Talajkollektoros hőszivattyú Gödöllőn

Talajkollektoros hőszivattyú...

rendszert akarunk építeni, ehhez keresünk kivitelezőt, és szakmai tanácsadót, mivel a munkák egy részét magunk akarjuk elvégezni. Ezzel az elhatározással kerestek bennünket, és örömmel vállalkoztunk, mert látható volt, jól felkészült megrendelővel van dolgunk.

Ezt tudták a talajkollektoros hőszivattyúról:

A talajkollektoros hőszivattyú a talaj hőjét veszi fel, emeli fel a hőmérsékletet, és ezzel az energiával felmelegíti (vagy lehűti) a házát. A talajkollektoros hőszivattyú ugyanazon a hűtési ciklusban működik, mint a háztartási hűtőszekrény, de a ciklust fordított irányban használja, hogy fűtést és használati melegvizet készítsenek. A hűtéskor felhasználhatják akár passzívan a talajköröket, így mégjobban megfelel az alacsony hűtési igényeknek, vagy a hőszivattyút bekapcsolva alacsonyabb hőmérsékletű hűtési igényeket is ellát. Szerencsés, ha a téli időszakban "lerabolt" hőenergiát nyáron - a hűtés során - "visszatápláljuk" a talajba. Ez jelentős fűtőanyag megtakarítást és jelentős szén-dioxid-kibocsátáscsökkentést eredményezhet.

A talajkollektoros hőszivattyú használatának előnye a hatékonyság. A hőszivattyú teljesítményének minden kWh -jához körülbelül három vagy négy kWh energiát veszünk ki a talajból. Az épülethez jutó hő és az elfogyasztott elektromos energia arányát teljesítmény-együtthatónak (COP) nevezik. Leegyszerűsítve: vásárol 1 kWh villamosenergiát, és a természettől kap még 3 vagy 4 kWh energiát, ingyen. Jó üzlet !!!

A rendszer elemei: hőszivattyú, talajkollektor, szerelő akna (ahol az osztó-gyűjtő lesz kialakítva),  gyűjtőcsö (amely összekapcsolja a kültéri és beltéri egységeket), keringető szivattyúk amelyek az energiát - fagyállóval kevert vízen keresztül - a rendszerben mozgatják, különböző automatikus és kézi szelepek, puffer tartály az energia tárolására, (akár egy forró tároló a melegvíz biztosítására), időjárás figyelő vezérlőrendszer, villamosvezetékek, szigetelések, stb...

Talajkollektor kerül ide

Így kezdődött a hőszivattyús kapcsolatunk:

Tisztelt Sulyok Tibor!
Telefonos egyeztetésünk alapján ezúton szeretném jelezni, hogy az épülő családi házunk hőszivattyús rendszerének kiépítését az Önök cégével szeretnénk megvalósítani, melyhez helyszíni egyeztetésre várjuk Önt/Önöket, az alábbiak szerint:
Helyszín: 2100 Gödöllő, .......
Időpont: 2017.11.27. (hétfő) 10:00
A fenti találkozón a kivitelezőnk is részt fog venni. Az épülettel és a helyszínnel kapcsolatban kért rajzokat a mai nap folyamán átküldjük Önnek. Köszönöm, hogy ilyen hamar tud ránk időt szakítani!
Üdvözlettel, Sz.P. és T.P.
 
Majd a második levél:
 
Tisztelt Sulyok Tibor!
Alábbiakban küldöm az ígért információkat:
Gépészeti helység
E-1 Földszinti alaprajz / Gépészeti helyiség
A hőszivattyú gépegysége, a puffertartály és a fűtési/hűtési körök elosztásának helye, szekunderköri keringetőszivattyúk helye. 
A telek és elhelyezkedés
A telek egy 18 méter széles, 100m hosszú, 5-6°-os egyenletes emelkedésű telek. Utcafronti szélessége a 18 méter. A mellékelt földszinti alaprajz jobb oldala az utcafront. 
A telek sajátossága, melyre tervezéskor figyeltünk, hogy a ház nulla szintje a földszinti alaprajz bal oldalán, a terasz utáni megépítendő támfalnál 1.6méter magas (lásd a mellékelt fotót). Ez azt is jelentheti esetünkben, hogy ha 1.5-2méter mélységre kerül lefektetésre a talajkollektor csöve, akkor minimális szintkülönbséggel a gépészeti helységbe bevezethető.
A telek hozzávetőlegesen 2000 négyzetméter, a ház mögött lévő kert területen tehát nagyjából 1400-1500nm áll rendelkezésre talajkollektor fektetésre. A telken a telepítést fák nem nehezítik. 

A fűtendő alapterület kb. 160nm, a ház egyszintes.

Fűtési, hűtési körök és módok
Aktív fűtési, és minimum passzív hűtést szeretnénk megvalósítani. Természetesen az aktív hűtési üzemmód lenne a legjobb.
Külső falakon a szobák falfűtéssel/hűtéssel és mennyezet fűtéssel/hűtéssel rendelkeznek, közlekedők és vizes helyiségek csak padlófűtéssel vannak ellátva.
Elektromos terv
Az elektromos tervben normál tarifás és egy külön geo tarifás mérőórát és külön bekötést kértünk. TN-S nullázással. A tárgyépület 3x20A védőcsőben, a geo tarifás becsatlakozás pedig külön védőcsőben 3x16A. A lakás villamos elosztása is a gépészeti helyiségben fog megtörténni.
Gépész számításai
Mellékelem továbbá a gépész tervező számításait... Köszönöm, T.Z.
Az első helyszíni bejárás alkalmával találkoztunk az épület generál kivitelezőjével is. Szakértelme meggyőző, kérdései lényegre törőek voltak. 
Az épület alapozási előkészülete folyamatban, a vasszerelés már kész, és az alap betonozása előtt a gépészeti átvezetések helyét beszéltük meg. Így nem kell majd a hőszivattyú és fogadóakna összekötéséhez szükséges KPE csövek és elektromos vezetékek helyét kivésni!
A tulajdonosokkal megbeszéltük, hogy a talajkollektornak szükséges területen bokrokat, fákat telepíteni nem lehet, mert azok gyökérzete tönkreteheti a kollektor csöveket, illetve elfagyhat a gyökérzetük. 
 

Mekkora terület szükséges, és mekkora legyen a kollektor cső hossza?

 
Kiszámoltuk, hogy a ház fűtéséhez és hűtéséhez a szükséges kollektor cső fektetésének területe 730 m2. (A számításhoz egy kis segédlet itt.) További számítások után kialakult a 32-es KPE csőnek a teljes hossza, 900 fm. Így 9 db 100 fm-es kört fogunk terv szerint letekerni a kiásott árkokba.

Persze előtte megvárjuk, míg kitavaszodik :)

A helyszíni bejárás után a tulajdonosok - kihasználva az év végi akciónkat - megrendelték és leelőlegezték a Meeting MDS50D 19 kW-os víz-víz hőszivattyút.
 
Időközben elkészült az alapozás, a falazás és a helyére kerültek a födémgerendák.
A gondos kivitelező már előre elhelyezett 3 db 110 mm-es védőcsövet, amelybe majd belehúzzuk a talajkollektorok osztó-gyűjtőjéről a hőszivattyúhoz menő KPE csöveket, elektromos kábeleket, mérőszondákat.
Épül a ház
 
Most még fű és bokrok, de... Ide kerülnek majd a kollektor csövek: 
talajkollektor helye alulrol

 

A talajkollektorok fektetésénél problémát jelentett az épülettől erősen emelkedő talajszínt. Ahol a talajkollektor csövek "visszafordulnak", a csőfektetés mélysége már több mint 5 méter.

Talajkollektor Talajkollektor fektetés

Fogadóakna

Mikor már majdnem minden összeáll, akkor bekopog Murphy, és ....

Amit el lehet képzelni, minden előfordult: elcserélt gép (csak fűteni tud a helyszínre szállított hőszivattyú; természetesen nincs raktáron a szükséges típus; repülőgépes szállítás, minden nyűgével és túlárazott fuvardíjakkal; stb, stb, stb.....

A végén úrrá lett a nehézségeken a tulajdonos segítőkész hozzáállása, Krieser József profizmusa és eljött a beüzemelés ideje (2019.08.23.).

Mivel a repülőgépes szállításkor a klímagázt leszivattyúzzák a gyárban, azt a helyszínen kell újra tölteni. A klímagázzal dolgozó Kelemen József kollégánk két lépésben feltölti a hőszivattyút. Ééééés, elindult :)

 MDS50D hőszivattyú

Folytatjuk... az üzemeltetési tapasztalatokkal.

Vélemények