berendezés: fűt a gáz- villany- olaj és vegyestüzelésű kazán helyett; hűt a klimaberendezés helyett; melegvizet készít (HMV) a villany bojler helyett. (*** Megjegyzés a lap alján)
Takarékos, biztonságos, egyszerű fűtő (hűtő) berendezés, amely alkalmazásakor néhány dologra kell figyelni: megfelelő teljesítményű hőszivattyú kiválasztása; elégséges méretű puffer tartály beépítése; a kívánt tömegáram biztosítása az előbbi kettő berendezés között (hőcserélő, csőátmérő és keringető szivattyú pontos megválasztásával); elégséges villamosenergia az indító áramhoz.

Hőszivattyú, az igazi rezsistop!

hőszivattyú a hagyományos fűtőberendezések helyett fűtésre, hűtésre és melegvíz előállítására használható (Sadi Carnot és a róla elnevezett Carnot körfolyamatnak köszönhetően több mint 200 éve létezik!), amely a környezetéből hőt von ki, és azt az ismert tüzelőanyagoknál sokkal jobb hatásfokkal, a környezetet kímélve hasznosítja. Röviden: a Nap környezetünkbe tárolt energiáját – levegő, víz, talaj -, plusz hozzáadott villamos energiát felhasználva, fűtjük az épületeinket. (Az arány kb. 75% környezeti energia + 25% villamos energia.) Karbantartási igénye alacsony, mint a hűtőszekrényeké! Gazdaságos, biztonságos, nincs szénmonoxid mérgezés! Nincs robbanás! Ha felkeltettük érdeklődését, érdekli a hőszivattyú működése, az alternatív fűtési rendszer ár, keressen bennünket.

Hőszivattyú típusok

  • Levegő-víz hőszivattyú: legfeljebb -15 °C, EVI kompresszorral -25 °C fokig javasolt a használata.
  • lehet monoblokkos (a kültéri egységben van minden alkatrész, akár házilag felszerelhető)
  • levegő-víz hőszivattyú lehet  EVI kompresszoroshőszivattyúamely akár -25 C fokban is használható.
  • Víz-víz hőszívattyú: vizbe süllyesztett csövek, zárt csőregiszter; két kutas (nyerő-nyelő) rendszer.
  • Talajkollektoros hőszivattyú: vízszintes csövek 1,5 -2 m mélyen fektetve a talajba, energiakosár, energiacölöp.
  • Szondás hőszivattyú: függőleges, akár 100 m mélyre fúrt szondák, 1 - 2 "U" alakú szondapárral.

Hova, kinek ajánlható a hőszivattyú fűtés?

Hőszivattyú lakossági felhasználásra

Családi házak 70 - 300 m2-ig, úszómedencék fűtése 10 - 400 m3-ig (3,5 kW - 100 kW között). Lakóházba tudunk ajánlani hagyományos, EVI kompresszoros és/vagy inverteres gépeket. Idegesebb szomszédok mellé ajánljuk a szupercsendes, vagy a még halkabb japán CHOFU levegő-víz hőerőgépet..

Ipari méretű hőszivattyú

Társasházak, irodák, ipari épületek fűtése, hűtése 208 kW teljesítményig. Az ipari hőszivattyúk kaszkád kötésben összekapcsolásával több ezer négyzetméteres csarnok fűthető, hűthető.

Partnereinknek ajánljuk

Tervező, kivitelező, viszonteladó kedvezményes áron vásárolhat. Hőszivattyú viszonteladóknak, kivitelezőknek, tervezőknek stabil műszaki hátteret, megbízható technológiát, versenyképes árakat biztosítunk!

Energiatakarékos hőszivattyú, napelem és napkollektor:

Fűtés és melegvíz szolgáltató rendszer

hőszivattyú,  a napkollektor, az általuk elkészített melegvíz tárolására szolgáló puffertartály, valamint a napelem összekapcsolásával még gazdaságosabban lehet fűteni. És ha egy igazi innovációt szeretne látni, nézze meg a SMARTFLOWER napelem oldalt.

Rendszerrajz itt → Teljesen mindegy, hogy a környező levegőben, a talajvízben, vagy a talajban tárolt hőről beszélünk, mindíg a Nap tárolt hőjéről van szó. A hőszivattyú ebből a környezetében tárolt hőből táplálkozik. És van belőle elég!!! “Geo”- vagy “H tarifa” igénylésével további megtakarítás érhető el!

Az olcsó áram. Geo-tarifa ismertető itt →

Új építésű ingatlan fűtésének tervezésekor – de fűtéskorszerűsítés esetén is – gondoljon az alternatív energiát biztosító hőszivattyús fűtési módokra. Hova érdemes hőszivattyút szerelni? Minden olyan helyre, ahol alacsony fűtőhőmérsékletet igénylő sugárzó fűtésrendszer a hőleadó felület. 

Levegő-víz, talajszonda, talajkollektor, víz-víz hőszivattyú

Bemutatjuk néhány – az általunk forgalmazott – hőszivattyú típusát, tulajdonságát, teljesítményét, használati helyét.
A höszivattyu megbízható, a környezetét óvó, geotarifa felhasználásával különösen energiatakarékos, megújuló geotermikus energiát felhasználó berendezés, fűtési és hűtési mód használata esetén.

A hőszivattyú akkor a legtakarékosabb, ha sugárzó fűtés, mint pl a padlófűtés és falfűtés (méretezéséhez hasznos tanácsok itt →) vagy Fan-Coil mellé építik be, így lesznek ezek a fűtőberendezések rendkívül gazdaságosak. A padlófűtés 50%-ban konvekciós (levegőmozgással járó) és 50%-ban sugárzó fűtést biztosít. A fal- és mennyezet fűtés/hűtés 20%-ban konvekciós, 80%-ban sugárzó fűtést biztosít. Amennyiben radiátoros fűtéshez építenek be hőszivattyút, a radiátorokat max. 45/35 fokra kell méretezni. 

Igy működik a hőszivattyú

A hőszivattyú működéséhez a legfontosabb a hűtőközeg, (munkaközeg). A hűtőközeg tulajdonsága hogy a forráspontja alacsony hőmérsékleten van. Ha a levegő-víz hőszivattyú kültéri levegőt vagy a víz-víz hőszivattyú talajból származó hőhordozó közegét egy hőcserélőbe (elpárologtató) vezetjük, amelynek másik oldalán a munkaközeg kering, a munkaközeg elvonja az elpárolgásához szükséges hőt a vízből vagy a levegőből, és folyadék halmazállapotból gőz halmazállapotúvá válik. A hőforrásként használt víz, vagy levegő közben néhány fokkal hidegebb lesz.

Egy egyszerű rajzon megmutatjuk a levegő-víz hőszivattyú működési elvét:

1. A kompresszor összesűríti a gáz halmazállapotú hűtőközeget (villamos energia felhasználásával). Az összesűrített gáz ettől erősen felmelegszik.

2. A forró gáz melegét a beltéri egységben – egy vizes hőcserélő -ben (kondenzátor) adja le – a lakás fűtésére és melegvíz készítésre használjuk, közben a [R407C] gáz kihűl, lecsapódik, ismét folyadékká válik.

3. A folyékony közeg – egy expanziós (fojtó szelep) szelep segítségével nagyobb keresztmetszetű térbe – tehát tágasabb helyre – az elpárologtatóba áramlik. Az itt lecsökkent nyomás hatására a közeg újra gáz halmazállapotúvá válik, kitágul és ettől erősen lehűl.

4. Mivel a külső környezet még a téli napokon is melegebb, mint ebben az állapotban a klímagáz, ezért a kültéri egységben – az elpárologtatón keresztül átszívott több száz, akár több ezer köbméter levegő segítségével – “előmelegítjük” a klímagázt, tehát a környezetből hőt vonunk el. Ezt a már melegebb klímagázt – az első ponttól indulva – ismét összesűrítjük. Így tudjuk a levegőből “kinyerni” az energiát!

(Az expanziós szelep működését szemléletesen egy szódásszifon patronhoz hasonlíthatjuk. Ha lassan tekerjük be a szifonpatront, akkor a benne összesűrített széndioxid is lassan kerül a szódásüvegbe, és bár hűvösnek érezzük a patront, nem tesz kárt a kezünkben. Ellenben ha gyorsan tekerjük be, a hirtelen kiáramló gáztól erősen lehűtjük és akár oda is fagyhatnak az ujjaink a szifonpatronra!)

Hőszivattyú üzemmódok és az üzemmódjainak meghatározása

Kérdése van a fűtésrendszerekkel kapcsolatban?

Kérdések a hőszivattyú beépítéséről

Ha fűt, hűt, melegvizet készít, vagy több hőszivattyú össze van kapcsolva. Bővebben

Vizsgáljuk meg több féle alapterület és hőszigetelésű ház költségeit. Bővebben

Információ a Meeting, Hiseer és Chofu hőszivattyúkban alkalmazott klímagáz(ok)ról:

Az általunk forgalmazott hőszivattyúkban az alkalmazott klímagáz típus a kereskedelmi néven R417A (százalékos megosztásban az alábbiakat tartalmazza: C4H10 6,2443 %;C2HF5 41,4454 %;C2H2F4 52,3103 %)

Az R417A klímagáz üzemi felhasználás során a hőszivattyút üzemeltető vevőre nem jelent veszélyt, nem éghető, nem robbanékony, stb. 
Amennyiben a hőszivattyúban klímagáz szivárgást észlelnek, a hőszivattyút azonnal le kell állítani, áramtalanítani kell, és haladéktalanul értesíteni kell az eladót. 
Az ESTÉ-Credit Side Kft szerződéses viszonyban áll több, a klímagázok kezelésére, tárolására, és felhasználására jogosult vállalkozással. Ilyen esetekben kizárólag a szerződött partnerünk látja el a klímagázzal kapcsolatos tevékenységeket!

Az R417A klímagázról többet megtudhat a Linde Group adatlapjáról. 

Scroll to Top