Hőszivattyú hőcserélő

Hőcserélő. A hőszivattyú hőcserélője

Lemezes hőcserélőA hőszivattyú egyik legfontosabb eleme a jól megválasztott hőcserélő. Hőcserélő típusok (lemezes, préselt, forrasztott, csőköteges): Gea, Swep, stb.

A hőszivattyú hőcserélő szerepe:

Konstrukció és mûködési elv: a forrasztott lemezes hõcserélõ préselt mintázatú, rozsdamentes lemezekbõl áll, melyek vákuumkemencében rézzel vannak összeforrasztva. A két közeg (klímagáz, víz) két külön áramlási térben áramlik ellentétes irányban.

A hőcserélő szerepe, hogy a hidegből, meleget és a melegből hideget csináljon. Álltalában hőszivattyúknál, távfűtésnél, kazánoknál, klima berendezéseknél használják. (Mindenhol, ahol a hőmérsékletet emelni vagy csökkenteni szükséges.)

Hőcserélő működése

Kissé tudományosabb megfogalmazásban: primer folyadék (pl.: forró klímagáz) áramból átadja a hőt a szekunder folyadék áramba (pl.: hideg víz) a hőátadó falon keresztül, amely megakadályozza a 2 folyadékáram keveredését.

Rendkívül fontos a hőcserélők tisztántartása. Elsősorban a vízolda tisztántartásáról kell gondoskodni, mivel a klímagáz oldalról a meghibásodás alig képzelhető el. A vízkő, és egyéb a vízben levő apró szennyeződések a hőcserélő eldugulását okozhatják. Így a hőátadás nem jön létre, a gázoldali hőtől a hőcserélő feszül, a forrasztás elenged, vagy egyszerűen a lamellák közül néhány kilyukad. Ezen keresztül a klímagáz elszökik, ami még nagyobb baj, hogy a kompresszor is tönkre mehet.

Minden a hőcserélőről: felépítés, használat, karbantartás, tisztítás

Hőcserélő árak itt 

SWEP Hőcserélő felépítése:

Swep hőcserélő


 Hőszivattyú robbantott ábraA hőszivattyú főbb alkatrészei:

kompresszor

hőcserélő

elpárologtató (33)

- expanziós szelep

- elektronika

- hűtőgáz, klímagáz

- osztó-gyűjtő

- ventillátor motor, lapát

- nyomásmérők

- érzékelők

Vélemények