Fan-Coil fűtő hűtő berendezések

Mi az a Fan Coil? Miért fűtsön hűtsön a Fan Coil?

A Fan Coil egy radiátorhoz hasonló, de a benne levő hőcserélő és ventillátor segítségével nem csak fűt, de hűt is. Fan Coil olcsó, esztétikus, praktikus, energiatakarékos, könnyen szabályozható fűtő-hűtő hőleadó berendezés.

A Fan Coil jól illeszthető a hőszivattyú gépeinkhez.

Azokban az épületekben, ahol nem csak a fűtést kell megoldani, hanem a hűtést is, érdemes elgondolkodni, hogy milyen gépészeti megoldást válasszunk. Szerencsére több 

A fan coil tulajdonképpen egy konvektorlehetőség használható, attól függően, hogy milyenek a helyi adottságok, kell-e friss levegőt bejuttatni, mennyi pénzből lehet gazdálkodni stb. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy új létesítmény gépészetét kell kiválasztani, akkor mindig a legmegfelelőbb megoldást lehet alkalmazni, nem kell kellemetlen kompromisszumokat kötni. A legtöbb esetben elégséges a helyiségek hűtését és fűtését megoldani. Ilyenkor az egyetlen ésszerű megoldás a fan coil rendszer alkalmazása. Sőt, ha egyes helyiségek frisslevegős ellátásáról is gondoskodni kell, a fan coil-ok ott is megfelelőek, mert akár álmennyezeti, akár parapetes kivitelű készüléket választunk, a friss levegő beszívására is alkalmassá lehet tenni őket a megfelelő kiegészítő elemek felhasználásával. 
A Fan Coil tulajdonképpen egy konvektor: egy sűrűn bordázott hőcserélő, amelyen a csendes járású ventilátor átkeringteti a helyiség levegőjét. A hőcserélő csövekre erősített apró bordák sokasága által többszörösére növekszik a hőleadó felület a hagyományos radiátorhoz képest. A nagy hőcserélő felület és a ventilátoros levegőkeringtetésnek köszönhetően a berendezés hűtésre is alkalmas, amennyiben hideg vizet áramoltatunk keresztül rajta. A hagyományos radiátorok több okból sem  használhatók hűtésre. Egyrészt a hideg felületen keletkező kondenzáció miatt, amely szabadon a padlóra csöpögne, másrészt a hűtéshez túl kicsi a radiátorok hőcserélő felülete. Télen, ha a rendszerben meleg víz kering, akkor felfűti a levegőt, nyáron, amikor hideg víz áramlik benne, akkor lehűti a helyiséget. Tehát – mint kiderült – a rendszer csővezetékeiben víz kering. Télen, fűtési időszakban a hagyományos kazán által termelt meleg vizet keringtetjük át a fan coil-okon, ezáltal  fűtenek. Nyáron, amikor a szobák hűtésére van igény, akkor a központi folyadékhűtő által előállított hideg víz áramlik a rendszerben, ezáltal a készülékek hűtenek.

ZAJSZINT – KEZELHETŐ

A modern világ egyik negatív velejárója a megemelkedett zajszennyezés. Mindezzel nem lehet mit kezdeni, ha nem bizonyítható hitelt érdemlően. Ezért a berendezéseket az Fan-Coil mennyezet fűtés-hűtés vízszintes kifúvássalEurovent minősítési rendszer szerint is be kell vizsgáltatni, így a műszaki dokumentációkban szereplő zaj- és teljesítményadatok teljes bizonyossággal a valós értékeket tükrözik. Csak olyan gyártmányt érdemes kiválasztani, amely minősített (pl. Eurovent), és a gyártó megadta, hogy milyen körülmények között állapították meg a zajszintjét. Egy korrekt műszaki adatlapnak tartalmaznia kell a berendezés zajszintjeit minden ventilátorfokozatra, mert csak így választható ki a készülék a zajszint „követelmények” figyelembe vételével. Ha ismerjük, hogy a helyiségben mekkora a megengedett legnagyobb zajszint (MSZ 18151), csak annyit kell tenni, hogy a fan coil-t nem a maximális fordulatra választjuk ki, hanem kisebbre, így akár az is előfordulhat, hogy ennek megfelelően hőleadás szempontjából egy „kicsit” túlméretezett készüléket kell alkalmazni. A berendezések használóját a nem megfelelő belső hőmérséklet után a zaj zavarhatja a legjobban, ezért különös figyelmet kell fordítani a zajszintekre.

SZERELÉS – EGYSZERŰ, GYORS, OLCSÓ

Mivel a rendszer szerelése nem kíván semmilyen különleges „tudást”, ill. szerszámokat Fan-Coil mennyezet fűtés-hűtés– mint a hagyományos meleg vizes rendszerek –, a kivitelezés sem lesz drágább. Ugyanazon a vizes rendszeren megoldható a hűtés és a fűtés. A szerelési költségek tehát a fan coil-nál nem nőnek jelentősen, míg a szokványos hűtőközeggel működő rendszereket csak különleges technológiával és megfelelő szakképesítésű szerelőkkel lehet szerelni. Már berendezés szinten is sokkal olcsóbb a  fan coil, mint a VRV, a VRF és a multisplit rendszerek, nem is beszélve arról, hogy fan coil-nál – mint már említettem –, csak egy csőhálózatot kell kiépíteni, és az is vizes. A meleg vizes, radiátoros  rendszerhez képest a fan coil-os hálózatnál a hőszigetelésre kell nagyobb gondot fordítani: páradiffúzió- mentes anyagot kell választani, hogy a hideg vezetékek felületén a párakicsapódást megakadályozzuk. Természetesen, mint minden hűtésnél, itt is meg kell oldani a beltéri egységen, jelen esetben a fan coil-on keletkezett kondenzátum elvezetését. Ez általában nagyon párás levegőnél 1-1,5 l/óra, és gravitációsan is elvezethető. A beltéri egységet, vagyis a fan coil-t, a helyi adottságoknak megfelelően lehet felszerelni. Amennyiben álmennyezet van, akkor választhatjuk nagy tereknél a kazettás kivitelt vagy az álmennyezet fölé szerelhető burkolat nélküli változatot. Az utóbbi esetben a kiszolgált térben csak egy befúvó- és egy elszívórács fog látszani, amelyek gyári elemekből összeállíthatók. 

 

KÉT- ÉS NÉGYCSÖVES FAN COIL – MELYIKET VÁLASSZAM?

A kétcsöves fan coil-nál a hűtővíz ugyanabban a csőpárban kering, mint a fűtővíz, szezonálisan kell a hőközpontban kiválasztani a fűtési vagy hűtési üzemmódot. A Fan-Coil 2 csöves rendszerfentiekből következik, hogy a fan coil-on csak két csonk van, és egy hőcserélő, amelyben felváltva hideg (nyáron), ill. meleg víz (télen) kering. A négycsöves változatoknál viszont külön rendszert kell kiépíteni a téli, ill. a nyári üzemnek, külön csőpáron kering a fűtővíz és külön csőpáron – a meleg víztől függetlenül – a hűtővíz. A fan coil ebben az esetben két egymástól független hőcserélőt tartalmaz és négy vízoldali csonkja van. Az előnye a négycsöves berendezésnek a kétcsöveshez képest, hogy a készülék automatikusan, az igényeknek megfelelően hűt vagy fűt, szinte azonos időben. Emberi beavatkozás nem kell az átálláshoz, és központi átkapcsolás sem Fan-Coil 4 csöves rendszerszükséges a kazán és a folyadékhűtő között. Így pl. átmeneti időben (március, október) megoldható, hogy míg az épület északi tájolású helyiségeiben fűtenek, addig a déli tájolású részben hűtenek, természetesen azonos időben! Négycsöves rendszer választásakor szükséges egy-egy mágnesszelep a fan coil fűtés és hűtés oldali csonkjain. Fűtéskor a hűtési mágnesszelep van zárva, hűtéskor viszont a fűtési, így elkerülhető, hogy a fan coilon egy időben hideg és meleg víz is áramoljon. A szelepeket a termosztát vezérli – zárja/nyitja –, ezért négycsöves rendszernél szükséges az erre alkalmas vezérlőtermosztát. A négycsöves rendszer további előnye, hogy a fűtési hőcserélő kisebb felületű, mint a hűtési, ezért a fan coil fűtési teljesítménye összhangban van a hűtési teljesítménnyel, vagyis nem áll fenn az a veszély, mint a kétcsöves rendszernél, hogy a fűtési teljesítmény – szükségtelenül – sokkal nagyobb, mint a tényleges, helyiség által igényelt. Éppen ezért a négycsöves rendszernél meg kell vizsgálni és méretezni kell a fan coilokat téli esetre is.

OLCSÓ ÉS ESZTÉTIKUS

Ha nem csak a készülékek árát vesszük figyelembe, hanem a teljes rendszert – szereléssel, anyagszükséglettel kompletten –, akkor gyorsan belátható, hogy a fan coil rendszer sokkal olcsóbb, mint bármi más, amely hasonló funkciót tölt be a belső komfortérzet kialakítása szempontjából. Ez alól csupán a 1-5 helyiséges Split klímás megoldások kivételek, főleg azok, amelyeket utólag, a radiátoros rendszer kiépítése után szerelnek. A fan coil rendszer szerelése egyszerű, kevés berendezés szükséges hozzá. A készülékek kis helyet foglalnak el a hasznos térből és a belső tér hangulatához illeszthetők. A fan coil egyszerű, kerekített burkolata könnyen tisztán tartható, takarítható. A készülékeket, némely gyártmány esetében, jeles dizájnerek tervezik, ezért a burkolatos változatok önmagukban is tetszetősek. A lágy, kerekített formák elegánsan illeszkednek a modern belső térbe. Semleges törtfehér színükkel – esetleg egyéb változatban –, bármilyen színvilágban feltűnésmentesen látják el feladatukat. Amennyiben a belsőépítészet nem teszi lehetővé a burkolatos berendezés alkalmazását, akkor eltakarható vagy az álmennyezet fölé helyezhető a fan coil. Az elrejtésnek azért nincs akadálya, mert a levegőt ventilátor keringteti, ellentétben a radiátorokkal, ahol a hőleadást jelentősen csökkentheti bármilyen eltakarás. A beruházások során fontos tényező az üzembiztonság és a garanciális szolgáltatás. Lényeges, hogy minél kevesebb karbantartást, javítást igényeljen egy rendszer, és nagy biztonsággal működjön hosszú időn keresztül. Ezért fontos a szakképzett szervizhálózat és a legalább 24 hónapos garancia. (Csatlakoztatható fancoil)

PRAKTIKUS ÉS ENERGIATAKARÉKOS

A fentiekben részletezett előnyök miatt könnyen belátható, hogyha bármilyen hasonló eredményt produkáló rendszerrel összevetjük a fan coil-os rendszert, akkor nagy bizonyossággal az utóbbi fog győztesként kikerülni. Mivel meglehetősen egyszerű berendezésekről van szó, a szállítási határidők is nagyon rövidek lehetnek, szemben a légkezelőkkel és egyéb bonyolultabb rendszerekkel. A fan coil hálózat energiatakarékossága több tényezőnek is köszönhető. A legfontosabb talán, és a legtöbb megtakarítást eredményezheti, hogy fűtéskor nem szükséges a radiátoroknál megszokott és szükséges 80-90 °C-os előremenő vízhőmérséklet, hanem elég a 40 °C. Nagyon jól illeszthető a rendszer az időjárásfüggő szabályozásokkal, amelyek az előremenő vízhőmérsékletet változtatják. A használható alacsony vízhőmérsékletek miatt kiválóan társíthatók a fan coil-ok a kondenzációs kazánokkal, napkollektorokkal, hőszivattyúkkal, amely további energiatakarékosságot tesz lehetővé. Energia megtakarítható úgy télen, mint nyáron a helyi szabályozásnak köszönhetően. Minden helyiségben külön-külön – az éppen bent tartózkodók igénye szerint – beállítható a hőmérséklet (fűtésnek, hűtésnek). Ezáltal elkerülhető a felesleges túlhűtés vagy túlfűtés, amelyet a magyar szokások szerint az ablakok nyitogatásával szoktak „beszabályozni”. 

SZABÁLYOZÁS

Akár beépített, akár fali szabályozót alkalmazunk, elérhető áron nagyon intelligens készülékek találhatók a piacon. A Fan-Coil szabályzó termosztátmikroprocesszoros vezérlések automatikusan kiválasztják a megfelelő ventilátor-fordulatszámot, hogy a leggyorsabban elérhető legyen a beállított hőmérséklet. A szabályozó – a folyamatos vízhőmérséklet-figyelésnek köszönhetően – automatikusan kiválasztja a téli/nyári állapotot. Bármilyen rendellenesen meleg (hűtéskor) vagy hideg (fűtéskor) vízhőmérsékletnél (pl. leállt kazán, amikor a keringtetett víz lehűl) leállítja a fan coil-t, amely természetesen azonnal újraindul, ha az üzemi körülmények helyreállnak. Sőt, hogy a felhasználás kényelmesebb legyen, a berendezések akár egy diszpécserszobából is távvezérelhetők, elindíthatók, ill. leállíthatók, annak megfelelően, hogy a helyiségben van-e hűtési, ill. fűtési igény. Mindent összevetve, a fan coil rendszerek manapság a bankszektorban és a szállodákban a legelterjedtebbek, de hasonló a helyzet az irodákban és az egyéb igényesebb létesítményekben is, ahol nincs szigorúbb előírás a légállapotokat illetően. A számtalan alkalmazási hely bebizonyította, hogy műszaki és gazdaságossági szempontból a fan coil fűtésrendszer lehet a legjobb hőszivattyús megoldás. – vacsa-

A leírást készítette: Varga Csaba

További ismertető az Ezermester oldalain

 

És ha nem Fan Coil, de hőszivattyú a hőtermelő berendezés, akkor az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek jönnek. Padló- és falfűtés információ.

Hűtés hőszivattyúval, gazdaságosan 

← Vissza a "Hasznos infók" oldalra.

 

Vélemények