Esté Credit

MENNYIT ÉR A HŐSZIGETELÉS?


Tisztelt Érdeklődőnk!

Hőszivattyú fűtéshez árajánlat kérés:

Megszokott és teljesen természetes, ha valaki egy nagy értékű berendezést vásárol, több helyről kér be árajánlatot. Magyarországon ma 8-10 olyan (referenciával rendelkező) cég van, aki tudja is hogy hova szabad hőszivattyút ajánlani, hogyan kell azt megtervezni, beépíteni, üzemeltetni. Ezek a cégek különféle helyről szerzik be a (technológiájuk szerint rendkívüli hasonlósággal bíró) hőszivattyúkat, gyakorlatilag azonos áron! Az, hogy miért lesz az egyik helyen 2-3-szoros az árlista, általában a cég méretétől függ (mekkora dolgozói létszámot, mekkora irodaházat, és mekkora raktárkáészletet tart fenn).

Az általunk kínált Meeting és Hiseer hőszivattyúk rendkívül megbízhatóak, és az árakar a magyarországi piacra pozicionáltuk úgy, hogy a három éves garancia minden vásárlónak biztonságot jelentsen. Akár fűtésre, akár hűtésre használják a megújuló energiát használó berendezéseket. Alább pedig megmutatjuk, hogy …

miért számoltunk ekkora hőszivattyút:

Beérkezett adatok

Az Ön által küldött adatokból kiindulva adtuk meg az árajánlatunkat, de most látjuk, hogy érdemes lett volna bővebben kifejtenünk, miért lett egy 150 m2 alapterületű lakáshoz 24,5 kW-os levegő-víz hőszivattyú ajánlva:

Amikor ajánlatot adunk, az alapterület és belmagasság utáni legfontosabb adat a ház falazatának anyaga, vastagsága, valamint a rá tett hőszigetelés típusa, vastagsága. Fontos még a nyílászárók, és a fűtésrendszer típusa.

A fűtött alapterületük 150 m2, a belmagasság 2,7 m, és a család 22-23 C fokon éli az életét. A falazat 30 cm-es Porotherm téglából készült és nem írtak a hőszigetelés anyagáról, vastagságáról semmit. Ilyenkor azt kell feltételeznünk, hogy a házon (még) nem készült el a hőszigetelés.
Az árajánlatunkban mindig úgy számoljuk ki a szükséges hőszivattyú teljesítményt, hogy az monovalens módban (önállóan, más kisegítő fűtés kialakítása nélkül) tudja a házat kifűteni, mínusz 15 C fokban is.

Hogy mekkora hőszivattyú kell? Ebben az estben ez a következők szerint alakult:

150 m2 x 2,7 m = 405 légköbméter.
405 m3 x 35 wattal (ezzel szorzunk alacsony hőmérsékletű sugárzó fűtésnél) = 14,2 kW.

Ekkora teljesítményre lenne szükség egy jól hőszigetelt házban. Ezt kb az MD50D (18 kW) levegő-víz hőszivattyúnk tudja -10 ºC fokig. (-15 C fok ritka, néhány nap fordul csak elő egy évben, az is inkább este, amikor is kevesebb energiára van szüksége a háznak. A lakók pihennek, az ajtót nem nyitogatják, és a napközbeni lakás hőmérsékletet is lejjebb veszik általában 2-3 fokkal.) Azokban az órákban, mikor mégis alacsonyabb a hőmérséklet mint -10 ºC fok, inkább a puffertartályba épített hőpatront kell rásegítésként bekapcsolni, mint hogy egy mérettel nagyobb hőszivattyút kelljen használni az év 95%-ában.

Mivel azonban az Önök házán nincs hőszigetelés, szükségesnek találtuk a még nagyobb teljesítményű MD60D 21 kW-os hőszivattyút ajánlani. (Úgy gondoljuk, hogy inkább legyen “riasztó” a hőszivattyú ára, minthogy fázzanak a téli napokon.)

Most pedig megmutatjuk az energiakalkulátor segítségével, hogy mennyi lenne az éves fűtéisi költség egy 150 m2-es jól szigetelt házban, és mennyi, ha nincs rajta szigetelés:

150 m2 kitűnően szigetelt ház éves fűtési költsége levegő-víz hőszivattyúval, 23 ºC átlaghőmérsékleten Geo-tarifával: 85.190,- Ft

 

150 m2 szigetelés nélküli ház éves fűtési költsége levegő-víz hőszivattyúval, 23 ºC átlaghőmérsékleten Geo-tarifával: 227.632,- Ft

A különbség 142.442 Ft minden évben!!!. Óriási az energia számlában is a különbség, de már az “induló árban is nagy a diferencia. Ugyanis  a kisebb hőszivattyú olcsóbb, a járulékos eszközökből is kisebb méretű, teljesítményű kell, és még folytathatnánk, hogy miért…

rendkívül fontos a hőszigetelés!

Ebben az esetben is az volt a tanácsunk, hogy mielőtt a hőszivattyús fűtés kialakításában gondolkodnak, fontolják meg, hogy a hőszigetelés mekkora megtakarítást jelent Önöknek, és folyamatosan. Minden évben, hosszú-hosszú ideig!

Ennél a háznál, és ennél a falazóelemnél (Phorotherm 30) minimum a 10 cm vastag Nikecell hőszigetelést javasoljuk a falakra feltenni (a mennyezet és a padlástér se maradjon ki a hőszigetelésből), de még inkább ajánlanánk a 15 cm vastag Nikecellt. Nem szabad elfelejteni, hogy nem sokkal lesz drágább a hőszigetelés, ha a vastagabb lemezeket használják, ugyanis a ragasztó és a szinezés alatti rétegek ugyan azon az áron kerülnek fel a falra, és mindössze kb 30 ezer forint többletet jelent pluszban centiméterenként az eltérő vastagságú Nikecell tábla ára.

Vannak az ajánlott Nikecellnél tartósabb, jobb hőszigeteléssel rendelkező hőszigetelő rendszerek, de a legelterjedtebb ez, és némi utána olvasással és kézügyességgel házilag is megoldható a hőszigetelési feladat (nagy része).

Nyílászárók hőszigetelése:

A falazat, a padló és a födémek kiváló hőszigetelése mit sem ér, ha a nyílászárókon elszökik a meleg.
Az alábbi képen azt látjuk, hogy külső -10 °C esetén, amennyiben a lakásunkat 20 °C -ra fűtöttük fel, akkor a különféle üvegezésű ablakokon hány fokot lehet mérni. A “sima” kétrétegű üvegezésű ablak lakás felőli oldalán az üveg hőmérséklete 8,3 °C (ebben az esetben a hőszivattyú nem tudja gazdaságosan kifűteni a lakást!). Az Internorm 3 rétegű hőszigetelő üveg esetén ez az érték majd 10 C fokkal magasabb.


Az alábbi táblázatban pedig különféle falazóelemek hőszigetelési képességét (U érték) lehet látni. A különböző hőszigetelő táblák vastagságával jól érezhetően javul a falak hőszigetelő képessége.

Ne feledjék, cél a passzívházhoz közeli érték elérése, mert akkor egy nagyon kis teljesítményű hőszivattyú már tökéletesen befűti a házat. Önöknél elégséges lenne az MD20D (7 kW) levegő-víz hőszivattyú is!

Mennyit és a hőszigetelés? A fenti leírásból reméljük jól láthat!

Tisztelettel: Sulyok Tibor


Kulcsszavak: hőszigetelés, Nikecell, Geo-tarifaMD20D hőszivattyúMD50D hőszivattyú, MD60D hőszivattyúpadlófűtésenergiakalkulátor

Scroll to Top