156 lakásos panelház fűtéskorszerűsítése

Hőszivattyú fűtés panelházban?

Nem erre lett kialakítva a távfűtés technológia, a lakások fűtése, de megoldható! 

Budapest XI. kerületében egy, már a panelprogram keretében korszerűsített panelos technikával épült lakóház lakói döntöttek úgy, hogy az eddig távhőszolgáltatás által biztosított fűtési energiának nagyobbik részét hőszivattyúkkal állítják elő. Nem mellesleg a használati melegvízet is.

A panelházon eddig elvégzett munkákkal (hőszigetelés, kazánház korszerűsítése, nyílászárók és radiátorok cseréje) már jelentős fűtési energiát spórolnakmeg hónapról hónapra.

Most egy gépésztervező irodát bízott meg a ház energetikai rendszerét felügyelő és kezelő Kft, lassan összeáll a végső elképzelés és a kiviteli tervek, melyről folyamatosan beszámolunk.

 

Panelház fűtése. Tervezői előkészítés

Tervező, kivitelező, statikusés a megrendelő a helyszín adta lehetőségeket vizsgálják.

 

Budapest panelház hőszivattyú fűtés

 

A munka sokrétegűségét bizonyítja, hogy 2013. júniusától folyamatos egyeztetéseket tartunk. Szereplői: lakók, társasházkezelő, energetikai felügyeletet biztosító szakemberek, tervezők, karbantartók, kivitelezők, energia szolgáltatók, bankok, egyéb hitelintézmények, pályázatfigyelők és írók, stb, stb, stb...

Sok a szereplő, és nem minden esetben azonosak az érdekek! A folyamat lassú, de minden nappal közelebb vagyunk a megoldáshoz: a gazdaságosabb üzemeltetéshez.

Nos, közben lezáródott az ügy. Nem lett happy end. A Főtáv nem volt érdekelt a változtatásban (érthető a részéről), a lakóknak nincs rá pénze (a pályázat erre nem volt alkalmas), és az épületet üzemeltető cég is belefáradt az állandó egyeztetésbe. 
Talán egy boldogabb társadalmi időszakban a társasházban lakók is élvezhetik a hőszivattyúk nyújtotta előnyöket, a rezsicsökkentés is a műszaki megoldások miatt válik elérhetővé, és nem politikai haszonszerzés miatt.

Hőszivattyúk

Vélemények