kompresszor

Hőszivattyú kompresszor / kompresszorok

A hőszivattyúban használt kompresszor szerepe

A hőszivattyúkban egy speciális gázzal (klímagáz) feltöltött úgynevezett hűtőkör van, amelyet egy speciálisan felépített kompresszor működtet.

A kompresszor feladata 

kompresszora közeg (hűtőanyag) alacsonyabb nyomásszintről magasabb nyomásszintre való emelése. A kompresszorokat legtöbbször elektromos áram hajtja.

Hőszivattyúban alkalmazott kompresszor fajták: emelő dugattyús kompresszor; spirálkompresszor.

A kompresszor egy viszonylag egyszerű berendezés, és nagyon ritkán hibásodik meg. Ha mégis, akkor komoly anyagi áldozattal jár a javítás, de leginkább a csere kerül szóba. Az alábbiakban egy videó, és utána a recsegő kompresszor zaj okokat felsoroló lista. Majd egy kis technikai információ Hanzéli Mátyás-tól:

A kompresszor hangja több ok miatt lehet ilyen.

- mechanikai kopás
- fordított, nem fázishelyes bekötés 
- illetve  a hűtőközeg nem megfelelő.
- hűtőköri dugulás
- folyadékoldali áramlás hiány
- hőelvétel hiánya (nagyon magas gőzhőmérséklet tartósan 160C fok felett ami deformációt okozhat)
 
Technikai információ, így működik a spirál-kompresszor:
kompresszor működéseSpirálkompresszor (Scroll-kompresszor)
A spirálkompresszor a térfogat-kiszorítás elvén működő dugattyús gépek közé tartozik. Készítik hermetikus és nyitott kivitelben, bár az utóbbit ritkábban. Alternáló elemeket nem tartalmaz, ezért rezgés- és zajmentes az üzeme, ami környezetvédelmi szempontból jelentős. Kevés alkatrészből áll, nincsenek munkaszelepei, folyadékütéssel szemben nem érzékeny. A komprimálás közben legördülő érintkező alkatrészei kevésbé kopnak, főleg klímaberendezéseknél használják.
Működését a mellékelt  képen vázolt ábrasorozat mutatja. Az ábrákon a kompresszor metszete és a forgattyú helyzete van feltüntetve. A teljes munkafolyamat a főtengely három teljes körülfordulása alatt zajlik le.
Az első körülfordulás (0-360-ig), (a baloldali függőleges ábrasor) közben a mozgó csigavonal két teret nyit meg, melyet nyilakkal jelöltünk, ezek a terek az első kör megtételének végére bezárulnak.
A második körülfordulás (360°-720°), (a jobb oldali felső és középső ábra) közben a bezárt tér szűkül, a gőz komprimálódik. A külső térben újabb szívási ütem kezdődik.
A harmadik körülfordulás alatt  a legbelső térből történik a komprimáit hűtőközeg kitolása. A harmadik körülfordulás 
végére ismét az alaphelyzet áll elő, a gőztérfogat kiürül, a külső szélen a szívás befejeződik, a középső térben befejeződik a kompresszió.
 

A hőszivattyú általános felépítése:

 

A hőszivattyú további főbb alkatrészei:

kompresszor

hőcserélő

elpárologtató

Vélemények