Hasznos információk

Információk         

Hasznos információk a hőszivattyú és a megújuló energia világából.

Hírek, megoldások, információk. Minden, amit a hőszivattyú és napelem beépítéséről tudni szeretnénk! 


Senki nem örül a korona vírusnak, (vagy csak kevesen), de egy - nem elhanyagolható - előnyét pillanatnyilag élvezi a Föld: jelentősen visszaesett Kína károsanyag-kibocsájtása. Egy szemléletes képekkel megtűzdelt cikk itt. 2020.03.09.


Hirdetés!


Egy jól sikerült összefoglaló, hogy miért tartják gazdaságos fűtési lehetőségnek a hőszivattyút - egyre többen - a sajtó munkatársai közül is. Hétköznapi nyelven megfogalmazott cikk itt

 

 


Segítség! Kockára fagynak a hőszivattyúk!!!

Érdemes az e-gépész.hu on-line oldalait olvasni, mert rengeteg hasznos információt osztanak meg szakemberek az érdeklődőkkel. A 2020. február 25-i bejegyzésben a Columbus Klímaértékesítő Kft mutatja be, miért és mennyire tud lefagyni egy klímaberendezés, vagy egy hőszivattyú. A cikkből kiderül, hogy nem mindig a telepítésben kell keresni a hibát, egyszerűen így működik a fizika. Tovább...


Hitetlenkedő levelet kaptunk.

Kissé szerkesztett változatban közreadjuk, mert nem az első helyről hallottuk már ezt az "örömhírt: 2 mm-es "nanó technológiás" hőszigeteléssel valóban megoldható a házunk külső szigetelése? Hőszivattyú vásárlás előtt állunk, de mivel nincs a házon hőszigetelés, Önök hőszivattyú telepítése előtt min. 15 cm vastag hőszigetelés készítését ajánlották a külső falon. Több helyről kértünk ajánlatot, és az egyik cég egy forradalmi hőszigetelést ajánlott a hőszivattyú mellé. Rendkívül gyors kivitelezést és olcsó munkát ígértek. Kétkedem, de hátha. Mi az Önök véleménye erről? Köszönöm. P.T. Kaposvár, 2020. 01.19.
Természetesen válaszoltunk kaposvári érdeklődőnknek, de mielőtt túlságosan elterjedne ez a képtelenség, körülnézve a neten egy újpesti panelház képviselői által feltett hasonló kérdésére találtunk mérnököktől válaszokat az e-gepesz.hu (Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti tagozatának lapja) oldalon. Azt hiszem nem lőjük le a poént, ha azt mondjuk KÉPTELENSÉG!!! Érdemes azért a cikket elolvasni.


 Kedvezményes hitelt kaphat jövőre, ha környezetbarát házat vesz

Eladó ház"A jegybank új Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programja révén a hitelintézetek az energiahatékony lakáscélt (vásárlást, építést vagy felújítást) szolgáló, 2020. január 1. és 2023. december 31. között kihelyezett hiteleik után tőkekövetelmény-kedvezményt, az E kölcsönöket felvevő fogyasztók pedig kamat kedvezményt kaphatnak..."  Cikk az Index-en  2019. 12. 16.
(A cikk megjelenése óta több változás is történt a programban, de a lényeg azért megmaradt. Érdemes energetikai korszerűsítést végezni a házon, hogy piacképesebb legyen!)


 Geotermikus hőszivattyús rendszerek engedélyezése

(Tóth László okl. geológus, geotermikus szakmérnök írása)

Nem kell fizetni a 20 m-t meg nem haladó fúrások esetében, de bejelentési kötelezettség van, viszont nincs elektronikus napló (bányászati e-napló) vezetési kötelezettség.

Fizetni kell érte: A 20 méter mélységet meghaladó fúrások esetében a fúrások kivitelezése előtt létesítési/építési engedélyt kell kérni. A munkákat a bányászati e-naplóban kell vezetni. A munkák befejeztével és a hőszivattyús rendszer használatbavétele előtt használatbavételi/üzemeltetési engedélyt kell kérni. Mind a létesítési, mind a használatbavételi engedélynél fizetni kell eljárási díjat. További információ itt. 2018. 07. 20.


Mennyi a legvékonyabb padlófűtés vastagsága? A Magyarországon gyártott FLOORTHERM vékony rétegrendű padlófűtési rendszer mindössze 2 cm-ben képes a komplett kivitelezési magasságot elérni, így könnyedén használható, akár meglévő burkolatok utólagos telepítésére is, bontás nélkül. (2018.04.18.) Tovább

FLOORTHERM vékony rétegrendű padlófűtési rendszer

További vékony padlófűtés rendszer: Rehau; Vékony rézcsöves padlófűtés; Uponor padlófűtési rendszer, stb...


Nem véletlenül kapta a nevét: Tündércsalád tündérkertje
TündérkertÜvegházban épült a 3 szintes faház, és legyen bármilyen hideg is kint (Norvégia kietlen táján épült),  az üvegkupolában megterem a konyhakerti növényeken kívül az alma, a cseresznye, a szilva, a kajszibarack, a kivi, a szőlő, az uborka, a paradicsom, a fűszernövények, a tök és a sárgadinnye, stb... Napelemek adják az energiát, és az egész rendkívül tetszetős, élhető. Aki látta a képeket, nem véletlenül mondja, akár azonnal költöznénk :) További képek és a cikk a tervlap.hu oldalon. (2019.04.12.)


Terran GeneronRövidesen már kapható a tetőcserépbe integrált napelem!

TERRAN GENERON. Futurisztikus elnevezés egy fantasztikus karriert futó hazai tetőcserép gyártó neve utá: Terran Generon
Még sokszor el kell ismételni, de aztán reményeink szerint gyorsan népszerű lesz a tetőcserépbe integrált napelem. 
Szép a cserép, ezt már megszokhattuk. És mostantól környezetbarát is az energiatermelő képessége miatt. 
Stílusos megoldás, kompromisszumok nélkül, integrált védelem és áramtermelés, könnyű kivitelezhetőség, mikozben teljeskörű megoldást biztosít a GENERON mind a tetőfedés, mint a napenergia felhasználására. A Terran Generon honlapja itt. (2019.03.22.)


Miért jó döntés hőszivattyúra átállni gázfűtésről?

Felmérések szerint 6000 gravitációs gyűjtőkémény veszélyes az országban. És ha már javítani, vagy cserélni kell, akkor már érdemes megfontolni a hőszivattyúk alkalmazásának lehetőségét. A gyűjtőkémények hibáiról cikk itt...   2019.03.12.


Végre!!! 2020. január 1-től kötelező lesz minden családi, és 3 emeletnél nem magasabb házra a megfelelő méretű napelem!

Sajnos nem nálunk, hanem Kaliforniában, de ez mégis nagy lépés az emberiségnek... A cikk további információi itt.


Még egy érv a hőszivattyú mellett.

Miért lehet veszélyes egy gáz- vagy vegyes tüzelésű kazán, illetve kéményük? 

A VGF szaklap internetes oldalán találtuk a cikket. érdemes elolvasni, és ha nem is térnek át a hőszivattyús fűtésre, a kazánok és kémények karbantartása ne maradjon el!

Érdekes jelenségről számolnak be a szerelők és a kéményesek, melyekkel a napokban és a hideg időjárásban találkoznak. A kazánok kéményeiben jégdugók alakulnak ki, melyek a zárt égésterű gázkazánokat leállítják, nyílt égésterű berendezéseknél akár CO mérgezéses balesetet is okozhatnak. Tovább a VGF szaklapban megjelent cikkhez   (2019.01.10.)


Az Indexen találtuk:

Mivel fűtsem a lakásom?
A cikk végig veszi a jelenleg használt fűtési módokat, közte a számunkra legkedveltebb hőszivattyús megoldást...
"A hőszivattyú a legújabb, következésképp a legkevésbé ismert fűtési technológia, amely még igen kevés házban működik. Típusait tekintve többféle létezik..."  További információ a cikkben.


Figyelem!

Tudjuk, nem mondunk újdonságot, de ismét itt az ősz, és kezdődik a fűtésszezon!
Mielőtt beindítják a hőszivattyúkat (gázkazánt, vegyestüzelésű kazánt, stb...) kötelező, de mindenképpen hasznos, hogy ellenőriztessék szakembereinkkel a fűtőberendezéseiket.
Mit kell átnézni a hőszivattyún?

- Legfontosabb a megfelelő mennyiségű klímagáz a rendszerben, mert ez biztosítja - ciklikus fizikai folyamatok során - a fűtési rendszer hőtermelését.
- Ugyan ilyen súllyal esik latba a hidraulikai körök tisztántartása, a fagyálló folyadék ellenőrzése, a tömítettségek vizsgálata. Figyelem! Ha a  fűtési körökben nem tiszta, szennyeződés mentes folyadék kering, nem csak a fűtés hatásfoka lesz gyengébb, de a hőszivattyús rendszer alkatrészei is tönkre mehetnek!
- Figyelni kell az elektromos csatlakozások korrekt rögzítésére. Ellenőrizni kell a csövek, idomok hőszigetelésének épségét is.
- Végül - de nem utolsó sorban - a hőszivattyú elpárologtatójának tisztítása se maradjon el.

Természetesen ezek az intelmek csak szószaporítások a honlapon, mert a hőszivattyút beszerlők már mindenhol ellenőrizték az üzembiztonságot. Igaz? Mert ha nem, akkor ugrott a garancia!!! (2017. szeptember 01.)


Volt elgy előadás a Lurdy házban március 10-én, ahol a társasházi közös képviselőknek tartottunk előadást többen. Így az

- OTP a finanszírozási lehetőségekről
- az Austrotherm a hőszigetelés fontosságáról
- a Viega a korszerő csőszerelési, kivitelezési munkákról
- világítástechnikáról a led fények valódi megtakarításáról, és mi, a SNAP Energetika Kkt a

- Hőszivattyúk szerepe a társasházi fűtéskorszerűsítésben címmel az általunk forgamazott ipari méretű hőszivattyúkról. 
Egy rövid kivonatot a linkre kattintva lehet olvasni, a konkrét kérdésekkel keressenek bennünket bátran.

 


HŐSZIVATTYÚ  ALAPISMERETEK: A Carnot körfolyamat

Nicolas Léonard Sadi CarnotA folyamat leírója Nicolas Léonard Sadi Carnot (1796. június 1. – 1832. augusztus 24.)

Carnot körfolyamat a hőszivattyúk alapvető termodinamikai körfolyamata, annak ellenére, hogy maradéktalan megvalósítása a gyakorlatban nehézségekbe ütközik, létrehozásához ugyanis végtelen nagyságú hőforrásra és hőelnyelőre lenne szükség.

Ezzel a körfolyamattal valósítható meg azonos fűtőteljesítményekre vonatkoztatva a legkisebb energiafelhasználás, így a legjobb „hatásfokú” hőszivattyúzás adott hőmérséklethatárok között. A körfolyamatot ezen tulajdonsága következtében összehasonlító körfolyamatként is használják különböző hőszivattyúk értékelésénél.

A Carnot körfolyamat két izentropikus (ds = 0), és két izotermikus (dT = 0) állapotváltozást tartalmaz. A folyamat az óramutató járásával ellenkező irányú, tehát a hőszivattyú körfolyamat esetén a munkaközeg a Carnot körfolyamatban egy állandó T0 hőmérsékleten Q0 hőmennyiséget vesz fel a hőforrásból, majd – az izentropikus kompresszió után – ismét állandó Tc hőmérsékleten a bevezetett W munkával megnövelt hőmennyiséget Qc = Q0 + W adja le a hőnyelőnek. A körfolyamat egy izentropikus expanzióval záródik.

A Carnot körfolyamatban lévő izotermikus dT = 0 állapotváltozások a gyakorlatban a hőcserélők munkaközeg oldalán csak úgy valósíthatók meg, ha a hő bevezetés, illetve hőelvezetés a munkaközeg halmazállapot-változásával van egybekötve, például a munkaközeg az alsó hőmérsékleten elpárolog, a felső hőmérsékleten pedig kondenzálódik.

Ezért lett a Carnot körfolyamat a gőz-nemű munkaközeggel működő berendezések alapvető körfolyamata. A leírás további része a Műszaki Szaklapok online felületén.


Szótár, hogy érthető legyen amit a hőszivattyú ismertetése közben hallhatunk. Mi az az: EER; a BTU/h; Kiotói egyezmény; JAZ; COP érték; stb... Geotermikus energia szótár, amit az Önök segítségével folyamatosan bővítünk.


A kereskedelemből megélni kívánó honlapok tulajdonosai ne politizáljanak, de azért a (zOrbán) kormány ütődött szakpolitikusai elmehetnének a .....-ba! Most azt találták ki pénzéhségük csillapítására, hogy a napelem szennyező termék. Normális???
Minden napelem után 114 Ft/kg környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni 2015. január 01.-et követően... A cikk további részletei a Piac és Profit online oldalain.


Bár magát tette nevetségessé fontos beosztásban levő politikusunk, ismerjük be, nem csak ő nem ismeri ki magát a megújuló energiát szolgáltató berendezések terén. (Halkan jegyzem meg, neki kötelessége lenni tudni erről mindent, ha már döntések előkészítésében és levezénylésében vesz részt.)
Mindenesetre rövid ismertetőt tett közzé a HVG Ingatlanpiac, ahol többek között az alábbi kérdésekre alálható válasz:
Mennyit süt a Nap?
Napelem vagy napkollektor?
Mennyi idő alatt térülnek meg a napkollektoros és a napelemes rendszerek? stb, stb.

Ezekre, és még vagy egy tucat kérdésre a válasz itt →Napelem, terasz, autóbeállóNapelemes autóbeálló és terasz. Sokan gyűjtenek napelemre...

Sok család tervezi, hogy a megújuló energiával takarékoskodik. Sok magyarországi családot foglalkoztat, hogy megújuló energiával kapcsolatos fejlesztést valósítson meg. A felmérések szerint a lakásfelújítást tervező háztartások 36 százaléka végezne otthonában energetikai korszerűsítést – egyebek között megújuló energia felhasználásával kapcsolatos beruházást is –, így ez számít az egyik legnépszerűbb beruházási célnak a körükben. A cikk további része: Világgazdaság online.
Napelemes terasz és autóbeálló fedésről bővebb információk → 


 
Ami miatt az épület hőszigetelése elengedhetetlenül fontos...
Tudta Ön azt, hogy az épület kiváló hőszigetelése nem csak a téli fűtés költség csökkentése miatt fontos? A nyári hűtés lényegesen több energiát igényel.
Az épületek 1 Celsius fokkal való hűtéséhez háromszor annyi energiára van szükség, mint 1 Celsius fokkal való felfűtéséhez. (Cikk a Zöldtech magazinban.)


Kiállítás a megújuló energiának...

RENEO elnevezéssel Nemzetközi megújuló energia szakkiállítást rendez a HUNGEXPO.
A kiállítás ideje alatt (2014. április 2-6.) mint minden évben, kedvezményes hőszivattyú vásárt tartunk. A részletekről kérdezzen benünket:
Kedvezményes hőszivattyú vásár a RENEO kiállítás alatt


Még 10 napig lehet pályázni (2014. február 10-ig)

PÁLYÁZAT KÓDJA: BM/ 15479 /2013.
A pályázat célja: a belügyi szervek saját vagyonkezelésében lévő ingatlanokon történő "üzemeltetési költségcsökkentést eredményező energetikai fejlesztések pénzügyi támogatására".

    fajlagos energiaigény csökkentés
    hőveszteségek utólagos hőszigeteléssel történő csökkentése
    villamosenergia-felhasználás mérséklése
    megújuló energiahordozók alkalmazása (napkollektor, hőszivattyú stb.) Tovább a páyázati kiíráshoz →


Európai „Minősített Hőszivattyú telepítő” program
Az Európai „Minősített Hőszivattyú telepítő” szakember (EUCert) megvalósítását tűzi ki céljául egy képzési terv a hőszivattyúk telepítéséről és üzembe helyezéséről. A tanúsítási program erre a célcsoportra kiterjeszti a „Minősített Hőszivattyú telepítő” elnevezést. További információ a MAHÖSZ honlapján


Csodakazán nincs, csak átverés. Vigyázat!!!

A fűtésszezon kezdetekor felerősödnek a csodahatást ígérő fűtő szerkezetek, amelyek a jól hangzó nevek mögé bújva keresik a vásárlókat, az áldozataikat. Mielőtt bedőlnek a hangzatos ígéreteknek, érdemes utánaolvasni, vagy felidézni a középiskolai fizika alaptételeit. És tudomásul kell venni, nincs ingyen energia!!!

Kavitációs kazánKavitációs kazán
Kavitációs kazán Az egyik sokat ígérő berendezés a kavitációs kazán, amely alapelve ismerősen Szalacsis: „vízből veszi ki az
energiát”. Kezdjük azzal, hogy az egész jelenség, amivel a spórolást magyarázzák ellentmond a fizikának, vagyis egészen pontosan az energia-megmaradás törvényének. Itt ez egészen pontosan azt jelenti, hogy ezt a kavitációt mesterségesen, céltudatosan idézik elő ezekben a gépekben: a képződő, majd összeroppanó kavitációs gőzbuborékokból keletkező hő felmelegíti a vizet – vagyis a villamos árammal végzett mechanikai munkát alakítják hővé... További információ itt →

GázmágnesGázmágnes
Gázmágnes Az állandó mágnesekkel állítólag akár 20 százalék földgáz, benzin vagy olaj is megtakarítható. Az ajánlattevők ennek során vevői referenciákkal, szabadalmakkal és tanúsítványokkal reklámozzák termékeiket, többször jól ismert intézményekre is hivatkozva igazolásul. Ezeknek a mágneseknek oly módon kell(ene) a tüzelőanyag molekuláit befolyásolniuk, hogy az atomok közötti kötések gyengüljenek, ezáltal javuljon a tüzelőanyag átalakulása, és egy bizonyos üzemanyag-mennyiség elégetéséből akár 20 százalékkal több energia szabaduljon fel.... További információ itt →

IonkazánIonkazánok
Ionkazán A „legtöbb fűtésnél a tapasztalatok szerint gazdaságosabb”, ígéri valamennyi forgalmazó a honlapján. A valóság ennél sokkal lehangolóbb, hiszen nem nagyon létezik ennél drágább fűtési megoldás. Többletenergiát termelő ionizációs fizikai folyamattal magyarázott alacsony energiafogyasztásról regélnek a forgalmazók, ami persze egy átlagembernek valamiféle átláthatatlanul tudományos dolgot jelent, amiből az "alacsony energiafogyasztás" a legegyszerűbben értelmezhető szókapcsolat, a valóságban viszont ez az egész folyamat nem létezik.... További információ itt →
Az ionkazán forgalmazó cég képviselője nehezményezte, hogy rossz fényben tüntetjük fel a terméküket. Telefonon jelezte, hogy az ionkazánok valós teljesítményéről rövidesen küldi a levelét, amelyet szintén közzéteszünk (2013. nov. 23. S.T.) Mind a mai napig nem jött meg a levél!!!


MAHÖSZ Közgyűlés 2013.
A Magyar Hőszivattyú Szövetség 2013. évi Rendes Közgyűlését a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszéken D. épület 2l8-termében (1111. Budapest, Műegyetem Rkp. 3-9.) 2013. május 29-én 15:00 órai kezdettel tartja. Esemény itt


Hőtartó képesség. Mivel a hőszivattyúhoz elengedhetetlen a jó hőtartó képességű épület, ide másolunk egy fontos infót:
Sok oka van annak, hogy szeretnénk belülről hőszigetelni. Az egyénileg, lakásonként is elvégezhető beavatkozás vonzó, a bekerülési költséget is kisebbnek látjuk az állványozással egybekötött külső oldali hőszigetelésez képest. Sokan tudják, hogy vannak buktatói ennek az eljárásnak, de mi van, ha mégis van jó megoldás? A belső oldali hőszigetelés buktatóiról, és megoldásáról információ az Austrotherm honlapján →


CEP® Clean Energy & Passive House Expo kiállítás 2012. október 17-18.
Lurdy Konferencia és Rendezvényközpont, Budapest


Figyelem! Hőszivattyú berendezés-szerelő képzés indul:
Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő tanfolyam
A szakképesítés OKJ száma: 31 582 21 0001 31 04. Képzés szintje: Középszintű. Jelentkezés feltétele: 18. életév betöltése; ‏egészségügyi alkalmasság ...
A‭ ‬hűtő-,‭ ‬klíma-‭ ‬és hőszivattyú berendezés-szerelő‭ ‬képzés célja,‭ ‬hogy a képzés befejezése után a tanfolyamon résztvevők képesek legyenek‭ ‬- a korszerű elméleti és gyakorlati ismeretek birtokában -‭ ‬önállóan a szakképesítésüknek megfelelő munkakör betöltésére.
További információ az OKTÁV továbbképző központ honlapján.


Többen kérdezték, ezért itt is megadjuk a választ:

Tisztelt Hőszivattyú forgalmazó! Megjelent kínálatukban több nagyobb teljesítményű hőszivattyú is. Mégis mire elég ez a teljesítmény és mennyi energiát spórol meg nekem?

A nagyobb teljesítményű hőszivattyúink beépítése egy adott épület fűtésére, hűtésére még nagyobb odafigyelést igényel tervezői oldalról. Ezért csak azokat a kritériumokaat soroljuk fel, ami teljesülése esetén pl. a Hiseer LSQ31R2 levegő víz hőszivattyú 32 kW teljesítménye elégséges egy nagy méretű családi lakóház (320-350 m2) fűtésére.

Kitűnő hőszigetelésű falazat, nyílászárók, alacsony hőmérsékletű fűtésrendszer (padlófűtés, falfűtés), jól méretezett puffertartály, ideális helyre elhelyezett kültéri egység. Geo- vagy H tarifa.

Ezek az alap elvárások. Ekkor azt mondhatjuk, hogy 1 kW hőszivattyú által megtermelt energia 10-12 m2 alapterületű átlagos magasságú lakóterek fűtésére elegendő. És hogy mennyi energiát spórol ekkor? Számítások és tapasztalataink szerint 50-70%-ot. Minél jobb az épület hőtartó képessége, annál kevesebb energiát használ, és több pénz marad a pénztárcájában


Egy megrendelőnk kérdezi: mekkora hőszivattyú-teljesítményre van szükség egy 36 m3 nagyságú, 28 °C hőmérsékletű beltéri medence felfűtéséhez és hőntartásához?

Eltekintve attól, hogy néhány dolog még befolyásolja a medence hőtartását (medence szigetelés, lefedés, felület, helyiség hőmérséklete, páratartalma, stb.), az egyszeri felfűtéshez ez az "ökölszám":
mivel 1 liter víz hőfokának 1 Celsius fokkal való emeléséhez 1 wattóra energia szükséges (pontosabban 1,161, de az egyszerűség kedvéért számoljunk egyel). Jelen esetben 16 fokos hőmérséklet különbség áthidalása után kapjuk meg a 12 °C vízből előállítani kívánt 28 °C fokos medence vizet. A számítások elvégzése után eredményül kapjuk, hogy a medence "első" felfűtésére 576 kilowattóra energiára van szükségünk. A Phnix PASFW 040 típusjelű medence hőszivattyújának (15,5 kW teljesítményű) 37 órára van szüksége a medence felfűtésére (COP 4,6)így a felfűtés cca.: hatezer forintba kerül 47 Ft/kWh villamosáramdíjal számolva. A hőntartás már elenyésző összeget igényel, ha a beltéri medence esetében a helyiség hőmérséklete az ajánlott 30-32 °C-ot eléri.


Megalakult a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség. Rengeteg információ és ajánlat a honlapon. Érdemes körülnézni, ha napelem vásárláson gondolkodik... http://www.mnnsz.hu

Honlapjukon létrehoztak egy úgynevezett "fekete lista"-t, céljukat így fogalmazták meg: Létrehoztunk egy fekete listát, hogy másoknak segíthessünk elkerülni a megbízhatatlan és másokra ártalmas vezetőkkel rendelkező cégeket. A fekete lista itt →


Konferencia:
Megújuló energiaforrások a HLH ágazat szolgálatában Dátum: 2011. szeptember 6., kedd (10:00) / 2011. szeptember 7., szerda (17:30) Keszthely, Hotel Helikon 8360 Keszthely, Balaton part 5.
...... A geotermikus energia szintén egyre népszerűbb, akár lakossági szinten is, hasznosítására számtalan lehetőség adódik. Ipari méretekben a felszín alatti forró vízből és gőzből nyert energia előállítási költségei versenyképesek a fosszilis energiafajtákéval .....
A részletes program megtekinthető itt.


Újra és újra felteszik a kérdést a hőszivattyú vásárlása előtt az érdeklődők: Mennyit takarítok meg a hőszivattyúval? Mikorra térül meg a beruházás?
Az elsők között vásárolt nálunk hőszivattyút (ESB) egy rendkívül határozott hölgy, aki azt mondta: "régen sem volt fontos, hogy mikor térül meg a gázkazános beruházásunk, a lényeg, hogy megbízhatóan működik".
Akit érdekel, hogy mégis mennyit lehet megtakarítani a hőszivattyú beépítésével, annak figyelmébe ajánlom Tölgyesi Antal fizikus értekezését a témában, itt →


Végre! Augusztus 15-ére kiírják a nagyon várt lakossági energetikai pályázatot!

Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer „Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram” Pályázat kódszáma: ÚSZT-ZBR-MO-2011 Budapest, 2011. július. Részletes kiírás itt →


Hőszivattyúzás – egy kitörési lehetőség

Komlós Ferenc hőszivattyú szakértő(komlósferi tollából. 2011. június 15.)

Az év során változó külső léghőmérséklet a zárt terekben (építményekben) komfortcsökkenést okoz, és a téli fűtés mellett gyakran nyári hűtésre is szükség van. A villamos fűtés mindenki számára ismert, de költségessége miatt hazánkban ma még általában nem tekinthető energiahatékony módszernek.
A hőszivattyús fűtéstechnika ezzel szemben a tisztán villamos fűtéshez használandó villamos energia töredékét használja fel arra, hogy a hőt a külső környezetből (levegőből, vízből vagy földből) „beemeli”, „szivattyúzza” a hasznosítható hőmérsékletre. Hazánkban is egyre több irodaépületnek, középületnek a hűtési költsége meghaladja a fűtési költségét. Alapvető gazdasági érdekünk a hűtés villamosenergia-felhasználásának csökkentése, az „energiafaló klímák" kiváltása. Tovább a szerző cikkéhez →


A különböző fűtési típusok üzemeltetési költségéről a Magyar Energetikai Társaság hivatalos honlapján találta és ajánlotta figyelmünkbe egy kedves vásárlónk az alábbiakat:

Nem szívás! Érvek, számítások a hőszivattyús rendszer mellett Szerző: Komlós Ferenc, Fodor Zoltán
A hőszivattyúk alkalmazhatók építmények fűtésére, hűtésére, de akár szellőzésére és használati meleg víz (hmv) előállítására is. A hőszivattyús rendszerek ajánlhatók önkormányzati létesítményekhez, uszodákhoz, fürdőkhöz, középületekhez, lakó- vagy más szállásépületekhez, ipari és mezőgazdasági épületekhez, öntözővíz-temperáláshoz, szárításhoz, élelmiszeripari célokra, távfűtésre és távhűtésre.

Az energiaárak piaci emelkedésével egyre inkább előtérbe kerül az energiatakarékosság, illetve az üzemeltetési költség csökkentésére irányuló törekvés. Ez lakóépületeknél elsősorban a fűtési megoldás és a hőtermelő kiválasztásában ad feladatot (1. ábra).

különböző fűtési típusok üzemeltetési költség

Mennyibe kerül a hőszivattyú fűtés? Hasznos információ

1. ábra. Különböző fűtési megoldások éves üzemeltetési költsége (€) Ausztriában

Az Európai Hőszivattyú Szövetség (EHPA) a következő kérdést tette fel a hőszivattyúk elterjesztésének hasznáról: az üvegházhatást okozó gázok (ühg) kibocsátásában mekkora csökkenés lenne elérhető, ha Európa összes új és felújított egylakásos családi házát hőszivattyúkkal szerelnénk fel 2008-tól 2020-ig? Az eredmény: a hőszivattyúk széleskörű felszerelése 2020-ig közel 70 millió installált hőszivattyút jelentene. Az összes felszerelt egység az EU ühg-csökkentési céljához 2012-ben 20,5%-kal, 2020-ban pedig 21,5%-kal járulna hozzá. 2020-ban a hőszivattyúk megújuló energiából több mint 770 TWh-t termelnének. Ez az EU céljának kb. 30%-a.  Primer energiából a hőszivattyúk több mint 900 TWh-t takarítanának meg. A cikk további része (érdemes elolvasni) ->


Az új Széchenyi terv "Pályázati kézikönyv" letölthető innen -> Jelenleg nincs lakossági (magánszemélynek) pályázati lehetőség. Központi....
De van lehetőség nálunk!  Nézze meg itt -› Kérjen  ajánlatot itt -> és utána hívjon bennünket a lehetőségért! 0036/30/939-2200


Mennyi az éves fűtési költség különböző fűtési módoknál? Mennyit takarítok meg a fűtésszámlán, ha energiatudatosan építkezek? Lényegében ilyen tartalmú leveleket nap mint nap kapunk, hát körülnéztünk az interneten és találtunk egy nagyon hasznos honlapot. A www.csaladihaztervezes.hu oldalon több féle kalkulátor segíti az építkezés előtt állókat a döntésük meghozatalában.

Bennünket elsősorban a levegő-víz hőszivattyús fűtés összehasonlítása érdekelt, elsősorban a gáz- és pellet fűtéssel szemben, ezért néhány "sarokszámot" ideírunk, de javasoljuk a honlap alapos átböngészését is.
Számítási alap, hogy a fűtött órák száma 4000 óra/év; az elvárt lakáshőmérséklet 21 °C

Éves fűtési díj 

Ebből a táblázatból több tanulság is leszűrhető:

1. A hőszigetelés rendkívül fontos!  2. Hőszivattyúval fűteni (az összehasonlított rendszerek közül) a leggazdaságosabb.  3. A hőszivattyú beruházás megtérülési ideje 2-4 év. (És ami nem látszik: plusz/mínusz 1 °C  hőmérséklet különbség 5-6 % energia többlet igényt, vagy megtakarítást jelent.) További kalkulációs számítások elérése itt -> Megéri meglátogatni a honlapot!


Napjaink egyik legtöbbször feltett kérdése, amelyre Tölgyesi Antal okleveles fizikus is keresi a választ, hogy megéri-e hőszivattút telepíteni? A fő kérdés: Mennyit takaríthatok meg a hőszivattyú alkalmazásával? A kérdés látszólag egyszerű és az alapvető válasz, amit mondhatok:

A számítások és a magyarázó szöveg az ESB hőszivattyú oldalon itt: ->


Különböző falazó anyagok  hőszigetelő képessége "natur" és szigetelt állapotában.

Falszerkezet hőszigetelő képessége 


 

Információk         Sajtóhírek         Hasznos linkek