Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Villanybojler a hőszivattyú mellé…

Néhány éve már nem a hőszivattyús melegvíz termelést ajánljuk az érdeklődőknek, a vásárlóinknak. És szinte mindenki visszakérdez:

Megőrültek? Villanybojler a hőszivattyú mellé? De miért?

Az általunk forgalmazott japán Chofu vagy a kínai Power World hőszivattyú kiváló választás. A velük készített fűtés-hűtés rendszer egy rendkívül megbízható és ár-érték arányában kiváló befektetés a jövőbe. Ha viszont a HMV-t is hőszivattyúval készítjük… Vannak fenntartásaink. Szeretnénk megfelelő tanácsot adni az érdeklődőknek.

Szerintünk egy bizonyos napi melegvíz mennyiség alatt (150-200 liter/nap) a villanybojler a jobb megoldás!

Hírek Megőrültek? Villanybojler a hőszivattyú mellé?
Megőrültek? Villanybojler a hőszivattyú mellé?

Számok, amelyek bizonyítják, hogy még hosszú távon sem éri meg hőszivattyúval HMV-t készíteni.

Éveken keresztül ajánlottuk a melegvíz készítésre is a hőszivattyút, mint minden rendes hőszivattyús cég.

Egy napon aztán eljött az igazság pillanata. Egy jó barát (nevezzük Gábornak, mert az is)  képében, és megkérdezte: Miért nem kardoskodtunk jobban, miért fogadtuk el az igényét, mikor ezt a drága megoldást kérte? Miért nem villany bojlert ajánlottunk, szereltünk? Szemrehányó pillantásától kissé megilletődve kezdtünk el számolni…

Alig egy év telt el a hőszivattyú beüzemelése óta, és a következő tűnt fel Gábornak. A téli fűtési időszak után tavasszal, majd nyáron is napjában többször ki-bekapcsolt a hőszivattyú. És szorgalmasan készíti a melegvizet a 300 literes Hajdu indirekt tárolóba.

A GEO-tarifás óra pontosan mérte a HMV készítés áramszükségletét. Így nem volt nehéz rájönni, hogy bizony drága beruházás a hőszivattyús melegvíz készítés. Ahhoz képest különösen, hogy mennyi melegvízre van szüksége a 4 tagú családnak. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az esetleges legionella baktérium elpusztítása érdekében havonta egyszer érdemes 80 °C fölé fűteni a HMV tartályt.

Hőszivattyú vagy Ariston bojler?

Azt már az első megbeszélésünkkor kiderült, hogy Gáboréknak kb. 13 kW-os hőszivattyú teljesítménye kell a monovalens fűtési rendszer kialakításához. Melegvízből napi 200 literre (kb 55 °C) van szüksége a családnak. Emiatt végül a PW040 13,4 kW-os hőszivattyú lett a kiválasztott (ez tudja szabályozni a prioritásként előbb a melegvizet, majd a fűtést). A fűtés éves díját az ÉZSÉ Kft költség kalkulátora számolta ki.

Ahhoz, hogy ezt a mennyiségű melegvizet előállítsuk, naponta kb 1 órát fordított a hőszivattyú a HMV termelésre. Ezek alapján (a felvett energia) 4,0 kWh x 33 Ft/kWh (Geo-tarifa ára) = 132 Ft/nap x 365 nap = 48.180,- Ft. 

A szükséges (200 liter/nap) mennyiségű melegvizet az ARISTON VELIS EVO 100 literes okos bojlere készítheti. Akkor a napi fogyasztás a következők szerint alakul (napi kétszer tölti fel magát): 2 x 2:55 = 5:10 (h:min) x 45 Ft/kWh = 230 Ft/nap x 365 = 83.950 ,- Ft.

Készítettünk egy táblázatot, ami megmutatja, hogy mennyibe kerü a fűtés és melegvíz készítés beruházói oldalon, és hogy alakul az éves rezsiköltség ennél a két tételnél (fűtés + HMV). Azután jön egy osztás, és kiderül, mennyi ideig lehet fűteni az Ariston Velis Evo bojleres rendszerrel, a hőszivattyús melegvíz készítéssel szemben. 15 évig!!!

Napi hány liter melegvíz kell?

Felmerülhet persze a kérdés, napi hány liter melegvíznél éri meg mégis a hőszivattyús melegvíz ellátás? Számítások szerint napi 500 liter melegvíznél már megéri a hőszivattyús megoldást alkalmazni. (Ekkora mennyiségű melegvizet 2 db Ariston Velis Evo képes gond nélkül elkészíteni. Így a beruházási költség-különbség – a járulékos „bojleres” munkákat is figyelembe véve – 300 ezer forintra csökken, az éves rezsi díja viszont jelentősen nőne.)

Van persze egy másik vetülete is a dolognak

(és ekkor már kevésbé volt szigorú Gábor is), mégpedig az, hogy akarjuk-e napelem rendszerrel megtámogatni a fűtő és melegvíz készítő rendszerünk energia igényét.

Mert ha igen, akkor kicsit más a matematika!

Költség kalkulátor

Gáborék esetében a hőszivattyúval előállított fűtés és HMV „igénye” (napi 200 liter melegvíz) alapján 4 kW-os (kb 2.1 millió Ft) napelem rendszert javaslunk.
Ahol az Ariston EVO okos bojler adja a háztartási melegvizet (HMV), ott pedig 5 kW-os (kb. 2.5 millió) rendszer szükséges. (Természetesen ebben nincs benne a ház többi elektromos fogyasztó igénye.)

Ezt figyelembe véve még mindig 545.000,- Ft-tal drágább a hőszivattyúval készített melegvizes rendszer megvalósulási költsége! A havi rezsi meg elméletileg – mindkét esetben – nulla forint!
Igy ismét a villanybojlerrel készített melegvíz előállítása ajánlott!

Figyelem! Az eredeti bejegyzés 2020-ban íródott, az árakat és a megjelölt típusokat aktualizáltuk! (Köszönjük B. János olvasónknak az észrevételt!)

Megőrültek? Villanybojler a hőszivattyú mellé?

Nem, nem őrültünk meg, de még mindig az Ariston Velis Evo-t javasoljuk melegvíz készítésére 3-4 tagú család esetében.

Ráadásul ebben az esetben a hőszivattyúnk élettartama jelentősen nő, hiszen nem egész évben kapcsolgat be-ki, hanem csak a fűtési – hűtési idényben. Tehát 5-6 hónapot pihen!

Ha még mindíg vannak kétségek az érdeklődőkben, van még pár érvünk:

  • A HMV tartály lényegesen nagyobb helyet foglal el, mint a falra szerelhető Ariston Evo villany bojler.
  • Télen, ha kifogy a HMV tartályból a melegvíz, akkor a ház fűtése háttérbe szorul.
  • Az Ariston Evo szép, okos, akár távolból lehet irányítani. Stb, stb, stb…
Ariston Velis Evo
Hőszivattyú mellé villanybojler

Ariston Velis Evo az „okos” bojler. 

Válassza Ön is ezt a megoldást, ne legyen Gábor!            2018.04.23.

Melyik a gazdaságosabb megoldás?