Esté Credit

HŐSZIVATTYÚ VAGY NAPKOLLEKTOR?


Hőszivattyú vagy napkollektor készítse a használati melegvizet?

Sokszor feltett kérdés, ha csak a melegvíz előállítása a feladat. Amennyiben csak nyáron, egy nyaralóban kell sok melegvizet előállítani, akkor egyértelműnek tűnik a válasz. A napkollektor által előállított HMV-t szinte ingyen kapjuk a Naptól, persze a beruházási költség azért tetemes.

Összehasonlítjuk most a hőszivattyús melegvíz előállításával, számokkal alátámasztva, és a végén megtudjuk, melyik beruházás az olcsóbb, és melyik üzemeltetése kerül többe.

A hőszivattyú és napkollektor rendszerek beépítési és üzemeltetési összehasonlításának igénye egy konkrét érdeklődés alapján lett kiszámolva, most ennek a leírása következik.

A feladat: melegvíz készítése egy kizárólag nyáron használt balaton melletti családi üdülőben, ahol a család és barátai júliustól augusztus végéig 2-3 hetes turnusokban váltják egymást, alkalmanként 6-8 fő részvételével.

A tulajdonos kérdése az volt felénk, hogy napkollektorral (azon belül is sík, vagy vákuumcsöves legyen a rendszer) vagy hőszivattyúval oldja meg a melegvíz ellátást.
Mivel a három – általában – jó meleg, napos hónapban kell melegvizet készíteni, rávágtuk, hogy a vákuumcsöves napkollektor a javaslatunk. Aztán átgondolva, hogy ezekben a hónapokban a hőszivattyú 5-6 COP értékkel is üzemel, elővettük a számológépet.

Íme az eredmény:

Napkollektor bekerülési összege bruttó

napkollektor anyag 1.290.000,- + szerelési díj 250.000,- = 1.540.000,- Ft

15 csöves vákuumcsöves napkollektor panel 3 db
Tető rögzítő szerelő szett 3 szett
Csövek, idomok, alapszett 1 szett
Kollektor bővítő csatlakozó a táblák összekötéséhez 2 db
500 literes HMV tároló 2 hőcserélővel, vezérléssel 1 db
Kiegészitő anyagok, szigetelés 1 szett
Szolár tágulási tartály 50 l 1 db
Esetleges további kazán csatlakozó szett 1 db
Fagyálló folyadék TYGLS 25 liter

 

Hőszivattyú bekerülési összege bruttó

MD20D hőszivattyú anyag 1.250.000,- + szerelési díj 250.000,- = 1.500.000,- Ft

MD20D Meeting hőszivattyú 7 kW (150 l/óra 55 °C melegvíz) 1 db
300 literes 2 hőcserélős szigetelt puffertartály 1 db
Hidroblokk hőszivattyú és puffertartály közé 1 db
összekötő csövek, fittingek, szigetelés 1 szett
Fagyálló folyadék TYGLS 30 liter

Az árakat összehasonlítva szinte forintra azonos összeg jött ki! Akkor melyik melegvíz készítő rendszer a jobb választás?

Nézzük a további összehasonlítást, pro-kontra érvekkel:

Melegvíz biztosítás állandóan:

Hőszivattyú minden napszakban – Napkollektor napsütés idején
Emiatt a hőszivattyú nem igényel kiegészítő fűtést, a napkollektor esetében borús, esős időben és este szükség lehet rá.

Melegvíz hőmérséklete

Hőszivattyú max. 60 C – Napkollektor 80 C fok. Amennyiben nagyon hossú ideig és forrón süt a Nap, a napkollektor vízhőmérsékletének szabályozására hidegvizet kell keverni a tartályba.

Üzemeltetési költség

A napkollektor az 500 literes HMV tárolót a Nap segítségével kb 4-8 óra alatt melegíti fel, általában 70-90 C fokra. Ez alatt a keringetőszivattyú áramfogyasztása minimális, kb 1.000,- Ft/hó. Felesleges plusz kiadás, ha a nagy melegtől jelentősen felforrósodik a tartályban a víz, a rendszer a túlnyomású szelepen elengedi a forró gőzt és hideg víz keveredik a tartályban. (Nem csak a vízszámla nő, de a csatorna díj is! Ha van lehetőség, ilyenkor le kell takarni a vákuumcsövek egy részét.)

A számításba vett hőszivattyú 2 óra alatt tölti meg 55 C fokos vízzel a 300 literes tartályt, és ha kell ismétli ezt, amíg a használók igénylik azt. Hogy az összehasonlítás pontosabb lehessen, vegyük úgy, hogy a hőszivattyúval is 500 liter melegvizet készítünk. Ennek havi Geo-tarifás villanyszámla költsége 6.000,- Ft/hó.

Végeredmény:

A fogyasztási számok alapján a hőszivattyú 40 ezer forintnyi beruházási árelőnye egy év alatt elolvad.

Azonban az üzemeltetési tapasztalataink alapján kijelenthetjük, hogy a hőszivattyúnál jóval kevesebb az időjárás okozta meghibásodás miatti javítási költség, ráadásul a hőszivattyú éjjel-nappal a rendelkezésünkre áll, ha melegvíz igényünk van.

A napkollektor kb. 5.000,- forintos havi üzemeltetési előnye a hőszivattyúval szemben mindössze 5 nap esős idő alkalmával semmivé válik, mert akkor a tartályba épített 5 kW-os hőpatronnak kell felfűteni a fürdővizet.

A fentiek alapján szerintünk a hőszivattyú az átgondoltabb választás!


Ezeket a blogbejegyzéseket is olvassák el:

Passzív -aktív hűtés hőszivattyúval.

Úszómedence fűtése gázzal vagy hőszivattyúval?

Scroll to Top