Hőszivattyú Esté Credit

Hőszivattyú fűtés-hűtés

Mi az a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy fűtő és hűtő berendezés, amit szeretni fog a pénztárcája is!

Egy energiatakarékos fűtő-hűtő rendszer: fűt a gáz- villany- olaj és vegyestüzelésű kazán helyett. Hűt a klímaberendezés helyett és melegvizet készít (HMV) a villany bojler helyett.
(*** Megjegyzés a lap alján.)

Takarékos, biztonságos, egyszerű fűtő (hűtő) berendezés, amely alkalmazásakor néhány dologra figyelni kell…

Mi az a hőszivattyú ?

1.) Megfelelő teljesítményű hőszivattyú kiválasztása. 2.) Méretezett puffertartály / térfogatnövelő tartály / hidraulikus váltó / hőcserélő. 3.) A kívánt tömegáram biztosítása az előbbi berendezés között, csövek, idomok, elzáró szerelvények elégséges átmérővel. 4.) Keringető szivattyú pontos kiválasztása. 5.) Elégséges villamosenergia az indító áramhoz.

A hőszivattyú az igazi rezsistop!

megújuló energiát hasznosító  berendezés a hagyományos fűtőberendezések helyett fűtésre, hűtésre és melegvíz előállítására használható. (Sadi Carnot és a róla elnevezett Carnot körfolyamatnak köszönhetően több mint 200 éve létezik!)

A környezetéből hőt von ki, és azt az ismert tüzelőanyagoknál sokkal jobb hatásfokkal, a környezetet kímélve hasznosítja.
Röviden: a Nap környezetünkbe tárolt energiáját – levegő, víz, talaj -, plusz a hozzáadott villamos energiát felhasználva, fűtjük az épületeinket. (Az arány kb. 75% megújuló környezeti energia + 25% villamos energia.) Karbantartási igénye alacsony, akár a hűtőszekrényeké! Gazdaságos, biztonságos, nincs szénmonoxid mérgezés! Nincs robbanás!
Ha felkeltettük érdeklődését, és érdekli a hőszivattyú működése, az alternatív fűtési rendszer ára, keressen bennünket bizalommal.

Új építésű ingatlan fűtésének tervezésekor – de fűtéskorszerűsítés esetén is – gondoljon az alternatív energiát biztosító hőszivattyús fűtési módokra.
Hova érdemes hőszivattyút szerelni? Minden olyan helyre, ahol alacsony fűtőhőmérsékletet igénylő sugárzó fűtésrendszer a hőleadó felület. Ráadásul az üzemeltetéshez elérhető az olcsó áram. Hőszivattyús tarifa ismertető itt.

Így működik a hőszivattyú ...

A működéséhez (működtetéséhez) legfontosabb a hűtőközeg, (munkaközeg). A hűtőközeg tulajdonsága hogy a forráspontja alacsony hőmérsékleten van. Ha a levegő-víz a kültéri levegőt vagy a víz-víz hőszivattyú talajból származó hőhordozó közegét egy hőcserélőbe (elpárologtató) vezetjük, amelynek másik oldalán a munkaközeg kering, a munkaközeg elvonja az elpárolgásához szükséges hőt a vízből vagy a levegőből, és folyadék halmazállapotból gőz halmazállapotúvá válik. A hőforrásként használt víz, vagy levegő közben néhány fokkal hidegebb lesz (átadta a hőjét).

Egy egyszerű rajzon megmutatjuk a levegő-víz hőszivattyú működési elvét:

A hőszivattyú működése

1. A külső környezet téli napokon is „melegebb”, mint ebben az állapotában a hűtőközeg, ezért az elpárologtatón keresztül átszívott levegő segítségével – „előmelegítjük” a hűtőközeget.

2. Villamos energiával működő kompresszor összesűríti a gáz halmazállapotú hűtőközeget. Az összesűrített gáz ettől erősen felmelegszik.

3. A forró gáz a hőszivattyúban lévő gáz – folyadék hőcserélő -be kerül. (Innen adja le a lakás fűtésére a melegvizet, a visszatérő fűtővíz közben lehűl.)

4. A kondenzált gőz áthalad az expanziós szelepen, így csökkentve a nyomást és a hőmérsékletet. És a körfolyamat ismétlődik, amíg a geotermikus energiát felhasználó gép működik.

Az expanziós szelep működését szemléletesen egy szódásszifon patronhoz hasonlíthatjuk. Ha lassan tekerjük be a szifonpatront, akkor a benne összesűrített széndioxid is lassan kerül a szódásüvegbe, és bár hűvösnek érezzük a patront, nem tesz kárt a kezünkben. Ellenben ha gyorsan tekerjük be, a hirtelen kiáramló gáztól erősen lehűtjük és akár oda is fagyhatnak az ujjaink a szifonpatronra!

Geotermikus energiát használó géptípusok

Bemutatjuk néhány – az általunk forgalmazott – hőszivattyú típusát, tulajdonságát, teljesítményét, használati helyét. Miként óvja környezetét, hogy kaphat kedvezményes áram tarifát, stb…

Levegő-víz, talajszonda, talajkollektor, víz-víz hőszivattyú

A hőszivattyú akkor a legtakarékosabb, ha sugárzó fűtés, mint pl a padlófűtés és falfűtés (méretezéséhez hasznos tanácsok itt →) vagy Fan-Coil mellé építik be, így lesznek ezek a fűtőberendezések rendkívül gazdaságosak. A padlófűtés 50%-ban konvekciós (levegőmozgással járó) és 50%-ban sugárzó fűtést biztosít. A fal- és mennyezet fűtés/hűtés 20%-ban konvekciós, 80%-ban sugárzó fűtést biztosít. Amennyiben radiátoros fűtéshez építenek be hőszivattyút, a radiátorokat max. 45/35 fokra kell méretezni. Van az a radiátor…

Kinek, és hova ajánlható a hőszivattyú?

Energiatakarékos hőszivattyú mellé napelem és / vagy napkollektor:

Fűtés és melegvíz szolgáltató rendszer

A hőszivattyú, a napelem, a napkollektor, és a melegvíz tárolására szolgáló puffertartály, összekapcsolásával még gazdaságosabban lehet fűteni, és távolodni az energiaszolgáltatók szorításából!

És ha egy igazi innovációt szeretne látni, nézze meg a SMARTFLOWER napelem oldalt. Mérnöki csoda!

Hőszivattyú üzemmódok és az üzemmódjainak meghatározása

Hőszivattyúról beszélünk akkor is, ha ezeket olvassa, hallja (szinonimák):

  • hőcserélő berendezés és/vagy hőpumpa
  • energiatakarékos hűtő-fűtő berendezés
  • hőtároló és hővisszanyerő berendezés
  • geotermikus vagy víz-víz hőszivattyú
  • levegő-víz hőszivattyú

*** Megjegyzés.
A HMV készítéssel kapcsolatban ezeket az oldalakat ajánljuk figyelmükbe: 
              Megőrültek? Villanybojler a hőszivattyú mellé?                       – Melegvíz termelő napkollektorok

Információ a Power World, Chofu, Meeting és Hiseer hőszivattyúkban alkalmazott klímagáz(ok)ról:

Az általunk forgalmazott hőszivattyúkban az alkalmazott hűtőközeg (klímagáz) típus a kereskedelmi néven R417A (százalékos megosztásban az alábbiakat tartalmazza: C4H10 6,2443 %;C2HF5 41,4454 %;C2H2F4 52,3103 %)

Az R417A klímagáz üzemi felhasználás során a hőszivattyút üzemeltető vevőre nem jelent veszélyt, nem éghető, nem robbanékony, stb. 
Amennyiben a hőszivattyúban klímagáz szivárgást észlelnek, a hőszivattyút azonnal le kell állítani, áramtalanítani kell, és haladéktalanul értesíteni kell az eladót. 
Az ESTÉ-Credit Side Kft szerződéses viszonyban áll több, a klímagázok kezelésére, tárolására, és felhasználására jogosult vállalkozással. Ilyen esetekben kizárólag a szerződött partnerünk látja el a klímagázzal kapcsolatos tevékenységeket!

Az R417A klímagázról többet megtudhat a Linde Group adatlapjáról.