Esté Credit

MEDENCE FŰTÉSE: GÁZZAL VAGY HŐSZIVATTYÚVAL?


Hosszabb legyen a strandszezon

Ennek egyik lehetséges megoldása, hogy fűtjük a medencénket. Igen ám, de mivel? Gáz, esetleg villany? Mindkettő meglehetősen drága, így a hőszivattyús fűtés kézenfekvő megoldásnak látszik. A medencefűtő hőszivattyú abban a hőmérséklet tartományban működik, amikor a hatékonysága a legjobb, a COP érték elérheti az 5-6-os jósági fokot.

Vásárlói kérésként merült fel, hasonlítsuk össze a gáz és a hőszivattyú fűtés hatékonyságát az úszómedence vizének melegítésekor. Arra volt kíváncsi az érdeklődő, hogy megéri-e a hőszivattyús beruházás költsége a kertjében elkészített 60 m3-es családi úszómedencéjének fűtéséhez?
Az összehasonlítás eredményét mutatjuk most meg, melyik fűtési rendszer a jobb? Előre mondjuk, nincs egyszerű válasz erre a kérdésre.

Először nézzük a közvetlen összehasonlítást hőszivattyú és gázkészülék között:

 Medence fűtő hőszivattyú

Medence fűtés gázzal

Előnyök: Előnyök:
Alacsony üzemeltetési költségek Alacsony beszerzési költségek
Energiahatékony Függetlenül működik a levegő hőmérsékletétől
Élettartam több mint tíz év Gyors medence felfűtés
Környezetbarát
Hátrányok Hátrányok
Magasabb beszerzési költségek Magas működési költségek
10 ° C fok fölött rendkívül jó a hatékonysága Nem energiahatékony
Lassú medence víz melegítés Élettartama kb öt év
Nem környezetbarát

 Mint ebből az összehasonlításból látható, a levegő-hőszivattyú és a gázkészülék teljesen más előnyökkel rendelkezik.
A vásárlót azonban három dolog érdekli: hatékonyság, mennyibe kerül és mennyi lesz az éves energiaszámla?

Nézzük meg a kérdést ezek szerint részletesen:

Fűtés jellemzői

A gázfűtés, ellentétben a medence fűtő levegő-víz hőszivattyúval, függetlenül működik a levegő hőmérsékletétől. A gáz ég, és melegíti a medencét. Akár télen is. (Hogy mekkora a gázszámla, most közömbös) Ez azt jelenti, gázfűtés hatékonyan fűt azokon a helyeken, ahol az átlag hőmérséklet alacsony. A medence használók kívánsága, hogy meghosszabbítsa a strandszezont, egybe esik azzal a körülménnyel, amikor a levegő hőmérséklete már megközelíti, vagy meg is haladja a (60 °F) 15 °C, amikor is a hőszivattyúk a leghatékonyabbak.

A gázkészülék jellemzően több BTU-t termel (¤ British Thermal Unit) óránként, mint a levegő-hőszivattyú, ez azt jelenti, hogy a gázkészülék sokkal gyorsabban melegíti fel a medence vizét.
Ezért a gázkészülékkel való medencefűtés annak a használónak a jó (jobb) választás, aki csak néhányszor használja az úszómedencéjét évente. Bár a gázkészülék gyorsan fűt, a levegő-hőszivattyú jobban tartja a medence hőmérséklet hosszú ideig. A levegős medence hőszivattyú ideális a folyamatos fűtéshez; ott ahol gyakran használják az úszómedencét.

Energiahatékonysági jellemzők

Hatékonyság a legnagyobb előnye a levegő hőszivattyúnak. Ellentétben a gázfűtéssel, a levegős hőszivattyú lényegesen több energiát állít elő, mint amennyit elhasznál mert a felhasznált villamosenergia mellé még felvesz a környezetéből 4-5 -szörös energia mennyiséget. Ezt adja át egy hőcserélőn keresztül az úszómedencének. A medencefűtő levegő-víz hőszivattyút ezért lényegesen kevesebbe kerül működtetni, mint a gázfűtést. Egyértelműen a levegő-hőszivattyú jobb választás, mint a gázzal történő medence fűtés, mert olcsóbb hosszú távon.

Mennyibe kerül a medencefűtés kialakítása? És a fogyasztás?

Gáz vagy hőszivattyú? Alapos számolást igényel, kérje segítségünket.

Leírtuk a főbb különbségeket a levegős hőszivattyú és a gázkészülékkel fűtött medence között. Melyik fűtési rendszer tetszik jobban?

Szóljon hozzá, várjuk a véleményét. Vegye fel velünk a kapcsolatot, és mondja el: akár gázzal, akár hőszivattyúval fűti a medencéjét. Ezen az oldalon örömmel jelentetjük meg tapasztalatait.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!


 

Meeting úszómedence fűtő hőszivattyúk: MDY10 (3 kW) és MDY300D (100 kW) között


¤ 1 BTU azaz energia amely képes 1 font (kb 0,45 kg) vízet 1° F (fahrenheite) fokkal emelni vagy csökkenteni.


Ezeket a hőszivattyú blog híreket se hagyja ki:

Talajkollektoros hőszivattyú működésének története

Ajánlott, vagy kötelező a hőszivattyú karbantartása garancia érvényesítéséhez?


Hőszivattyú hírek: Medence fűtése – Tóba süllyesztett kollektorcső – Megtérülési garancia – földkollektoros hőszivattyú – Aktív-passzív hűtés – Talajszonda fúrás – Indirekt tárolók – Hőszivattyút, de hova – Környezetvédelem

Scroll to Top