Esté Credit

Kompresszor

Hőszivattyú kompresszor / kompresszorok

Mi a hőszivattyúban a szerepe

A hőszivattyúkban egy speciális gázzal (klímagáz) feltöltött úgynevezett hűtőkör van, amelyet egy speciálisan felépített kompresszor működtet.

A feladata 

a közeg (hűtőanyag) alacsonyabb nyomásszintről magasabb nyomásszintre való emelése. A kompresszorokat legtöbbször elektromos áram hajtja.

Hőszivattyúban alkalmazott fajták: emelő dugattyús és  spirálkompresszor.

A kompresszor egy viszonylag egyszerű berendezés, és nagyon ritkán hibásodik meg. Ha mégis, akkor komoly anyagi áldozattal jár a javítás, de leginkább a csere kerül szóba. Az alábbiakban egy videó, és utána a recsegő kompresszor zaj okokat felsoroló lista. Majd egy kis technikai információ Hanzéli Mátyás-tól:

A kompresszor hangja több ok miatt lehet ilyen.

– mechanikai kopás
– fordított, nem fázishelyes bekötés 
– illetve  a hűtőközeg nem megfelelő.
– hűtőköri dugulás
– folyadékoldali áramlás hiány
– hőelvétel hiánya (nagyon magas gőzhőmérséklet tartósan 160C fok felett ami deformációt okozhat)

Technikai információ, így működik ...

Spirál- vagy Scroll-kompresszor a térfogat-kiszorítás elvén működő dugattyús gépek közé tartozik. Készítik hermetikus és nyitott kivitelben, bár az utóbbit ritkábban. Alternáló elemeket nem tartalmaz, ezért rezgés- és zajmentes az üzeme, ami környezetvédelmi szempontból jelentős. Kevés alkatrészből áll, nincsenek munkaszelepei, folyadékütéssel szemben nem érzékeny. A komprimálás közben legördülő érintkező alkatrészei kevésbé kopnak, főleg klímaberendezéseknél használják.
Működését a mellékelt  képen vázolt ábrasorozat mutatja. Az ábrákon a metszete és a forgattyú helyzete van feltüntetve. A teljes munkafolyamat a főtengely három teljes körülfordulása alatt zajlik le.
Az első körülfordulás (0-360-ig), (a baloldali függőleges ábrasor) közben a mozgó csigavonal két teret nyit meg, melyet nyilakkal jelöltünk, ezek a terek az első kör megtételének végére bezárulnak.
A második körülfordulás (360°-720°), (a jobb oldali felső és középső ábra) közben a bezárt tér szűkül, a gőz komprimálódik. A külső térben újabb szívási ütem kezdődik.
A harmadik körülfordulás alatt  a legbelső térből történik a komprimáit hűtőközeg kitolása. A harmadik körülfordulás végére ismét az alaphelyzet áll elő, a gőztérfogat kiürül, a külső szélen a szívás befejeződik, a középső térben befejeződik a kompresszió.

A hőszivattyú további főbb alkatrészei:

– kompresszor

– hőcserélő

– elpárologtató

Scroll to Top