Így ne szereljen hőszivattyút!

Hőszivattyút beszerelni jólCsak akkor álljon neki a hőszivattyú beépítésének, ha elsajátította azokat a szabályokat, amelyek a hőszivattyú működésének sajátosságai miatt némileg eltérő munkafogásokat igényel a szakemberektől!

Ez a tanácsunk minden vállalkozónak, aki a hőszivattyúk beépítéséből szeretne megélni. A napokban tapasztaltak szerint még mindig vannak a szakmában, akik mintha készakarva készítenének rossz installációt, hogy a hőszivattyú ne terjedjen úgy Magyarországban, mint például a svédeknél. Ott évente 100 - 130 ezer hőszivattyút építenek be, zömében levegő víz hőszivattyút.

A következőkben bemutatunk egy építkezést, ahol a Meeting hőszivattyút beépítő "szakemberek" éppen csak nem fejtetőn állították üzembe a hőszivattyút, de minden más - viszonylag egyszerű - protokoll szabályt megszegtek. Íme az elrettentő példa:

hogyan nem szabad a hőszivattyút beépíteni!

Elöljáróban annyit, hogy minden hőszivattyú mellé természetesen adjuk a gyári (angol nyelvű) beépítési és karbantartási utasítás, a honlapunkról pedig le lehet tölteni a "Dokumentumok" menüpont alól a magyar nyelvű változatot. (2019. decembertől - több visszaéllés miatt - a magyar nyelvű Meeting beépítési útmutatót csak vásárlónak adjuk át!)


A beruházó kérésére mentünk ki a helyszínre, mivel elmondása szerint a hőszivattyú nem működik, illetve nem olvasztja le az elpárologtató felületéről a képződött jeget.

Hőszivattyú beépítés felülvizsgálata:

A helyszínre érve az első ami feltűnt, hogy a lehető legszerencsétlenebb helyre lett a hőszivattyú "eldugva". 

Hőszivattyú

A földbe süllyesztett garázs mellett kialakított kis hely ideálisnak tűnhet elsőre a laikusoknak, de aki ismeri a levegő-víz hőszivattyú működési sajátosságát, azonnal látja, hogy a hőszivattyú által (5-10 C fokkal) tovább hűtött levegő "megül" a garázs előtt, így a hőszivattyú egyre hidegebb levegőt szív vissza magába, ezáltal akár működőképtelenségig rontja annak hatásfokát.
Lehet fokozni a bajt - itt meg is történt - a hőszivattyú és a mögötte levő fal között nem tartották be a minimális 40 cm-es távolságot. Ebben az esetben a gép lényegesen hangosabb (mivel a nagy mennyiségű levegő akadályoztatva jut el az elpárologtatóra), sivító hangot hallat.

Megoldás: a hőszivattyú által hűtött levegőt a leggyorsabban el kell vezetni a gép környezetéből. Legjobb, ha ezt a szélre bízzuk! A faltól minimum 40 cm-re eltávolítani a hőszivattyút a fali konzol megtoldásával, és lehetőleg elfordítani annyira a hőszivattyút, hogy a kifújt levegő eltávozhasson a garázs előteréből.

Amit az első pillanatban láttam, az még könnyedén javíthatónak tűnt, de alaposabban megszemlélve a munkát, rá kellett jönnünk, hogy a szerelőnek fogalma sincs a hőszivattyú beépítésének szabályairól, a szükséges alkatrészekről.

A hőszivattyú beépítéséhez szükséges alkatrészek listája:

Fontos a hőszivattyú teljesítményéhez igazodó keringetőszivattyú; megfelelő csőátmérő; áramláskapcsoló; vízszűrő(k); automata légtelenítő; nyomásmérő óra; 3 bar-os biztonsági szelep; megfelelően méretezett tágulási tartály; a beépített fő alkatrészek cseréjét leegyszerűsítésítő golyóscsapok; visszacsapószelep; hőszigetelő csőhéj; elektromos leválasztást biztosító kismegszakító(k) és áramvédő kapcsoló (Fi relé); megfelelően méretezett puffertartály, vagy hidrováltó, esetleg hőcserélő; hőszigetelő csőhéj.

Az alábbi képen az látszik, hogy a hőszivattyúból ki és visszatérő 25 mm-es csőcsonkokra csatlakozó csőátmérő még úgy ahogy megfelelne, de az alkalmazott fittingek oly mértékben csökkentik a cső belső keresztmetszetét, hogy az adatlapon megkövetelt víz térfogatáram kb 40%-a elveszik!
Hőszivattyú rossz szerelése
Megoldás: a csőátmérő növelése olyan mértékben, hogy a gyárilag (MD30D esetében) megadott NA25 a teljes csőhosszon végig tartható legyen.
 
Ami viszont hiányzik a képről - és így a hőszivattyús rendszerből - a visszatérő csőről az áramláskapcsoló, a felső csőről egy automata légtelenítő szelep, valamint a golyóscsapok.
Megoldás: áramláskapcsoló, légtelenítő szelep és golyóscsapok beépítése.

Az alábbi (3.) képen is látszik, hogy a különféle idomok mennyire "elvékonyítják" a csőátmérőt, így nem biztosítható a hőszivattyú működéséhez szükséges tömegáram.

leszűkített csőátmérő

Megoldás: a csőátmérő biztosítása más típusú csővezeték használatával (acél, réz, műanyag), vagy nagyobb átmérőjű 5-rétegű cső használata.

A (4.) képen tipikus hibát látunk: a keringetőszivattyút alulméretezték. Ez a keringetőszivattyú nem tudja a működéshez szükséges óránkénti 3 m3 vizet szállítani a hőszivattyú és puffertartály között.

kis teljesítményű keringető szivattyú

Megoldás: a keringetőszivattyú teljesítményének növelése (keringetőszivattyú cseréje). 

Azután elértünk a legsúlyosabb rendszerhibához: nincs beépítve puffertartály, de még hidrováltó vagy hőcserélő sem. Ezek nélkül az ON/OFF rendszerű hőszivattyúval valódi megtakarítás nem érhető el, a hőszivattyú kompresszora rendkívül sokszok ki-be kapcsol, az élettartama drasztikusan lecsökken. Nem hogy megtakarítást realizálhatna a tulajdonos, de magas villanyszámlával köszön vissza a hiányosság!

osztó-gyűjtő

Megoldás: megfelelő méretű puffertartály (vagy hőcserélő, hidrováltó) beépítése. A puffertartály mérete a hőszivattyú leadott teljesítményétől függ, kW-onként 35-45 liter térfogatú kell, hogy legyen.

​(A hőszivattyú teljesítményét nem befolyásolja, de azért feltűnt, hogy mindössze egy darab négyes osztó-gyűjtő van beépítve, ami a közel 100 négyzetméteresnek mondott lakásban kevésnek tűnik. (Általában négyzetméterenként 8 - 10 fm fűtéscsövet tekernek a padlóba. Max. 100 fm hosszú egy-egy cső (kör) hossz, tehát minimum 8 db 100 méteres csővet kellett volna letekerni, és nyolcas osztó-gyűjtőre csatlakoztatni.)

A honlapon megtalálható rendszer rajzok segítenek a szerelőknek, de nyomatékosan javasoljuk: aki hőszivattyú beépítését vállalja, vagy rendelkezzen kellő ismeretekkel, vagy kérjen tervezői segítséget, esetleg gépészeti kiviteli terveket. Akkor nem épülnek rossz hőszivattyús rendszerek, és a hőszivattyú az lesz, aminek a világ nagyrészén használják: korszerű, megbízható, takarékos és környezetbarát fűtő-hűtő berendezés.

Nem csak hőszivattyút adunk el, de rendelkezünk megfelelő ismeretekkel ahhoz, hogy jó fűtésrendszert építsünk, vagy építtessünk, akár a lakás tulajdonosával is. A beüzemelést magunkra vállalva biztosak lehetnek benne vevőink, hogy csak kifogástalan hőszivattyús rendszert állítunk üzembe. Referenciáinkat végiglapozva sok ilyennel találkozhatnak. Sulyok Tibor 
Update!
Időközben a beruházó, a lakók észrevételeit figyelembe véve, és védve az évek alatt az építőiparban megszerzett hírnevét, részben átépítette a hibás szereléseket. Áthelyezte a hőszivattyút, puffertartályt épített be, kicserélte nagyobb teljesítményűre a keringetőszivattyúkat, stb. Az elvégzett munkák után várjuk a lakók észrevételeit.
Külön köszönet - a hőszivattyú értékesítők nevében - a kivitelező részéről tapasztalt hozzáállást. 

Vélemények