Napkollektor

Napkollektor 100% napenergia. Semmi gáz!

Melegvíz a Naptól! Napkollektoros rendszerek.

A napkollektor melegvizet készít. Figyelem! A napkollektor nem = napelem.

Napkollektor azért, hogy a melegvíz olcsóbb legyen! 

A napkollektor nem telepíthető mindenhova és minden célra gazdaságosan.

Napkollektor JixiangDE! Elkészíti és biztosítja a napkollektor a háztartások éves melegvíz igényének 80-85%-át, minimális elektromos áram felhasználásával. Ezt a járulékos energiaköltséget is leveheti a vállunkról a jól méretezett napelem rendszer, a közeljövő keresett terméke. (Vákumcsöves és síkkolektor a napenergia befogására, melegvíz készítés nyitott- és zárt rendszerrel.)

A JIXIANG napkollektor tulajdonságai (azon kívül, hogy kiváló minőségű és olcsó): házilag összeszerelhető, kis helyigény, könnyen telepíthető, nagyon kevés villamos energia felhasználás

A napkollektor alkalmazási területei: családi házak, kisebb társasházak felső emeletei, nyaralók, hétvégi házak, műhelyek,kempingek, garázsok. A napkollektor előnye, az egyszerű összeszerelés, és hogy szerelésekor nem kell keringető szivattyú és vezérlés is szükségtelen. A napkollektor csövekben és a fölé elhelyezett tartályban a melegvíz szabadon kering a gravitáció segítségével! (Ehhez kapcsolódik talán az egyetlen probléma ennél a gravitációs napkollektor rendszernél: a felhasználási helyhez viszonylag közel kell telepíteni!) Ideális a déli-délnyugati tájolással való elhelyezése a vákuumcsöves napkollektornak (pl. talajra, lapos tetőre) 40-50°-os dőlésszöggel, a szállított csomagban ehhez a szerelvények megtalálhatóak, de "ferde" tetőre is beépíthető.

 

Napkollektor vásárlás előtt kérje szakembereink tanácsait, szívesen segítünk!

Napkollektor vákuum csőZárt rendszerű (nyomás alatti, túlnyomásos) napkollektor:Magyarországon gazdaságosan az egész éves szükségletet tekintve kb. 70%-os melegvíz előállítás érhető el a Nap erejével. Ez az adat tapasztalati méréseken és gazdaságossági számításokon alapul. A napenergiával nyert melegvíz-ellátás sohasem lesz folyamatos. Nyáron is vannak borúsabb, hűvösebb napok, télen pedig átlagosan kevesebb a napsütéses napok száma, sokkal rövidebbek a nappalok, kisebb a Nap ereje (alacsonyabb szögből süt a Nap). Kiegészítő fűtésre tehát mindenképpen szükség van a folyamatos, zavartalan melegvíz-ellátás érdekében. Ez történhet alacsony hőmérsékletű kazánnal vagy elektromos fűtőbetéttel. Az általunk forgalmazott rendszerekben a kisegítő fűtéshez minden esetben elektromos energia szükséges. Az alacsony hőmérsékletű kazánnal történő kiegészítő fűtés esetén olyan tartályra van szükség, melybe két egymástól független hőcserélő van beépítve, az egyik a napkollektor, a másik a kazán hőjét fogadja. Ekkor természetesen a vezérlő elektronika is bonyolultabb. Ilyen két hőcserélős tartályt kell alkalmazni alacsony hőmérsékletű fűtés napkollektoros fűtésrásegítésénél is. Mindig az alsó hőcserélőre kell kapcsolni a napkollektort, a felsőre pedig a kazánt. A vezérlő elektronika gondoskodik róla, hogy a kazán csak akkor kapcsoljon be, ha a napkollektorból nem gyűlt össze elegendő hőmennyiség. Ilyen egy jó alternatív megoldás.

A fent leírt zárt rendszer zavartalan működéséhez elengedhetetlen a rendszert nyomás alatt tartani és légteleníteni. A fellépő magas hőmérsékletek miatt (nyáron akár 160°C is lehet a napkollektor hőmérséklete!) a légtelenítő szelepet nem szabad automata üzemmódban működtetni, mindig a légtelenítés idején néhány percre szabad csak kinyitni. 

Napkollektor a tetőn

A tágulási tartályt és a keringető szivattyút pedig a rendszer legmélyebb, leghidegebb pontján kell elhelyezni a rendszerhez mellékelt telepítési útmutató figyelembe vételével. A rendszer karbantartási munkálataihoz tartozik még a fagyálló folyadék fagyáspontjának az ellenőrzése, szükség esetén újbóli beállítása minden ősszel. (Megújuló energiát használ, energiatakarékos.)

Családi házak vízmelegítésén és fűtésén kívül, a napkollektorok nagyobb létesítmények (motel, sport létesítmények, társasházak, stb.) esetén is használhatóak. Plusz vákuumcső rendelhető. HMV (háztartási meleg víz) előállításának ismert, kedvelt berendezése a napkollektor. Fűtésre nem, vagy csak fenntartásokkal ajánljuk! Mint a síkkolektort.

Napkollektor Petőháza Tűzoltóság épülete. Kivitelező: SunSmart Ausztria

 

Rövid információ egy elégedett vevőtől a gravitációs napkollektorról:

Napkollektor rendszer rajz

Nekünk ez a napkollektor rendszer van felszerelve! Nyáron mindent meleg vízzel csinálok ( főzés, befőzés) de nem győzöm kihasználni a vizet. A szabadesés nagyon jó mert így sok vizet takarítunk meg mivel a nyomás nem olyan nagy de a fürdéshez is elegendő.

Amikor sokáig elvolt borulva (4-5 nap) akkor csak 35-40 fokos volt a víz, az ultraibolya sugarak borús időbe ennyire képesek felmelegíteni.
2009 őszén elfelejtettük a vizet leengedni és belefagyott a lejövő vízcsőbe, decemberbe mikor elég enyhe volt az idő és a nap is sütögetett kiolvadt és letudtuk engedni, egészen felmelegedett a víz a tartályba.

Mindenkinek nagyon ajánlom, a befektetés 2-3 év alatt teljesen megtérül és most amit önök ajánlanak majdnem a fele ár mint amiért mi csináltattuk. A teljes költsége szereléssel együtt 190 ezer volt. Most gondolkodunk az energia kiváltásán és a fűtésen!! Szép napot kívánok! Matécsik József (2011.01.30.)

 

Figyelem! A napkollektor nem azonos a napelemmel! A napelemmel kapcsolatos rövid ismertetés itt:→

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Vissza a napelem oldalra