Esté Credit

Energiamegtakarítás

Az Energiamegtakarítás az életünk minden területén fontos, de most mi csak a lakóházak fűtéséről, hűtéséről írunk. Az elmúlt napok magyarországi törvényi változásai mindenkit érintenek, és csak rendkívül szűk rétegnek hoz örömöt, dagadó pénztárcát.

Tanácsainkat  hőszivattyúk forgalmazása, beépítése és üzemeltetési tapasztalatai alapján ajánljuk jó szívvel!

Energiamegtakarítás hőszigeteléssel

Energiamegtakarítás – és így a rezsi jelentős csökkentése – nem képzelhető el rosszul szigetelt, vagy szigetelés nélküli házban. Mindegy, hogy mivel állítjuk elő a fűtési vagy hűtési energiát, hőszigetelés nélküli házból két kézzel lapátoljuk ki a forintot! A legfontosabb tehát, hogy a házunk jól szigetelt és jó hőtartó képességekkel rendelkezzen.

Hogy hol szökik a hő, és milyen százalékos megoszlásban, azt az alábbi rajz tökéletesen megmutatja:

Energiamegtakarítás

Amint látható, a legtöbb hő a falakon keresztül távozik. A következő legnagyobb mennyiség – amennyiben nincs szigetelve – a tetőn. 15%-ot veszíthetünk a rossz padlószigetelés miatt, és ugyan ennyi energia “távozik” az ajtón keresztül, a nyitogatással, szellőztetéssel. 
Természetesen fontos a korszerű ablakok beépítése, de azért az látszik, hogy nem az ablakcsere az energiamegtakarítás legfontosabb eleme.

Egy szó, mint száz: ha nincs hőszigetelés, ne is gondoljunk hőszivattyús rendszer telepítésére!

Energiamegtakarítás hőszivattyúval

Mivel az energia árak – ne keressük az okokat – elszabadultak, és a törvényi szabályozás kacskaringói csak részben teszik követhetővé a rizsi alakulását, el kell gondolkodni azon, mi az a módszer, ami elviselhetővé teszi a havi energia számlákat

Kivonat a világgazdaság online oldaláról:
Augusztus elsejétől a földgáz kedvezményes tarifája évi 1729 köbméter – azaz havi 144 köbméter – fogyasztás alatt rezsicsökkentett áron mindenkinek 102 forint, afölött 747. A villany esetében évi 2523 kilowattóra – vagyis havi 210 kilowattóra – fogyasztásig 36 forint, fölötte 70,1 forint lesz a díj. Bővebb információ itt.

Mi következik a fentiekből?
Aki túl lépi a gáz kvótát, lényegesen többet fog fizetni, mint aki a villanyárammal nem tud – vagy akar – takarékoskodni.

És ekkor kerül előtérbe a hőszivattyú, mert a megtermelt hőmennyiséget negyed annyi villamosenergia felhasználásából képes előállítani, mint pl. a villanykazán. 75%-kal olcsóbban!

Igen ám, de a hőszivattyút nem szabad minden esetben beépíteni. Az oldal elején láttuk, hogy pl. hőszigetelés nélküli házba TILOS!

Táblázatba foglalva megmutatjuk, hogy hova ajánljuk, és hova nem a hőszivattyús fűtést, hűtést.

A hőszigetelés mellett kiemelten fontos, hogy a fűteni kívánt helyiségbe mi a hőleadó: padlófűtés, fal- és mennyezet fűtés-hűtés, fan coil-os fűtés-hűtés, radiátoros fűtés? Lássuk!

Fűtővíz hőmérséklete

A energiamegtakarítás egyik hatásos eszköze a hőszivattyú.

Amennyiben a hőleadók a “zöld mezőbe” esnek, akkor lecserélhetjük a gázkazánt hőszivattyúra, és bátran kérjen
árajánlatot.

Amennyiben a gázkazán 45 és 60°C fok közötti vízzel fűtötte a radiátorokat, (és a rezsicsökkentésre valóban szükség van), akkor a radiátorok felületét meg kell növelni. Nagyobb méretű, vagy dupla-tripla lemezfelülettel elérhetjük, hogy minél közelebb kerüljünk az ideális 45 fok alatti fűtővíz hőmérséklethez. (Közelítőleg a 60 fokos radiátor felületét 50%-kal növelve, már tökéletes hőszivattyús rendszert lehet kialakítani.) És ha ez lehetséges, akkor nem kell habozni, kérjen
tőlünk árajánlatot.

A régi, öntöttvas radiátorok esetében a hőszivattyú biztosan felesleges beruházás. Szinte egész nap működésre lesz kényszerítve, és az áramfogyasztás…

Ebben az esetben sajnos nem tudunk árajánlatot készíteni, ne is küldjenek erre irányuló kérést!

A radiátoros rendszerekről további információ itt

Az energiamegtakarítás további lehetőségei

A viszonylag alacsony havi elhasználható energiamennyiség – akár a gázt, akár a villamos energiát nézzük – a fűtési rendszerek optimális összehangolását követeli meg. 

A lehetőségek sora szűkös, ha vannak az olvasóinknak legális trükkjei, örömmel osztjuk meg a sorstársak között!

A legkedvezőbb lehetőség az energia számla csökkentésére, ha a hőszivattyút hőszivattyús “H” tarifáról működtetjük. Ennek összege szolgáltatónként változó lehet (kb. 36 Ft/kWh) és kizárólag fűtési időszakban használható: október 15-től április 15-ig.

Ahol van gázkazán és hőszivattyú is, a bivalens módon használt rendszerek ügyes optimalizálása hozhat elviselhető energiaszámlát.

Beruházásként a legmagasabb költségű, de hosszútávon a legkifizetőbb lehet, ha a házunkat napelemek beépítésével függetlenítjük – részben – a szolgáltatóktól.

Hőszivattyús energiamegtakarítás
Scroll to Top