Esté Credit

Sugárzó felületű hőleadás

Mikor gazdaságos üzemeltetésű a hőszivattyú?

A hőszivattyú telepítése nem ördöngős feladat, de gondos tervezés, nagyon pontos és figyelmes kivitelezésés, a ritka – de elangedhetetlenül fontos – karbantartási periódusok betartása szükséges.

Fontos, hogy alacsony hőmérsékletű fűtő- hűtő vizzel működő (sugárzó) hőleadó rendszerhez telepítsük.

Melyek ezek?

  • padlófűtés
  • falfűtés
  • mennyezet hűtés
  • Fan Coil
  • alacsony hőmérsékletű radiátor

Padlófűtés:

Padlófűtések – pro és kontra? Az energia-takarékosság jegyében egyre tudatosabban választunk a fűtésrendszerek közül. A padlófűtés komfortos, és jótékony a felfázás ellen is.

Ezt a fűtésfajtát a sugárzó fűtések közé soroljuk, azaz kevés energiával is hatékony fűtés érhető el. Optimális hőmérséklet-eloszlása, esztétikus megjelenése miatt egyre kedveltebb itthon is. Általában kiegészítő fűtésként alkalmazzák, gyakran csak a csempével, vagy kőlappal burkolt helyiségek kapnak padlófűtést, míg a többiben meleg padlóburkolat mellett radiátoros fűtést alakítanak ki. Az előnyök természetesen csak a padlószerkezet megfelelő kialakítása és korrekt szabályozás mellett érvényesülnek.

Tudta Ön? Padlófűtéssel a meleg a 21-29 °C közötti padlóról sugárzik felfelé, egyenletes hőmérsékletet biztosítva. A szobában a hőmérséklet fokozatosan csökken a padlótól felfelé, a mennyezet közelében már csak 17-18 °C-os. A radiátor a helyiségben a meleg levegő felfelé áramoltatásával fűt, emiatt 1,5-2 m magasságban akkor van a kívánt 20 °C, ha a mennyezetnél 28-30 °C, míg a padló közelében mindössze 16 °C van! (Részlet a padlofutes.net honlapról.)

A padlófűtések terén két technológiát fejlesztettek ki: a „nedves” és a „száraz” csőfektetési eljárást. Kialakítható új építkezésnél és felújításnál egyaránt, de az utólagos beépítés sem okozhat különösebb problémát. A cikk további része itt ->

Falfűtés:

Hány fokos víz kering a falfűtéses rendszerekben? Elégséges ehhez a hőszivattyú? Valóban számottevő az energia-megtakarítás? G. Nándor, Pécs.

A falfűtés csöveiben 35-40 °C  fokos víz kering, amelyet a levegő-víz hőszivattyúk könnyedén megtermelnek, hatékonyan, gazdaságosan.

A falfűtésnél (a padlófűtéses rendszerekkel szemben, ahol 80-100 W/m a hőleadás 29°C-on, mert a padló hőmérséklete a láb érzékenysége és egészségügyi okok miatt max. ennyi  lehet) a csőrendszerben 35-40°C-os melegvíz kering, így a fal felületi hőmérséklete jóval magasabb (38-40°C), ezért itt 200-240 W/m2 hőleadás is biztosítható.

A falfűtéssel elérhető hőmérséklet-csökkentési lehetőség már önmagában 12-15%-os energia-megtakarítást jelent. Ezen túlmenően, mivel a helyiség levegő hőmérséklete függőleges irányban lényegesen egyenletesebb, mint a konvenciós fűtéseknél, a további megtakarítás kb. 5-8%. A padlófűtéshez képest lényegesen gyorsabb szabályozás átlagosan 5%-ot jelent. Annak ellenére tehát, hogy a külső fal fűtése esetén a külső tér felé hőveszteség alakul ki (kb. 10 W/m2 többletveszteség a fűtött falfelületen), összességében mégis kisebb energiafelhasználás szükséges. (Bérces Balázs írása az Ezermester 2008/11-es lapszámában olvasható itt->)
A falfűtésnél figyelni kell, hogy rövidebb köröket (30 fm) alakítsanak ki, mert a vékonyabb csövekben nagyobb a nyomásveszteség. A falfűtés csöveivel nyáron megoldható a hűtés is.

Fal- és mennyezetfűtő panelek

A hőszivattyúkhoz ajánlot korszerű fűtés egyik megoldási lehetősége az előregyártott a fal- és mennyezetfűtő panel. A panel a falra van elhelyezve, így az láthatatlan, nem zavarja a helyiség elrendezését, bútorozását.

A fal- és mennyezetfűtő panelek, fűtés és hűtés üzemmódban is alkalmazhatók. Alacsony hőmérsékletű vízzel / 17-55 °C / működtethető, kíméli az épület szerkezeteket és pénztárcánkat. Az alacsony víz hőmérséklet miatt rendkívül jó hatásfokú hőszivattyúval együtt kialakított rendszerben.

Hova ajánljuk? Gyakorlatilag mindenhová: lakóházak, irodák, üzemek, sport- és közösségi létesítmények, stb. A fal- és mennyezetfűtő panelek alkalmazhatóak: új építésű, illetve felújításra kerülő épületek fűtésére, hűtésére.  A fal- és mennyezetfűtő panel rendszernek óriási előnye, hogy száraz technológiával lehet megszerelni, rendkívül gyors, elmarad a vakolás és így nem viszünk be felesleges vizet a falszerkezetbe.

Ezt a korszerű megoldást, rendkívül kedvező áron keresse partnerünknél: ZIMENT felületfűtés

Fan Coil
mivel a technológia kevésbé ismert, külön oldalon írunk. A Fan Coil fűt és hűt, hatékonyan!

Mennyezet hűtés (ritkább esetben fűtés)

Hogyan (és miért?) alakítsuk ki a mennyezetfűtést?

A mennyezetre alulról 5 cm vastag szigetelés, majd hőtükörrel ellátott fűtőpanel kerül. A működése során ez sugárzó hőt biztosít, mely az ablakon besütő napsütés érzetét kelti, csak a fényhatás nélkül. Hidegpadlós helységekben minimális kiegészítő padlófűtés szükséges lehet. A sugárzó hő miatt már 20 fokos levegő esetén is olyan komfortfokozatot érzünk, mint 23 fokos radiátorfűtésnél, így néhány fokkal kevesebb is elegendő, ezáltal akár 15-20%-os megtakarítás is elérhető. További energia-megtakarítás származik a precíz födém szigetelésből!!!

Előnyös (és inkább javasolt, mint a fűtés), hogy nyáron a mennyezet fűtési rendszert hűtésre is használhatjuk, a Meeting és Hiseer levegő-víz hőszivattyúi minden teljesítménytartományban kínál hűtésre megoldást. 
A kérdés többször elhangzik: hány cm vastag hőszigetelés szükséges a házra, hogy gazdaságos legyen a hőszivattyús fűtés- hűtés? A kérdésre a válasz annyira sokrétű, hogy hívja inkább a 0036 20 268-9757 telefonszámot, vagy tegye fel a kérdést emailben: sulyok.tibor@rifeng-hoszivattyu.hu Részletesen válaszolunk a feltett kérdésekre.

A fűtés mellett egyre gyakoribb igény a
hűtés energiatakarékos megoldása hőszivattyúval.

Scroll to Top