Hőszivattyú elpárologtató

Hőszivattyú elpárologtató feladata, működése 

Mi az elpárologtató feladata?

A hőszivattyú elpárologtatójában a folyadék állapotú hűtőközeg (R410A, R407C, stb. klímagáz) gáz halmazállapotúvá alakul vissza (elpárolog).
Ekkor hőt von el környezetétől. (A levegő-víz hőszivattyú mellett állva azt érzékeljük, hogy mindegy milyen hideg a külső levegő, a hőszivattyú ventillátora legalább 5 C fokkal hidegebb levegőt "fúj ki" a gépből.)

Hőszivattyú elpárologtatóA hőszivattyú "lelke" - a  kompresszor - az összesűrített hűtőközeget a kondenzátorba nyomja, ahol hűtés hatására a gázból folyadék-halmazállapotú hűtőközeg lesz. Ez a folyadék jut be az elpárologtatóba egy expanziós szelepen keresztül. A hűtést maga az elpárolgó folyadék-halmazállapotú hűtőközeg végzi el, ami párolgása során hőt von el a környezetéből. A külső levegőben (talajban, vízben) levő hőenergia az elpárologtató sűrű lamelláin és a rézcsövek felületén keresztül jut el a
hűtőközeghez.

A hőszivattyú ventillátora "fújja át" az elpárologtatón a levegőt, ami eközben átadja energiája egy részét az elpárologtató lemezeinek, közben a hőmérséklete csökken. Az elpárologtató hideg lemezeire a levegő páratartalma kicsapódik, ami kondenzvízként lecsepeg. Emiatt (is) kell a hőszivattyút legalább 40 cm magas acél konzolra erősíteni. (Így télen még véletlenül sem fagy össze a hőszivattyú és a talaj.)


 

A hőszivattyú főbb alkatrészei:

kompresszor

hőcserélő

elpárologtató

- expanziós szelep

- elektronika

- hűtőgáz

- osztó-gyűjtő