MDS40D MDS50D MDS60D MDS100D

Geotermikus talajkollektor, talajszonda, víz-víz és sós víz hőszivattyú

Ezt a típust a hétköznapi szóhasználatban egyszerűen csak víz - viz hőszivattyúnak hívják. A geotermikus víz-víz hőszivattyú a talajból és vízből nyeri a hőenergiát. Felmerülhet a kérdés, mekkora területen kell felásni a ház körül kertet, vagy hány szondát kell lefúrni, hogy elegendő energiát kapjunk a föld mélyéből, vagy milyen hozama legyen a kútnak, hogy mindig legyen elegendő víz a hőszivattyú működéséhez.
Ennek kiszámítása komoly mérnöki feladat, vagy gyakorlott kivitelezői tapasztalat kell hozzá. Ugyanis ha kevés csövet fektetünk vagy fúrunk a talajba, akkor nem lesz elég felhasználható energiánk a lakás fűtéséhez, ha meg túlzásba esünk, akkor túlhűtjük a talajt, és megint csak nem jutunk használható meleghez a házunkban. Itt azért találunk közelítő leírást, tanácsokat

Az MDS40D 16 kW-os fűtési teljesítménye elégséges egy 160 m2-es jó hőtartó képességű családi lakóház fűtéséhez.

Az MDS50D 19 kW-os fűtési teljesítménye elégséges egy 160-190 m2-es jó hőtartó képességű családi lakóház fűtéséhez.

Az MDS60D már 25 kW teljesítményt ad le, ezzel már akár 200-250 m2 össz alapterületű kisebb társasházi lakás is kifűthető.

Az MDS100D a maga 36 kW teljesítményével már ipari méretű helyiséget is ellát fűtéssel és melegvízzel (az összes többi hőszivattyú is), meg sem érzi, hogy kint -15 C fok alá esett a hőmérséklet, az épületet - lehet akár 380 m2 alapterületű  is - használók kellemes melegben élhetnek, dolgozhatnak, szórakozhatnak, rendkívül alacsony rezsi mellett.

MDS40D, MDS60D és MDS100D hőszivattyú

 

Adatlap

MDS40D - MDS50D - MDS60D - MDS100D víz-víz hőszivattyú adatlapok

Víz-víz hőszivattyú adatlap 

 

MDS30D - kisebb geotermikus és még nagyobb teljesítményű víz-víz hőszivattyú - MDS200D

 

VIASAT TV Zöld térben:
A műsorban azokat jövőbeli trendeket mutatják be, amelyek a környezettudatosságot szolgálják. Így került képernyőre az MDS40D víz-víz hőszivattyúnk, amely bányatóból nyeri az energiát:

https://youtu.be/aKqweRW5b80