Esté Credit

ZSÁMBÉK IPARI CSARNOK

Zsámbék ipari csarnok lett a következő referenciánk. Több – kisebb-nagyobb – csarnok épületet fűtünk hosszú évek óta hőszivattyúval, de ekkorát még nem. Zsámbék határában nőtt ki a földből egy 2200 m2-es csarnok, ahol bútorok gyártásával foglalkozik a megrendelőnk, a fűtést pedig hőszivattyúval oldja meg. Az E-Backs hőszivattyú gyár terméke (2 x 115 kW) Kínában készül, az összeszerelése kimagasló minőségű, és az eddigi tapasztalatok alapján a teljesítményével sem lesz baj. A megrendeléstől az üzemelési tapasztalatokig fogjuk végig kísérni a beépítés történetét, azzel segítve a hasonló beruházásban gondolkodó leendő megrendelőinket a döntésük meghozatalában.


E-Backs hőszivattyú

A megrendelő hosszas egyeztetés után döntött az E-BACKS hőszivattyúk mellett, a helyiségek hőleadói pedig az F2Komplex által forgalmazott Action Clima termoventillátorok lettek.

A megrendeléstől az üzemelési tapasztalatokig fogjuk végig kísérni a beépítés történetét, azzel segítve a hasonló beruházásban gondolkodó megrendelőinket a döntésük meghozatalában.

A hosszú előkészítő munkák után megkötött szállítási és beépítési szerződés 2021. szeptember 7-én lépett életbe.

Az irodarészt és a szociális blokkot a japán Chofu hőszivattyú fűti-hűti, telepítését – a csarnok tetejére -, valamint a belső hidraulikai berendezések rákötését az előkészített padlófűtésre a Tízpont Kft végezte. A munkáról beszámoló itt.

A csarnok fűtés-hűtésének kialakítása Krizsán Károly épületgépész csapatát dícséri. Amíg Kínából megérkeztek az E-Backs 115 kW-os hőszivattyúk, a beltéri épületgépészeti munkák komplett kialakítása megtörtént.

Gépészeti munkák

Alább néhány fotón mutatjuk be a fűtésrendszer kialakítását, a kínai gyártól a zsámbéki csarnok fűtésrendszerének kialakításáig.

1.) Megkezdődött az E-Backs hőszivattyúk gyártása. Képet küldött a munkákról Steven Hoo műszaki igazgató (2021.09.27.)

2.) Örömteli hírt kaptunk a gyártól, teherautóra rakták az ASH115 kW-os hőszivattyúkat, és elindult a kész áru Shanzen kikőtőjébe. (2021.10.28.)

 

A szállítást az Austromar Kft végezte, az áru előzetesen kalkulált Budapestre történő érkezését december 6-ára vártuk.

3.) Az irodákat és a szociális blokkot a japán Chofu 16 kW 400V inverteres hőszivattyú hűti-hűti (2021.12.16.)

4-5.) A belső kialakítás, és a hőlégbefúvók szerelése, elhelyezése (elkészült 2021.12.20.)

Hosszú hetek teltek el, és az E-Backs hőszivattyúkat szállító hajó valahol az Indiai-óceánon vesztegelt. Már az indulás sem volt zökkenő mentes, mert 2 hét karantén miatt a berakodás elhúzódott.
Aztán a különböző kikötők különféle nehézségeket támasztottak, tovább növelve a szállítási időt. A hatszori érkezési idő módosítása, a rendkívül drága szállítás nem segítette a gépészeti munkák határidőre történő befejezését. Szerencsére a Zsámbék ipari csarnok probléma mentesen épült közben.

FIGYELEM! A tengeri szállítási idő évek hosszú sora alatt Kínából Budapestre 35 napot vett igénybe. Ez most több mint 2 hónappal megnőtt. És nem javul a helyzet, úgy hogy aki távolkeletről vásárol, ezzel mindenképpen kalkuláljon!

Aztán mikor a csüggedés már majd mindenkin erőt vett, jött az örömhír, a hőszivattyúk vámkezelése megtörtént, már „csak” fizetni kell a tetemes szállítási költséget, és indulhat a szállítás! (2022.02.09.)

6.) Megérkeznek a hőszivattyúk Zsámbékra a csarnokhoz. (2022.02.11.)

7.) Koller László darus a helyére emeli a hőszivattyúkat (2022.02.14.)

8-9.) Elkezdődik a beltéri csővezetékek kiépítése a puffertárolótól a hőszivattyúkig (2022.02.15.)

10.) Amíg a gépészeti helyiségében készülnek a karimás kötések, elhelyezésre kerülnek a keringető szivattyúk, a csarnokon kívül az időjárás nem tudja eldönteni, tél legyen, vagy tavasz.
Átmenetileg vihar tombol de az eső sem árthat. Főleg, ha a hőszivattyúk felett megjelenik a szivárvány 🙂 (2022.02.17.)

11.) Helyére került a „hóhatárt” és a kondenzvíz szabad elfolyását biztosító 8 db betonelem. A jövő héten – ha az időjárás engedi – elkészülnek a primer oldal csővezetékei, és megkezdődik a teljes rendszer nyomáspróbája.

12.) Helyére kerültek a primer oldali csövek, egyenlőre murvás takarás nélkül, de már védőcsövekbe. A nyomásproba után megkezdődött a teljes rendszer feltöltése (összesen több mint 3000 liter folyadék).

13-15.) A nyomáspróba tökéletesen sikerült, így belehet temetni a védőcsőbe bújtatott szigetelt szénacél csöveket. (2022.02.25.)

16-19.) Néhány kép a kazánházi munkákról. A gépészeti kivitelezési munkát Krizyán Károly és csapata végezte.

20.) Közben befejeződött a tetőre telepített Chofu inverteres hőszivattyú szigetelési munkája. A csarnok irodái és a szociális blokk fűtését, a 16 kW-os Chofu szerelését Kelemen József és kollégája végezte:

21.) Zsámbék. A Csarnok tetejéről ezt (is) lehet látni. 2 db E-Backs inverteres hőszivattyú 2 x 115 kW.

22.) Egy képen a 2 db E-Backs monoblokkos hőszivattyú kültéri egységek, a beltéri 2000 literes szigetelt puffer tároló, Wilo szekunder oldali, és 2 db primer oldali keringető szivattyú. Kicsit távolabb a napelemes rendszer látható, ami besegít a hőszivattyúk elektromos energia ellátásában. (Mögöttük Zsámbék egy része. 2022.02.25.)

23.) Mire minden elkészült, egy laza futó zápor, és ismét megjelent Zsámbék határában a szivárvány, így köszöntve a legújabb hőszivattyúkat. Isten hozott E-Backs és legyen hosszú, gondoktól mentes műszaki életed.


Zsámbék ipari csarnok.

Amennyiben érdekli az ipari teljesítményű hőszivattyús rendszer kialakítása, keressen bennünket, és megszervezzük a helyszíni bejárást. Telefonos egyeztetés: 0036 20 268-9757

Amennyiben kérdése van, a tibor.sulyok@gmail.com e-mail címen felteheti, a lehető leggyorsabban válaszolunk.

Scroll to Top