Fűtésrendszerek átmosása

Fűtési csövek mosásaHőszivattyú telepítése során, még a beüzemelés előtt szükséges átmosni az épület fűtési rendszerét, mert még az új csövek belső felületén is lehetnek gyártásból ottmaradó szennyező anyagok. Ezek villámgyorsan lerakódhatnak a hőcserélőkben, a keringetőszivattyúk lapátján, és jobb esetben csak teljesítmény csökkenést lehet tapasztalni, rosszabb esetben pedig meghibásodást. (És a gondatlan kivitelezői munka után nincs garancia!)

Még fokozottabban fontos a fűtési rendszet alapos tisztítása, ha egy meglevő fűtés átalakítása során kerül be a rendszerbe a hőszivattyú (mindegy milyen kazán kiváltására).

Évek alatt, a használat során rengeteg féle szennyeződés tömítheti el a csöveket, radiátorokat *, és egyéb hőleadókat, amelyek tisztítása, átmosása nélkül a benne levő anyagok hihetetlen mértékű károkat okoznak a hőszivattyúban. (Aki látott már fűtésrendszerből távozó vizet az átmosatásos tisztítás során, tudja miről beszélünk!)

Egy hőszivattyúnál (kazánnál,vagy egy klímaberendezésnél) néha észleli a tulajdonos, hogy a padlófűtés teljesítménye csökken (hidegebb, mint tavaly volt), a radiátor tagok fele langyos marad, míg a másik fele forró. Ebben az esetben a tulajdonos első reakciója, hogy a hőszivattyú tönre ment, nem dolgozik megfelelő hatásfokkal. Pedig a hiba a legtöbb esetben az elkoszolódó fűtési rendszerben keresendő. (Tudomásul kell venni, hogy az alacsony hőmérsékleten dolgozó hőszivattyúk, amellett, hogy jelentős energiamegtakarítást hoznak, gondoskodást igényelnek. Vigyázni kell rájuk, hogy ne tömítse el a piszkos csőrendszer a drága hőcserélőt.

Öntöttvas radiátorokhoz hőszivattyút?

NEM!

Fűtési rendszer átmosásaLemezradiátoros, vascsöves rendszerekre viszont pontos számolás és néhány radiátor átcserélésével és 1-2 (még)nagyobb radiátor beszerzése után bátran lehet hőszivattyús rendszeben gondolkodni. A fűtésrendszer tisztítása ebben az esetben viszont KÖTELEZŐ!!!
A tisztítás ebben az esetben felkészült szakembert igényel, aki felméri, hogy lehet-e vegyszeres rásegítéssel dolgozni a tisztítás során (legtöbbször nem, mert a vegyszer feloldja pl a rozsdát, és kilyukadhat a radiátor, vagy a cső), ebben az esetben légbuborékokkal (is) dolgozó géppel lazítja fel a szennyeződéseket, és magas nyomással mossa ki a rendszerből a szennyeződést.

Padlófűtés esetében viszont sokkal jobb az adalékokkal való tisztítás. A légbuborékokkal átmosás után nehéz kilégteleníteni a padlófűtést.

Ne higgyünk a szemünknek, inkább a tapasztalatnak: az új rendszereknél használt "gyári" csövek, fittingek, radiátorok, Fan Coil-ok is lehetnek szennyezettek.A radiátorok belső felületén olaj van a korróziós folyamatok megakadályozása miatt. Átmosás nélkül a meleg vízben az olaj feloldódik, és egyszerűen ráég a hőcserélőre. A csövek szerelésénél, forrasztásánál maradványok, por, forgács stb. kerülhetnek a fűtésrendszerbe, ezzel tönkre mehet a keringtetőszivattyú, dugulás keletkezhet és csökken a hőszivattyú hatásfoka. "A rendszer feltöltéséhez használt vízben pedig biológiai szennyező anyagok, algák, valamint a vízkőért felelős vízben oldott sók jelentkezhetnek, melyek szintén dugulást, lyukadást okozhatnak." Megjegyzés az e-gepesz.hu oldalról.

Mit nyerünk az átmosott fűtésrendszerrel?

Élettartam növekedést, jó hatásfokú és hibamentes hőszivattyús üzemelést. Amennyiben ez elmarad, jelentkezhetnek az üzemeltetési gondok, zörgés, a hőszivattyú teljesítményének csökkenése, a csőrendszerben lyukadások.

Saját kezű megoldás???

Megfelelő eszközökkel a fűtésrendszer átmosása "saját kezűleg" is megoldható.
Az egyszerű gumislag azonban nem megoldás! A fűtési rendszerek átmosása gépi berendezéssel történik. Használni kell (szükség szerint) vízkő- és rozsdaiszapoló vegyszereket is. A környezetbarát szerek + a tisztítógép garantálja a rendszer alapos átmosását, tisztítását. A következő 3-4 évben így ezzel a gonddal már nem kell számolni.

Ha mégis magam akarom átmosni a fűtésemet, miként álljak neki?

- Elsőnek a fűtési rendszerből ki kell szerelni azokat az eszközöket, melyek az átmosást gátolják: keringető szivattyú, áramláskapcsoló, visszacsapó szelepek.
- Következő lépésben az osztó-gyűjtőt, a csapokat, szelepeket ki kell nyitni, az áramlást szabaddá kell tenni. Mindenhol!
- A tisztítókészülékeket (pl.) a keringető szivattyú helyére kell csatlakoztatni.
- A mosatás el lehet kezdeni. A mosatás irányát időnként változtatni kell

Ha ez meg vann, akkor
- Minden padlófűtés csövet (radiátort, stb...) el kell zárni, majd egyenként kinyitva folytatni kell a gépi tisztítást
- A hőszivattyút (egyéb kazánt) is érdemes átmosni.

A légbuborékokkal tisztító készülék használatát bízza szakembere!

Bízza a teljes fűtésrendszer átmosását szakemberre

Az ESTÉ-Credit Side Kft szerződött szakemberei a hőszivattyúk, kazánok, a vízvezeték és a központi fűtés szerelés területén már bizonyítottak. Korszerű mosóberendezésekkel dolgoznak, így Önnek időt, a környezetünknek rengeteg tisztavizet spórolnak meg. A Power Flushing egy fontos rendszer, amely tisztán tartja a központi fűtést, simán, és ami még fontosabb, hatékonyan működik. Ezt a módszert ajánljuk a Chofu és Meeting hőszivattyúkhoz kapcsolt fűtésrendszerek tisztításához. Függetlenül attól, hogy hol van az Ön fűtésrendszere, cégünk segíti annak karbantartását, tisztítását.

A légbuborékkal történő mosás gyors, és hihetetlenül hatékony a központi fűtési rendszer tisztításakor. A mosóvíz erőteljes áramlása a buborékok révén megtisztíthatja az eltömődött csöveket és eltávolíthatja az esetlegesen beragadt törmelékeket. 

A megbízottjaink ellenőrzik az otthoni központi fűtési rendszerét, felmérik annak jelenlegi állapotát, és elmagyarázhatjuk az Ön ingatlanának legmegfelelőbb átmosási rendszerét. (Az öblítés elengedhetetlen a központi fűtés alapos tisztításához, a korróziós törmelék, az iszap, stb... eltávolításának utolsó fázisa.)

Honnan lehet tudni, hogy eljött az ideje az átmosásnak?

... ha észrevette a következőket:

- Szennyeződés, fekete vagy zavaros víz a fűtőrendszerben, radiátorban.
- Ha a csövek (radiátorok) felmelegedése sokáig tart.
- Hideg foltokat talál a padlón, vagy a radiátor egyes területein.
- Ha a forró víz eljutásának sebessége nem kielégítő.
- Ha a keringetőszivattyú többször meghibásodik.
- Ha szivárgást vesz észre a rendszerben

Hívjon bennünket, és a lehető leghamarabb felkeressük otthonában és elvégezzük az átmosatási feladatot. (Előtte árajánlatot küldünk.)

Mi történik az átmosatás után?

- Gyorsul a felmelegedési idő.
- Tisztább csövek, amelyek csökkentik a hőszivattyú, a csövek és a hőcserélő által okozott zajt.
- Javul a központi fűtés vízkeringése, nő a keringető szivattyú élettartama.
- Biztosíthatja a rozsdavédelmet és csökkentheti a csövek korróziójának kockázatát.

Ha további kérdése van az átmosatással, központi fűtéssel és hőszivattyúkkal kapcsolatban, hívjon minket a 0036 20 2689757 telefonszámon, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot az online űrlap kitöltésével, és mi a lehető leghamarabb kapcsolatba lépünk Önnel.

Felkeltettük az érdeklődését? 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!