Esté Credit

Puffertartály

Inverteres hőszivattyúkhoz nem, de az ON/OFF rendszerű hőszivattyúkhoz kötelező a puffertároló!

Puffertartály fűtési víz és HMV tárolására indirekt tároló.

Mi az a puffer tartály? Mért kell a puffertartály?

A hőszivattyús fűtés elengedhetetlen eleme a jól méretezett puffertartály (víztároló). Ökölszabályként megjegyezhetjük: a hőszivattyú kiváló működéséhez kW-onként 35-45 liter vízmennyiség szükséges (ebbe nem számít bele a fűtőkör űrtartalma). Tehát például egy 12 kW-os hőszivattyúhoz (ilyen az MD30D levegő-víz hőszivattyú, amely egy kb. 100m2-es A+-os családiház önálló fűtéséhez elégséges) 500 literes puffertartályt kell beépíteni.

A puffertartály beépítésével a fűtési rendszer hatékony lesz, sőt, bővíthető fűtés rendszerré válik (hozzá kapcsolhatunk napkollektort, vízteres kandallót, vegyestüzelésű kazánt, stb).
A puffer tároló kapható hőcserélő nélkül, és egy- vagy két hőcserélős változata is létezik.
A puffertartályokhoz kapható hőszigetelés (erősen ajánlott), és kiegészítő elektromos fűtő patron. 

Puffertartály lehet hőcserélő nélkül, 1 hőcserélős és 2 hőcserélős kivitel, valamint kombi puffertartály (tartály a tartályban). Az indirekt tárolók a háztartási melegvízhez készülnek (rozsdamentes kivitelben), az alkalmankénti 80 C fok fölé történő melegítéshez általában fűtőpatronos kivitelben.

Hőcserélő nélküli puffertartály.

Egy hőcserélős puffer tartály.

Két hőcserélős puffer-tartály.

A puffertartály és hőszivattyú beépítésénél több dologra kell figyelni.

1.) a monoblokkos hőszivattyúk fagyvédelmének megoldása.

Az egyik lehetséges mód – a gyártók ezt ajánlják elsősorban – hogy a hőszivattyú a hőcserélő nélküli puffertartályt fűtse közvetlenül, és a tartályból a ház akkor vesz ki melegvizet, amikor szükség van rá. Ennek a hátránya, hogy a fagyálló folyadék viszonylag drága.

A másik megoldás a hőcserélős puffertartály, ekkor csak a hőcserélőbe és a hozzá, valamint a hőszivattyúhoz csatlakoztatott csövekbe kell fagyállót tölteni. Itt viszont a hőcserélő méretezésére kell figyelni, mert ha a hőszivattyú által megtermelt melegvízet nem tudja hatékonyan és folyamatosan leadni, akkor az a hőszivattyú kompresszorának meghibásodásához vezethet.

A hőcserélő méretezésének “egyszerűsített” szabályai

Külső lemezes hőcserélő esetén: a hőszivattyú által felvett villamosenergia x 0,5 (ez állandó szorzószám) = hőcserélő hőleadó felülete (m2)
Belső hőcserélős puffertartály esetén: a hőszivattyú leadott teljesítménye x 0,3 (ez állandó szorzószám) = hőcserélő hőleadó felülete (m2).

2.) a keringetőszivattyú méretezése.

A hőszivattyú és puffertartályközötti keringető szivattyú teljesítménye a hőszivattyú adatlapján látható, nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet tudjon szállítani, szintén a hőátadás fontossága miatt! Ajánlott típusok: DAB, Grundfos, Vilo.

HMV tároló, háztartási melegvíz tartály

Szállítani tudunk, a TWL cégtől nagy olyan teljesítményű higiénikus kombinált tároló tartályt, amely nagyon nagy hőcserélővel rendelkezik, így kielégíti a hőszivattyúk hőcserélőre vonatkozó előírásait.


HASZNOS, ÉRDEKES:

A puffertartályok felfűtése…

… és a melegvíz felhasználás optimalizálása a hőszivattyúk esetében sem elhanyagolható feladat. Főleg nagyobb létszámú családban, vagy nagyobb közösségi felhasználás esetén fontos a jól méretezett puffertartály és a hozzá kapcsolódó csövek átmérőjének pontos meghatározása, a keringető szivattyú teljesítményének gondos kiválasztása.

2013. szeptember 11-én Lillafüreden a 26. Távhő vándorgyűlés “Jövőnk a tét” előadásai között volt egy nagyon érdekes (inkább csak a szakmának szóló) számításokkal teletűzdelt bemutatója Dr. Szánthó Zoltán egyetemi docensnek. 

Többek között bemutatta

– a HMV felhasználásának arányát az épületek teljes energiaigényéhez hasonlítva
– a hőfelhasználás csökkentésének lehetőségeit
– a cirkulációs panaszok orvoslásának lehetőségeit
– a hőszigetelés hatásosságát
– a bojleres HMV termelés közvetett veszteségeit.

Nem a hőszivattyúra vonatkozó számításokat takarja a dolgozat (mégiscsak Távhő konferencián voltunk…), de akit érdekel, hasznos információkat találhat a Trivent honlapjára lépve.


Ha nincs hely a puffertartály számára, akkor a hidrováltó a megoldás. Tudjon meg többet a hidraulikus váltóról.

Scroll to Top