Esté Credit

HŐSZIVATTYÚ, VAGY ELEKTROMOS KAZÁN?


Érdekes felvetést hozott a 2017-es esztedőben a családi lakóházak felújítására szolgáló kamatmentes hitel. Mvel a szükséges átalakításokra nem mindenhol elegendő a 10 millió Ft, elkezdődött a számolgatás, milyen fűtési rendszerből lehet kigazdálkodni a felkínált összeget.


Rengeteg pénz 10.000.000,- (tíz millió) forint!

Ennyi kamatmentes hitelt lehet maximum felvenni családi lakóház energetikai felújítására a jelenleg futó támogatási formában. Hosszú évek alatt lehet csak visszafizetni (maximum 20 év a futamidő).
A jó mégis ebben a támogatásban az, hogy csak akkor lehet hozzáférni, ha a felújítás utáni havi energiaszámla lényegesen kevesebb a hiteltörlesztéssel együtt, mint az azt megelőző időben.

Az energetikai korszerűsítés minden eleme (hőszigetelés, nyílászázó csere, napelem, napkollektor, fűtéskorszerűsítés, hőszivattyú) jelentős költség lehet a családi házak többségénél, és nem biztos, hogy mindegyikre szükség is van. Ennek ellenére hamar fogy a felvenni kívánt összeg, és érdemes alapos számolást végezni, hogy melyik munka fér bele a felvett hitel összegébe, és melyik munkák elvégzése után lehet a rezsi megközelítőleg nulla.

Természetesen csak akkor érhető el ez a vágyott állapot (ne fizessünk az energia szolgáltatóknak), ha a napelem minden hitelfelvevő házának tetejére felkerül!

A tapasztalatunk az, hogy a most korszerűsítésre vágyók háza nyílászáró cseréje évekkel ezelőtt megtörtént, és általában ezzel egyidőben a hőszigetelés is felkerült a falakra, födémekre.
Így most a fűtéskorszerűsítés a fő beruházói terület.

Ahhoz, hogy a rezsink közelítse a nullát, korszerű – lehetőleg sugárzó hőt leadó – épületen belüli fűtőelemek kerülnek a házakba. Ezek fűtéséről már nem gázkazán az elsődleges megoldás (azzal ugyanis nem lehet hűteni, az új kémény kialakítás sokba kerül, drága a tervező, stb…). Helyette a hőszivattyú kerül beépítésre legtöbbször.

Felmerül viszont a kérdés (az elmúlt időszakban számtalan esetben), bele fér-e a hőszivattyús rendszer ára a hitelkeretbe.

Pályázatíró cégen  keresztül jött a megkeresés, hogy egy 11 kW-os hőigényű házra (energetikai tanusítás alapján jött ki az energia szükséglet) szállítsunk elektromos kazánt, vagy hőszivattyút. A napelem biztosan felkerül a házra (hogy mennyi, az most még kérdéses).
A pályázat író kérése: számoljuk ki, hogy mit ajánlhatnak a hitelfelvevőnek. Elektromos kazánt, vagy hőszivattyút. Ez a kérdés egyébként többekben felmerül:

Melyik fűtő berendezést válasszam?

Előre bocsájtom, a hőszivattyú a kedvenc! Azért, mert több ezer beépítése után már tudjuk, hogy hasznos szerkezet.

De a számok nem hazudnak, számoljuk hát ki, mi szól az egyik, mi a másik fűtőberendezés mellett, illetve mi ellenük:


Az egyik a BOSH 12 kW-os elektromos kazánja, a másik a Meeting MD50D 18 kW-os levegő-víz hőszivattyúja

Kezdjük az elektromos Bosh kazánnal

Mérete: 720 x 420 x 280 mm

Előnye: kompakt; kis súly; gyors beszerelési lehetőség; kedvező beruházási összeg; csendes.

Hátránya: drága üzembentartási költség; nincs hozzá kedvezményes áram; nem lehet vele hűteni.

A Bosh 12 kW-os fűtőkazán ára beszereléssel, beüzemeléssel együtt: cca bruttó 500.000,- Ft
(Tartalmazza: készülék ár; beszerelés a meglevő készülék helyére; beüzemelés)
Amennyiben “hagyományos” módon csatlakozik a hálózatra, úgy kb 330 ezer Ft/év a villanyszámla összege. Ezt kiválthatjuk egy jól méretezett napelem rendszerrel.

A szükséges napelem teljesítmény és mennyiség, ami az elektromos kazánhoz szükséges:
7.64 kW és 32 db napelem panel kerül a tetőre. (természetesen vannak nagyobb teljesítményű panelek is, magasabb árban, de helytakarékosabb kivitelben.)

A napelem rendszer Kulcsrakész ára kb 3,6 millió forint. 

Amennyiben az elektromos kazán mellett döntünk, és napelemekkel kívánjuk az energiát biztosítani hozzá, akkor a rendszer össz ára hozzávetőlegesen 4,1 millió forint!


A másik általunk favorizált megoldás esetén hőszivattyút építünk a “napelemes rendszerünk alá”.

A Meeting MD50D levegő-víz hőszivattyú ára, 750 literes puffertárolóval bruttó 2.670.000,- Ft.
(Tartalmazza: hőszivattyú – puffertartály – hidroblokk anyagárat és a beszerelését a meglevő fűtőkészülék helyére; beüzemelés).

Előnyei: kiforrott, megbízható technika; gyors telepítés, gazdaságos üzemeltetés, az épületen kívül helyezkedik el; kedvezményes áramtarifa kapható hozzá.
Hátránya: viszonylag magas beruházói költség, hangosabb az elektromos kazánnál (a kompresszor, valamint a ventillátor keltette szélzaj miatt).

Amennyiben “hagyományos” módon csatlakozik a hálózatra, úgy kb 96 ezer Ft/év a villanyszámla összege. Ezt kiválthatjuk 2 kWp napelem rendszerrel. Teljesítménye 2,18 kW, és 8 db panel kerül fel a házra.

Az MD50D hőszivattyúhoz szükséges napelem rendszer kulcsrakész ára kb 1,2 millió forint.

Amennyiben a hőszivattyús fűtés mellett döntünk, és napelemekkel kívánjuk az energiát biztosítani hozzá, akkor a komplett rendszer össz bruttó ára hozzávetőlegesen 3,8 millió forint!


Ezek alapján kijelenthető, hogy a hőszivattyús rendszer napelemekkel megtámogatott áramellátással olcsóbb beruházás, mintha az elektromos kazánt választottuk volna. Az árelőny ugyan nem sok, mindössze 300 ezer forint, de ha hozzávesszük, hogy a tetőn biztosan elfér a hőszivattyú táplálásához szükséges napelem mennyiség, akkor további előnyöket találunk.

 Észrevétele van? Kérjük ossza meg velünk. Írjon E-mail-t és engedélyével közzétesszük tapasztalatait, kérdéseit.

 

Scroll to Top