Esté Credit

MEGŐRÜLTEK? VILLANYBOJLER A HŐSZIVATTYÚ MELLÉ?


Néhány éve már nem a hőszivattyús melegvíz termelést ajánljuk az érdeklődőknek, a vásárlóinknak. És szinte mindenki visszakérdez: Tényleg? De MIÉRT? Az általunk forgalmazott Meeting hőszivattyús rendszer fűtés-hűtés kialakításakor egy rendkívül megbízható és ár-érték arányában kiváló berendezést telepítünk a vásárlóinknak. Ha viszont a HMV-t is hőszivattyúval készítjük…


Az általunk forgalmazott Meeting hőszivattyús rendszerekkel a fűtés-hűtés kialakításakor egy rendkívül megbízható és ár-érték arányában kiváló, megújuló energiát hasznosító berendezést adunk a vásárlóinknak. Ha viszont a HMV-t is hőszivattyúval készítjük, már erősen romlik az ár-érték arány.

Számok, amelyek bizonyítják, hogy még hosszú távon sem éri meg hőszivattyúval HMV-t készíteni.

Éveken keresztül ajánlottuk a melegvíz készítésre is a hőszivattyút, mint minden rendes hőszivattyús cég.

Egy napon aztán eljött az igazság pillanata egy jó barát (nevezzük Gábornak, mert az is)  képében, és megkérdezte: miért nem kardoskodtunk jobban, miért fogadtuk el az igényét, hogy ezt a drága megoldást kérte? Miért nem villany bojlert szereltünk? Szemrehányó pillantásától kissé megilletődve kezdtünk el számolni…


Alig egy év telt el a hőszivattyú beüzemelése óta, és az tűnt fel Gábornak, hogy a téli fűtési időszak után tavasszal, majd nyáron is napjában többször bekapcsolt a hőszivattyú, és szorgalmasan készítetti a melegvizet a 300 literes Hajdu indirekt tárolóba.

És mivel a GEO-tarifás óra pontosan mérte a HMV készítés áramszükségletét, nem volt nehéz rájönni, hogy bizony drága beruházás a hőszivattyús melegvíz készítés ahhoz képest, hogy mennyi melegvízre van szüksége a 4 tagú családnak. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az esetleges legionella baktérium elpusztítása érdekében havonta egyszer érdemes 80 °C fölé fűteni a HMV tartályt.

Azt már az első megbeszélésünkkor kiderült, hogy Gáboréknak az MD40D 16 kW-os hőszivattyú teljesítménye kell a monovalens fűtési rendszer kialakításához. Melegvízből napi 200 literre (kb 55 °C) van szüksége a családnak. Emiatt végülis az egyel nagyobb, MD50D2 18 kW-os hőszivattyú lett a kiválasztott (ez tudja szabályozni a prioritásként előbb a melegvizet, majd a fűtést).

Ahhoz, hogy ezt a mennyiségű melegvizet előállítsuk, naponta kb 1 órát fordított a hőszivattyú a HMV termelésre. Ezek alapján (a felvett energia) 4,4 kWh x 30 Ft/kWh (Geo-tarifa ára) = 132 Ft/nap x 365 nap = 48.180,- Ft.

Amennyiben a szükséges (200 liter/nap) mennyiségű melegvizet az ARISTON EVO 100 literes okos bojlere készíti, akkor a napi fogyasztás a következők szerint alakul (napi kétszer tölti fel magát): 2 x 2:50 = 5:40 (h:min) x 40 Ft/kWh = 226 Ft/nap x 365 = 82.490 ,- Ft.

Készítettünk egy táblázatot, ami megmutatja, hogy mennyibe kerü a fűtés és melegvíz készítés beruházói oldalon, és hogy alakul az éves rezsiköltség ennél a két tételnél (fűtés + HMV). Azután jön egy osztás, és kiderül, mennyi ideig lehet fűteni az Ariston Velis Evo bojleres rendszerrel, a hőszivattyús melegvíz készítéssel szemben. 25 évig!!!

Felmerülhet persze a kérdés, napi hány liter melegvíznél éri meg mégis a hőszivattyús melegvíz ellátás? Számítások szerint napi 500 liter melegvíznél már megéri a hőszivattyús megoldást alkalmazni. (Ekkora mennyiségű melegvizet 3 db Ariston Evo képes gond nélkül elkészíteni. Így a beruházási költség-különbség – a járulékos “bojleres” munkákat is figyelembe véve – 500 ezer forintra csökken, az éves rezsi díja viszont jelentősen nőne.)

Van persze egy másik vetülete is a dolognak

(és ekkor már kevésbé volt szigorú Gábor is), mégpedig az, hogy akarjuk-e napelem rendszerrel megtámogatni a fűtő és melegvíz készítő rendszerünk energia igényét?

Mert ha igen, akkor kicsit más a matematika!

Gáborék esetében (napi 200 liter melegvíz) a hőszivattyúval előállított fűtés és HMV “génye” alapján 4 kW-os (kb 2.1 millió) napelem rendszert javaslunk.
Ahol az Ariston EVO okos bojler adja a háztartási melegvizet (HMV), ott pedig 5 kW-os (kb. 2.5 millió) rendszer szükséges. (Természetesen ebben nincs benne a ház többi elektromos fogyasztó igénye.)

Ezt figyelembe véve még mindig 460.000 Ft-tal drágább a hőszivattyúval készített melegvizes rendszer megvalósulási költsége! A havi rezsi meg elméletileg – mindkét esetben – nulla forint!

Tehát még mindig az Ariston Evo-t tudjuk javasolni!

Ráadásul ebben az esetben a hőszivattyúnk élettartama jelentősen nő, hiszen nem egész évben kapcsolgat be-ki, hanem csak a fűtési idényben.

Ha még mindíg vannak kétségek az érdeklődők fejében, akkor van még pár érvünk:

   – A HMV tartály lényegesen nagyobb helyet foglal el, mint a falra szerelhető Ariston Evo.

   – Télen, ha kifogy a HMV tartályból a melegvíz, akkor a ház fűtése háttérbe szorul.

   – Az Ariston Evo szép, okos, akár távolból lehet irányítani. Stb, stb, stb…

Ugye, hogy szép?

Válassza Ön is ezt a megoldást, ne legyen Gábor!

2018.04.23.

Scroll to Top