Esté Credit

MDS40D MDS50D MDS60D MDS100D

VÍZ-VÍZ RENDSZERŰ – GEOTERMIKUS – HŐSZIVATTYÚ
Meeting MDS40D, MDS50D, MDS60D és MDS100D víz-víz hőszivattyú a nagyobb családiházak, üzletek, kisebb társasházak ideális és rendkívül spórolós fűtési – hűtési berendezése.

Geotermikus talajkollektor, talajszonda, víz-víz és sós víz hőszivattyú

MDS40D… Ezt a típust a hétköznapi szóhasználatban egyszerűen csak víz – víz hőszivattyúnak hívják. A geotermikus víz-víz hőszivattyú a talajból és vízből nyeri a hőenergiát. Felmerülhet a kérdés, mekkora területen kell felásni a ház körül kertet, vagy hány szondát kell lefúrni, hogy elegendő energiát kapjunk a föld mélyéből, vagy milyen hozama legyen a kútnak, hogy mindig legyen elegendő víz a hőszivattyú működéséhez.
Ennek kiszámítása komoly mérnöki feladat, vagy gyakorlott kivitelezői tapasztalat kell hozzá. Ugyanis ha kevés csövet fektetünk vagy fúrunk a talajba, akkor nem lesz elég felhasználható energiánk a lakás fűtéséhez, túlhűtjük a talajt, és nem jutunk használható meleghez a házunkban. Ha meg túlzásba esünk, akkor az amúgy sem olcsó beruházási költségünket növeljük, feleslegesen.  Itt azért találunk közelítő leírást, tanácsokat

Az MDS40D 16 kW-os fűtési teljesítménye elégséges egy 160 m2-es jó hőtartó képességű családi lakóház fűtéséhez.

Az MDS50D 19 kW-os fűtési teljesítménye elégséges egy 160-190 m2-es jó hőtartó képességű családi lakóház fűtéséhez.

Az MDS60D már 25 kW teljesítményt ad le, ezzel már akár 200-250 m2 össz alapterületű kisebb társasházi lakások is kifűthetőek.

Az MDS100D a maga 38 kW teljesítményével már ipari méretű helyiséget is ellát fűtéssel és melegvízzel (az összes többi hőszivattyú is), meg sem érzi, hogy kint -15 C fok alá esett a hőmérséklet, az épületet – lehet akár 380 m2 alapterületű  is – használók kellemes melegben élhetnek, dolgozhatnak, szórakozhatnak, rendkívül alacsony rezsi mellett. (A tervezői munka azonban nem hagyható el!)

Alkatrészek, amelyeket a víz-víz rendszerű hőszivattyúhoz ajánlunk:

Keringető szivattyú: megfelelő vízszállítás és emelőmagasság megállapítása tervezői feladat. A hőszivattyúk adatlapján meg van határozva a működéshez szükséges víz mennyisége, és a szükséges víznyomás, de számolni kell a szűrők, csövek, idomok miatti áramlásveszteségekkel. Ajánlott típus: Grundfos, Gondzik.
Az MDS40D és a többi víz-víz hőszivattyú egyszerű vezérléssel irányítja a legismertebb keringető szivattyú márkákat is.

Hőcserélő:

Az MDS40D, az MDS 60-100D víz-víz rendszerű hőszivattyúk védelmére (hogy a kemény, vagy szennyezett talaj- vagy élővíz) leválasztó hőcserélőt ajánlunk, természetesen szigorúan meghatározva a hőcserélő teljesítményéhez szükséges lemezes hőcserélő típusát, méretét, teljesítményét.. Az általunk ajánlott hőcserélő: a Swep lemezes forrasztott, vagy szerelt hőcserélő.
Itt sem lehet elfelejteni az ökölszámot: külső lemezes hőcserélő kötelező felületét megadja a hőszivattyú felvett teljesítménye, és azt szorozzuk 0,5-tel!

Ezen kívül figyelni kell a szükséges tömegáramra, ezért a csatlakozási méretek átmérőjén nem szabad spórolni!

Tágulási tartály:

a megfelelően méretezett tágulási tartályok biztosítják, hogy a felmelegedett csövekben, puffertartályokban ne keletkezzen túlfeszültség, amely az esetleges személyi sérülések mellett a drága hőszivattyús eszközök meghibásodását is okozhatják. Ráadásul a túlnyomás esetén a hőszivattyú védelmi rendszere hibakóddal letiltja a működését.

Figyelem! Fagyállós körbe mindig szolár tágulási tartályt kell beépíteni, hogy a fagyálló folyadék ne tegyen kárt a “sima” tágulási tartály gumi membránjába!

Áramláskapcsoló:

amilyen kicsi, olyan fontos alkatrésze a hőszivattyús rendszereknek. Vannak hőszivattyúk, amelyben “gyárilag” beépítették az áramláskapcsolót (pl: Chofu), a Meeting hőszivattyúk ON/OFF változatába viszont nem, így utólag kell azt beépíteni. Feladata, hogy folyadékhiányos csövekben letiltsa a keringetőszivattyú, és a kompresszor működését, így elkerülve azok tönkremenetelét.

Az áramláskapcsoló elhelyezésénél figyelembe kell venni a csőátmérőt, és azt is, hogy ne kerüljön a keringető szivattyúval egy ágba.

A kanalas áramláskapcsolót vízszintes csőágba lehet beépíteni!

Iszapleválasztó szűrő:

a nyiltvizes hőszivattyú rendszerek kihagyhatatlan alkatrésze. Hiányában az apró, vízben levegő szennyeződések lerakódnak a hőcserélőben, eltömítve a szabad vízáramlást a hőcserélő lemezei között, és a hőszivattyú hőleadását akadályozza, rosszabb esetben teljesen eltömődve hibakóddal leállítja a hőszivattyú hőtermelését.

Figyelem! Ne higgyen a szemének, ne fogadja el a szomszéd információját, hogy “az itteni vízben nincs szemét”, mert az apró iszapszemcsék nagyobb problémát okoznak, mint a borsónál is nagyobb kavicsok!

Az MDS40D és a többi víz-víz hőszivattyú beüzemelését nem végezzük el szűrő nélkül!

Golyóscsapba integrált szűrő:

praktikus alkatrész, mert egyben tartalmazza a rozsdamentes fémszűrőt, valamint helyettesít 2 db golyóscsapot. Tehát lényegesen olcsóbb. Tisztítása egyszerű. A csapot hagyományos módon elzárni, majd az alján található menetes dugót kicsavarva kijön a szűrő, amelyet – szennyeződés típusának megfelelő módszerrel – ki kell tisztítani.

 

Meeting geotermikus hőszivattyú adatlap

MDS40D – MDS50D – MDS60D – MDS100D víz-víz hőszivattyú adatlapok.

Figyelem! A Meeting gyár fenntartja magának a jogot a hőszivattyú paramétereinek megváltoztatására.
Megrendelés előtt kérjen tájékoztatást.

MDS30D – kisebb geotermikus és még nagyobb teljesítményű víz-víz hőszivattyú – MDS200D

Passzív hűtés hőcserélő közbeiktatásával (jó ideig a hőszivattyú bekapcsolása nélkül lehetséges a lakás hűtése):

Scroll to Top