Esté Credit

LEVEGŐ-VÍZ HŐSZIVATTYÚ BEÉPÍTÉSE

Kisérletező kedvű fizikus vevőnk olyan beépítési módot választott a Meeting MD50D levegő-víz hőszivattyúnak, amit – ha előre egyeztet velünk – biztosan lebeszéljük róla. A levegő-víz hőszivattyúnak az épületen kívül van a helye! Budakalászi vevőnk mást gondolt erről… Úgy döntött, hogy a hőszivattyúnak jobb lesz a pincében. Az épület sarkánál jobbra a levegő beömlést biztosító angolakna rácsa látható. Bal odalon pedig a levegő szabad távozását biztosító – ráccsal lezárt – angolakna látható. Ha beválik az elképzelése, akkor a tulajdonos szívesen megmutatja a rendszert az érdeklődőknek!


Nem tudjuk mi lesz, ha nagy hidegek lesznek…

most viszont (a beüzemeléskor 15 fok volt a külső levegő hőmérséklete) az MD50D hőszivattyú kiválóan működik!

A levegő-víz hőszivattyút az épületen kívül kell elhelyezni, hogy a működéséhez szükséges levegőt szabadon átszívhassa az elpárológtatón, és akadály nélkül tudja kifújni az elején, hogy a szél minél előbb el tudja fújni a gép elől az 5-10 C fokkal hidegebb levegőt, mint ami a hőszivattyú környezetében van.

Tudtuk, és hirdettük eddig.

Még 2017-ben vásároltak tőlünk egy Meeting MD50D 18 kW-os (7/35) levegő-víz hőszivattyút azzal, hogy a beépítését a tulajdonos maga kívánja elvégezni, és majd csak a beüzemeléskor hív bennünket. Tanulmányozta a honlapunkat, de – gyakorló fizikusként – egyéni elképzelései voltak.
Március elején aztán csengett a telefon, és kérték a gép beüzemelését.

A helyszínre érve azt hittük tréfálnak velünk, mert a hőszivattyút nem találtuk – megszokott helyén – az épületen kívül.

Hamar kiderült, hogy a hőszivattyút a pincében kell keresni, ahol a tulajdonos úgy biztosította a hőszivattyúhoz szükséges levegőt, hogy két, viszonylag nagyméretű “nyitott ablakot” hagyott szabadon…

a levegő elvezetését pedig 2 db 50 cm átmérőjű alumínium csövön keresztül oldotta meg. (Ebben az esetben rendkívül fontos, hogy a beszívás és kifújás az épület sarkánál, de két különböző oldalon történjen.)

Beüzemelés után feltűnt a meglepően csendes működés. Egyáltalán nem hallatszott a földszinti helyiségekben, hogy a pincében levegő-víz hőszivattyú dolgozik, és az épületen kívül is csak a kifúvásnál lehetett érezni a légmozgást.

A puffertartályok (két darabot kellett beépíteni, mert az elképzelt 1000 literes tartály nem fért be a pincelépcső ajtaján) viszonylag közel van a hőszivattyúhoz, a fagyállós körben a folyadék mozgatását Grundfos Alfa 1 keringető szivattyú biztosítja. A tartályokban egy-egy belső hőcseréló “dolgozik”, párhuzamosan kötve.

A beüzemelés után a házat “kizártuk” a fűtési körből, így “csak” 1000 liter víz felfűtésével kellett foglalkozni, a hőszivattyú pedig intenzív fűtésbe kezdett. Gyorsan elérte az 54 C fokot, majd 55 C foknál a gép protokol szerint kikapcsolt.

Éppen időben, mert a klímagáz nyomásmérő óra szerint közel volt a magasnyomás miatti gép leállás. Néhány paraméter átállításával ez a veszély megoldódott, és a hőszivattyú protokoll szerint dolgozott.

Véleményünk szerint a csődimenzió a jelenlegi hőmérsékleti tartományban még megfelelő (bár a hőszivattyú nem “jár” 100%-on), de majd elválik, hogy nagyobb kinti mínuszoknál elégséges lesz, vagy fel kell bővíteni. Abban maradtunk a tulajdonossal, hogy a rendszer működését hidegben is teszteljük, és annak tapasztalatai alapján változtat szükség esetén a hidraulikus blokk összeállításán.

Folytatjuk, és a tapasztalatokat itt megosztjuk!

Scroll to Top