Hőszivattyú és puffertartály szerelési, bekötési vázlatok

Hőszivattyú és puffertartály szerelési, bekötési vázlatok

Hőszivattyú és puffertartály szerelési segédlet

Felhívjuk a figyelmet, hogy az alábbi rajzok elvi vázlatok!


A hőszivattyú beépítésének helyszínét ismerő épületgépész tervezővel, vagy a hőszivattyú szerelő szakemberekkel minden esetben egyeztetni kell a megvásárolandó kiegészítő anyagok típusát, méretét, teljesítményét. Különös tekintettel a hőszivattyú és puffertartályok közötti keringető szivattyú (P1) és a puffertartályokhoz tartozó hőcserélők mérete és típusa kíván körültekintést. Fontos alkatrész még a tágulási tartály, valamint a visszacsapó szelep. A levegő víz monoblokkos hőszivattyúknál a fagyálló folyadékról sem szabad elfeledkezni!

 

1. Hőszivattyú beépítési vázlata, ha csak a fűtés (esetleg hűtés) biztosítása a feladat:

 Hőszivattyú fűtés hűtés

Megjegyzés: az F1 jelű alkatrész a flexibilis csatlakozást mutatja. Ez hivatott arra, hogy a legkisebb rezonancia is a fűtésrendszer épületen belüli részeitől el legyen zárva. Javasoljuk, hogy a hőszivattyú és puffertartály közötti vízpumpa (a P1 jelű keringető szivattyú) a visszatérő ágba legyen kötve. Indoka, hogy a "hidegebb" víz kíméli a vízpumpát.

 

2. Hőszivattyú beépítése, ha a fűtés és melegvízellátás a feladat:

Hőszivattyú fűtés HMV készítés 

Megjegyzés: az NRV jelű alkatrész a visszacsapo szelep beépítésének helyét mutatja, a háromjáratú szelep mellett. Nagyon fontos, hogy a hőszivattyú zavartalan működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz, ami képes eltárolni a hőszivattyú által megtermelt meleget. "Ökölszabály": legyen a fűtési rendszerben 35-50 liter víz kilowattonként.

 

3. Több hőszivattyú kaszkád beépítése: csarnok, hotel, iroda, sportközpont fűtés, melegvíz ellátás.

Hőszivattyú kaszkád kötés 

Megjegyzés: kaszkád kötésben szerelt hőszivattyúk rendkívül nagy tereket is képesek fűteni, hűteni. Nagyon fontos, hogy a hőszivattyú zavartalan működéséhez elengedhetetlen a jól méretezett hőcserélő.

"Ökölszabály": puffertartályban levő hőcserélő hőleadó felülete = a hőszivattyú teljesítménye x 0,3. Ha külső hőcserélőt alkalmaznak, akkor a számtan így alakul: hőcserélő hőleadó felülete = hőszivattyú felvett villamos teljesítménye x 0,5.

 

4. Hőszivattyú, napkollektor és kombi puffertartály (fűtés és HMV) beépítési vázlata

Hőszivattyú és napkollektor

Ebben az összeállításban kihasználhatjuk maximálisan a Nap erejét a HMV (háztartási melegvíz) készítésénél. A hőszivattyú télen fűt és melegvizet készít, amennyiben hosszabb ideig sragyogó napsütés van - bár lehet hideg - mégis van kicsi "nyereség" a melegvíz termelésben. Nyáron pedig lehet el sem indul a hőszivattyú, mert a napkollektor elkészíti a melegvizet az esetek 80-85%-ában. (Ha rossz idő van, meg ott a hőszivattyú.) 
Ebben az összeállításban viszont a hűtésre nincs mód!

5. Hidrováltó beépítésének vázlata

Hidrováltó beépítése

A hidrováltót abban az esetben javasoljuk, ha nincs megfelelő méretű hely a puffertartály részére. Igazából ezt az indokot lehet elfogadni, mert a puffertartály - mint már több helyen is leírtuk - lényeges az energiatakarékosság miatt!
A hidrováltó esetén figyelni kell, hogy a megfelelő tömegáramot biztosítania kell a hőszivattyú részére, tehát fontos a méretezése! Ugyan így méretezni kell a keringetőszivattyúkat is. Ebből kettő kell, egy a hidrováltó előtt, egy pedig utána. A hidrováltós megoldásnál is ügyelni kell rá, hogy a rendszert fagyálló folyadékkal kell feltölteni.


 6. CHOFU - Jpán - inverteres hőszivattyú szerelési vázlat rajza:

Chfu hőszivattyú szerelési vázlat

1. Golyóscsap; 2. Rezgéscsillapító betét; 3. Légtelenítő szelep; 4. Töltő / leeresztő csap; 5. Vízvezeték szűrő; 6. Áramláskapcsoló; 7. Tágulási tartály; 8. Nyomásmérő; 9. Hőmérő; 10. Biztonsági fűtőelem; 11. Három funkciós puffertartály (fűtés, hűtés alsó tartályrész, 200/300 literes hőcserélős HMV tartály)


7.  Egyszerűsített Chofu hőszivattyú beépítési vázlat
(Figyelem, a rajzról hiányoznak egyéb gépészeti elemek.)


Chofu szerelési vázlat


Víz-víz rendszerű hőszivattyús rendszer szerelési rajza itt


A fenti szerelési rajzok alapján a hőszivattyú és puffertartály összekötése egyszerű, de hangsúlyozzuk, a tervező és/vagy hőszivattyú szerelő bevonása a helyi installációba elengedhetetlenül fontos! Kiemelten fontos, hogy megfelelő méretezésű hőcserélő, keringetőszivattyú, fagyálló és csőtmérő kerüljön a rendszerbe!

(Hőszivattyú beépítése saját kezűleg


Amennyiben van Önnek hőszivattyús rendszerhez hasonlóan jó megoldást bemutató rajza, kérjük küldje el, és a forrás megnevezésével közkinccsé tesszük. Hisszük, hogy van még rengeteg információ, amivel a hőszivattyús fűtési rendszereket ismertebbé lehet tenni.

 

Mennyibe kerül a hőszivattyús rendszer kialakítása? Kérjen tőlünk árajánlatot, és nézze meg a hőszivattyú árlistát

 

Ismételten felhívjuk a figyelmet rá: a hőszivattyú beépítésének helyszínét ismerő épületgépész tervező, vagy a hőszivattyú szerelő szakemberek véleményét minden esetben kérjék ki!

Vélemények