Sajtó hírek, információk, cikkek, sajtóhírek 2012.

Információk az elmúlt évekből:

 

Hitelből is megéri a lakás energetikai felújítása

Budapest, 2012. október 18., csütörtök (MTI) - Már évi 2 százalékos energiaár-emelkedés esetén megéri hitelből felújítani a lakást, ha nagyobb lesz az áremelkedés, akkor pedig már jelentősebb haszonhoz juthat a tulajdonos - közölte az OTP Lakástakarék az MTI-vel.

Egy átlagos családi ház komplex energetikai felújítása 3-3,5 millió forintba kerül. Ez az ablakok és a külső ajtók cseréjét, a falak és a födém hőszigetelését, valamint a fűtés (hőszivattyús) felújítását foglalja magába, esetleg belefér még egy kisebb napkollektoros vízmelegítő felszerelése is.
Egy ilyen beruházás hitelből - legalább is középtávon - akkor éri meg, ha a havi megtakarítás kiadja a hitel havi törlesztő részletét.
Az OTP Lakástakarék 3,4 millió forintos szerződéses összeggel kalkulál, vagyis ennyi a befizetés, az állami támogatás és a felveendő hitel összege, a futamidő pedig 12 év.
A tulajdonos a 3,4 millió forintot fordítja a háza felújítására, és ennek eredményeként felére, 40 ezerről 20 ezer forintra csökken a havi fűtési költsége. Az első 5 évben a havi fizetési kötelezettség a lecsökkent - havi 20 ezer forintos - fűtési költségből és a lakástakarék 18.500 forintos befizetéséből áll. Vagyis a tulajdonos havi 1.500 forintot nyer a felújításon az első öt évben. A 6-12. években viszont havi 49 ezer forintra növekszik - a lakástakarék hiteltörlesztése miatt - a havi kötelezettsége. Ez havi 9 ezer forint többlet ahhoz képest, mintha nem újította volna fel a házát, és a 40 ezer forintos rezsit fizetné továbbra is.
A 12 évre számolt 660 ezer forintos fizetési többlet azonban már évi 2 százalékos energia áremelkedésnél is lenullázódik. Ha a következő 12 évben évi 4 százalékkal növekszik az energia ára, akkor havi 5.400, míg a 6 százalékos áremelkedésnél havi 11.500 forint megtakarítást jelent a ház komplex felújítása.


A hőszivattyús technológiát népszerűsítették Brüsszelben a magyar EU-képviseleten

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti:
Brüsszel, 2012. október 11., csütörtök (MTI) - A hőszivattyús technológia alkalmazását népszerűsítő rendezvényt tartottak csütörtökön Brüsszelben, a magyar állandó EU-képviselet épületében.

Az Európai Hőszivattyú Szövetség (European Heat Pump Association, EHPA) által szervezett konferencián Thomas Nowak, a szervezet vezetője elmondta, hogy Európában szükség lenne a mind fűtésre, mind hűtésre felhasználható hőszivattyús megoldások támogatására, amennyiben valóban el akarják érni a kitűzött uniós energiahatékonysági célokat.
A hőszivattyú olyan berendezés, amely egyik oldalán, bizonyos hőmérsékleten hőt vesz fel, tehát hőenergiát von el, másik oldalán pedig, magasabb hőmérsékleten leadja azt. Ilyen értelemben hőszivattyúnak tekinthető a hűtőszekrénytől az autóklímán és a folyadékhűtőkön keresztül számos berendezés. Szűkebb értelemben a hőszivattyú a levegőben, talajban és vízben található megújuló hőenergiát hasznosítja fűtési célra. 
A technológia hasznosítása nagy múltra tekint vissza a skandináv államokban, valamint meglehetősen elterjedt Svájcban és Ausztriában, továbbá némileg kisebb mértékben Németországban - mondta Nowak. A többi EU-országban - tette hozzá - egyelőre meglehetősen szerény a hőszivattyús megoldások részaránya az energia-felhasználói területeken.... 


A Magyar Közlöny 2012. szeptember 7-én megjelent számában az energetikai pályázatokról számos információ olvasható (1331/2012 IX.7.). Az alábbiak szerint alakulna az átcsoportosított források tervezett elosztása:

  • Összesen 40 milliárdos keret áll majd rendelkezésre megújuló energiaforrás növelésére, pályázni lehet önkormányzatoknak, vállalkozásoknak, egyházaknak és non-profit szervezeteknek megújuló energia alapú hő- és villamos-energia termelés támogatására.
  • 54 milliárdos keret áll rendelkezésre a hatékony energiafelhasználás növelésére. A távhő szektor energetikai korszerűsítésére megújuló energiával kombinálva 4 milliárd forint használható fel. 23 milliárd forint az önkormányzatok, egyházak és a non-profit szektor részére, 7 milliárd forint a vállalkozások részére fordítható épületenergetikai és közvilágítás korszerűsítésre. 20 milliárd forint lesz elkülönítve energetikai korszerűsítésre a központi költségvetési szervek részére.

A KEOP 2011–2013. évekre szóló akcióterv 4., 5. és 8. prioritásának megállapításáról, valamint a 4. és az 5. prioritásban meghirdethető pályázati felhívások előkészítéséről részletesen a Magyar Közlöny 2012/117. számában olvashatnak.

Részletekről információt kérhet a 30/939-2200 mobilszámon.


Kazánt, napkollektort venne? Itt az új pályázat, másfél milliót is kaphat!

Augusztusban indul a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új, fűtési rendszerek korszerűsítését támogató pályázata. A lehetőséggel alapvetően a családiház-tulajdonosok élhetnek, a négynél több lakásos házakban élők nem.

... 

A pályázaton elnyerhető támogatás a beruházás értékének 40 százaléka, de legfeljebb:

  • kondenzációs gázkazán beépítéssel lakásonként 850 ezer forint;
  • megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezés (napkollektor, hőszivattyú, brikett, pellet stb.) telepítésével lakásonként 1,5 millió forint.

A cikk további részletei itt


Napkollektoros pályázat meghosszabbítva 2012. március végéig (2011.12.21.)

Az október elején meghirdetett, napkollektoros rendszerek kiépítését támogató (nagyjából 3 milliárd forint) ZBR pályázat beadási határidejét 2012. március 31-ig meghosszabbítják. Az eddig beadott 1874 pályázat támogatási igénye közel 1,313 milliárd forint, a tervezett fejlesztések összesen 1918 lakóegységet érintenek.


Nem az autód büdös, a lakásod Index: 2011. november 16., szerda

Nem a közlekedés során, és nem az ipari termelésben használjuk el a legtöbb energiát, hanem otthonainkban: az összes 40%-át. A nagy részét fűtésre és hűtésre, ezért uniós és hazai cél a háztartások energiaigényének visszaszorítása. A követelményeket, célokat egyelőre jobban látjuk, mint azt, hogyan érjük el, hogy pár év múlva csak alig fogyasztó otthonok épüljenek.

Ma Magyarországon (az EU-hoz hasonlóan) az összes energia 40 százalékát az épületeinkben használjuk el. Túlnyomó részét a lakóingatlanokban, melyek esetén az energiafogyasztás mintegy kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható. Mindez természetesen óriási CO2 kibocsátással jár. (Ennek csökkentésére is segítség a hőszivattyú beépítése!) A cikk további részletei az Index online lapjain, itt -


 

Zöld áram olcsóbban és drágábban   (2011. november 20., vasárnap)

Az áramszolgáltatók díjazzák, ha fogyasztóik védik a környezetüket, ezért (és egy rendeletnek köszönhetően) olcsóbban kínálják számukra az áramot. A kérdés, hogy milyen feltételekkel? És hogy mi az értelme az alapárnál 10 %-al drágább tiszta áramnak? H, Geo és Zöld tarifa. A tájékoztató további részletei itt →

 


Fizet az állam, hogy olcsóbb legyen 2011. november 15.

Slágertéma a rezsicsökkentést célzó lakásfelújítás. Ami nem csoda az emelkedő gáz és áramárakat elnézve: fizetésünk egyre nagyobb részét fordítjuk háztartási energiára. Milyen támogatások, konstrukciók érhetők el itthon és külföldön?

4,6 milliárd forint jutott idén lakossági pályázatokra. A legismertebb hazai energetikai felújítást támogató pályázat a panelprogram. Rengeteg elavult szigetelésű lakás újult és újul még meg ennek keretében. Azonban a magyarok túlnyomó része családi házban él. A felmérések szerint ezen épületek túlnyomó része igen rossz állapotban van, felújításuk környezetvédelmi és anyagi szempontból is óriási előnyökkel járna. 

Az idei két lakossági pályázatot kvótapénzből finanszírozta az állam, ez azonban bizonytalan forrás. Ezzel együtt tanulságos a néhány nap alatt kimerülő komplex felújítást, és a második, napkollektoros rendszert támogató pályázatot tanulmányozni, és bízni abban, hogy jövőre is lesz forrás és folytatás.  A cikk további részletei az Index oldalain, itt ->


Hőszivattyú: csodafűtés, vagy átverés? 2011. november 14., hétfő

Néhány éve csak kevesen hallottak a hőszivattyúról, ma igazi slágertéma. A semmiből energiát előállító csodaszerkezet, vagy divatos szemfényvesztés a hőszivattyú? Egyik sem, inkább egy olyan alternatívája a jól ismert fűtésrendszereknek, mellyel jól járhatunk.

hőszivattyú nem más, mint a ház és környezete hőmérséklet-különbségét használó fűtés és hűtés központi eleme. Tulajdonképpen mindenkinek van saját hőszivattyúja, amit rendszeresen használ is: a hűtőjében duruzsol. Némi áram és (zárt rendszerben forgatott) gáz segítségével „kiveszi” a belül lévő meleget, és leadja a környezetének – ezért hideg a tej, és meleg a hűtőgép hátsó része. A hőszivattyú működése gyakorlatilag ugyanez: a környezetből kivont hőt a lakásban (házban) adja le. A cikk további részletei az Index oldalain →

 

.

Novemberben megjelentünk: Otthonok és kertek magazin, Ezermester magazin

Számunkra kedves, és régi jó partnereinknél megjelenő hirdetésünkre hívjuk fel a figyelmet. Az online megjelenés mellett ma még fontos, hogy nyomtatott formában is népszerűsítsük a hőszivattyús technológiát

Különösen fontos ez akkor, amikor az ipari méretű teljesítményt felvonultató HISEER gyárban (és a mi kínálatunkban is) megjelent LSQ66R4 hőszivattyúra hívjuk fel partnereink, a tervezők és a kivitelezők mellett a felhasználók figyelmét. 

Hőszivattyú hirdetés  Hőszivattyú hirdetés

Nézzék meg partnereink online kiadványait: 

www.otthonokeskertek.hu 

www.ezermester.hu

.

Egyre olcsóbbak lesznek a napenergiai eszközök

Ahogy egyre inkább tömegtermékké válnak, fokozatosan csökken a szolár-panelek és -cellák árszintje....

A fotovoltaikus (azaz napenergiai) berendezések ára 2010 óta 70 százalékkal csökkent, a szélturbináké 2009 óta 20 százalékkal, tanusítja a Bloomberg New Energy felmérése. A cikk további részletei a klimablog-on itt →

.

 

Itt vannak az új napenergia pályázatok... (2011. okt. 12.)

Közel hárommilliárd forintos kerettel október végétől nyújthatók be a napkollektorok telepítésének támogatását célzó pályázatok. A támogatási intenzitás 50 százalék, lakásonként legfeljebb nyolcszázezer forint....

A felhívás szerint a pályázati forrás a teljes beruházási érték 50 százalékát fedezheti, de lakásonként legfeljebb 800 ezer forint támogatás nyerhető el. A munkadíj nem lehet több a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség 30 százalékánál. A telepítendő napkollektor-rendszernek szervesen illeszkednie kell az épület meglévő gépészeti rendszeréhez és egész évben működőképesnek kell lennie....

A támogatás minden esetben vissza nem térítendő, utófinanszírozású, a pályázatokat október 25-e és december 31-e között, illetve a keret kimerüléséig lehet benyújtani. A pályázati felhívás október 12-én, a pályázati útmutató, illetve mellékletei és egyéb kapcsolódó információk pedig ezt követően a zbr.kormany.hu oldalon, valamint az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján (www.emi.hu) érhetők el.

.

 

A hivatal, ahová két hónapig érkezik egy levél (Magyari Péter, Index, 2011. szeptember 26.)

Több az Indexnek nyilatkozó pályázó szerint az EU-s pénzek magyarországi kifizetései nagyon lelassultak. Pedig éppen az idén született kormányhatározat a gyorsításról. A kormány szándéka azonban visszájára fordult, és a rendszer szétesőben van. ....

.... Egy KEOP-os pályázatnál találkoztunk olyan utófinanszírozással kiírt győztes projekttel, ahol 60 napon belül kellett volna fizetni. Több mint 180 nap telt el azóta, pénz még nincs, de hivatalos kifogás sem, hogy a pályázó valamit elrontott volna. Egy ekkora csúszás sok pályázót szó szerint tönkretesz. A cikk további része itt →

.

 

Törvényesen pörgeti vissza a villanyórát a napelem

Néhány százezer forintért már lehet kapni olyan napkollektoros vagy napelemes rendszert, amellyel fel lehet melegíteni a vizet a tusoláshoz, vagy egy egyenárammal működő fogyasztót el lehet látni árammal. Egy családi ház kiszolgálásához viszont már milliós nagyságrendű beruházásra és bonyolultabb rendszerekre van szükség. Körkép a napenergia-piacról. Tovább →

.

 

Napkollektort a családi házakra. Pályázat!

Októberben napenergia-alapú vízmelegítők telepítésére ír ki pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium –közölte Bencsik János államtitkár a tatabányai XVIII. Vértes Expón.

A közel 3 milliárd forintos keretösszegre családi házak és legfeljebb 12 lakásos hagyományos építésű társasházak pályázhatnak. A tárca közleménye emlékeztetett arra, hogy nyáron a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) Energiahatékonysági Alprogram, az öko-program és az egycsatornás gyűjtőkémények felújítására kiírt pályázat is lezárult. Ezek keretében összesen 558 nyertes pályázó 1,73 milliárd forint támogatási forrást kapott. A hagyományos technológiával épült, illetve épülő nagy társasházakra kiírt ZBR Energiahatékonysági Alprogram 1,6 milliárdos keretét az igénylők augusztus 15–17. között elkapkodták, így azt le is kellett zárni. A tárca ezt sikerként élte meg, noha bizonyára jóval többen is érdeklődtek volna. Az, hogy a családi-, illetve kis társasházak csupán napkollektorokra kapnak támogatást, a lehetőségek jelentős szűkítése, ugyanakkor feltehetőleg jóval tovább elérhető lesz. A panellakók talán jövőre számíthatnak kiírásra, míg cégek-közintézmények számára az Új Széchenyi Terv nyújt lehetőségeket. A Népszabadság híre itt →

 

.

 

2011. október 19-20-án rendezik meg harmadszor a CEP® Clean Energy & Passive House Expo szakmai kiállítást, ahol bemutatják az energiahatékonysági felújításokhoz kapcsolódó termékeket, szolgáltatásokat és új üzleti lehetőségeket. (Szakmai partnerek: Magyar Mérnöki Kamara, Magyar Építész Kamara, ÉVOSZ, MÉÁSZ, MAPASZ, MÉGSZ, MÉgKSZ, KNX Hungary).

.

 

Ezermester: Magas hőmérsékletű hőszivattyúk

Hagyományos fűtésről hőszivattyúra áttérni teljes koncepcióváltást igényel, a felületfűtés kialakítása viszont jelentős költségekkel jár. A megoldást a magas kilépő hőmérséklettel működő hőszivattyúk jelenthetik, ezeknek köszönhetően megmaradhat a radiátoros rendszer.

... Egy másik technikai megoldás az egykörös rendszerű, gázinjektálásos módszer, amit EVI ciklusos eljárásnak is hívnak. (lásd a HISEER hőszivattyút) Ebben a folyamatban - ha az szükséges - egy kis mennyiségű folyadék távozik a kondenzátor utáni magasnyomású körből egy szelepen keresztül. Ez a folyadék egy külön tágulási szelepen keresztül veszíti el magas nyomását, és egy külön hőcserélőben alakul gázzá. Ezután jut a kompresszorhoz, ahol közvetlen befecskendezéssel kerül a kompressziós folyamatba... A cikk további részletei az Ezermester online oldalán Bérces Balázs írásából kiderül itt →

 

.

 

Zöld emlékek - szürke tények Jávor Benedek, Népszabadság 2011. aug. 10.

Podolák György (Mit tett az MSZP a zöldenergiáért?, augusztus 2.) megpróbálja legalább részben az LMP-n számon kérni annak az energiapolitikának a kudarcát, amelyet immár az ötödik kormányzati ciklusban folytat a Fidesz és az MSZP, változó szereposztásban, de töretlen egyetértésben.

Podolák írásából olyan párt képe rajzolódik elénk, amely 2002 és 2010 között a zöldenergia-forradalom zászlóvivője volt. Mi most azoknak kívánunk segíteni, akik nem a politikus zöldbe öltöztetett emlékeire, hanem a valóságra kíváncsiak.  A cikk további része itt →

.

 

800 méteres naperőmű torony épül... Magyarósi Csaba 2011. aug. 7.

Elmúltak már azok az idők, amikor a napenergia és a szélenergia csak a gazdag zöldek hobbija volt: ma már ezek az energiaforrások is versenyképesek a hagyományos energiahordozókkal. Épülnek is világszerte a károsanyag-kibocsátás nélküli hatalmas erőművek.

Óriási naperőművet terveznek építeni az arizonai sivatagban. Az EnviroMission már a földvásárlásnál tart, illetve a talajspecifikus mérnöki munkákba is belekezdtek, hogy biztos alapra épüljön a világ első óriás-naperőműve. Ami a méreteket illeti, tényleg páratlan projektről van szó, aminek a közepén egy 800 méteresnél is magasabb torony áll majd - ez lesz a világ egyik legmagasabb épülete, kétszer magasabbra tör az Empire State buildingnél. A cikk további részletei itt →

.

 

Új törvény készül a megújulókról ...  megújuló 2011. augusztus 1.

A kormányzat eltökélt szándéka, hogy növeli a hőszivattyúk alkalmazásából származó energia-mennyiséget a következő évtizedben – ez derül ki a Nemzeti Energiastratégia 2030 című dokumentumból. A cél érdekében egyszerűsítenék a jogszabályi környezetet és enyhítenének a ma még nagyon szigorú szabályokon is.

A dokumentum lehangoló képet fest az ország jelenlegi energia-felhasználásáról. Ebből kiderül, hogy jelenlegi szükségleteink 62 százalékát fosszilis energiahordozók importjából fedezzük; az erőműpark elöregedő és többségében alacsony hatásfokú egységből áll; a megújuló-energia mindössze a szükségletek 7,3 százalékát fedezi, ám ha ebből az adatból kivesszük a tűzifa-tüzelés arányát, akkor csupán 3 százalékot kapunk....  A cikk további része a lakjonjól.hu oldalon →

.

 

Mintaértékű hőszivattyús projektek Európában hőszivattyú Szerző: Dibáczi Zita, Energia Központ Nonprofit Kft.

A  bemutatott két ország, Nagy-Britannia és Svédország példája ösztönző lehet a döntéshozóknak. Persze máshol se minden tökéletes a hőszivattyú szempontjából; nem csak nálunk nem igazán támogatott a levegős hőszivattyú, avagy a hőszivattyúk hűtésre való alkalmazása. 

Nagy-Britannia: Department of Energy and Climate Change (DECC) website: www.decc.gov.uk/rhi

Svédország: Nordic heat pump competition: website www.heatpumpcentre.org

A tanulmány további részletei az e-gépész.hu oldalon, itt →

.

Új energiahatékonysági szabályozás várható: a 2010/31/EU irányelvről

Közzétette: Koteles Anna H - 10:44 -  Aktuális hírek - Forrás: Kubisch Ildikó

Az Európai Parlament és a Tanács 2010. május 19-én hirdette ki a 2010/31/EU irányelvet az épületek energiahatékonyságáról. Ez a minden tagállamra, így hazánkra is kötelező jogszabály számos pontosítást, szigorítást tartalmaz az épületek energia-felhasználásával kapcsolatban, s meghatározza azokat a minimum-követelményeket, amelyeket az egyes országoknak követniük szükséges az Unión belül. Az új normákat a tagállamoknak két év alatt kell saját jogrendszerükbe és gyakorlatukba átültetniük. A cikk további része az Építinfo.hu oldalain, itt →

.

 

Lakásfelújítási támogatások újratöltve

2011. július 19., kedd 6:59   Major András

Jó, de visszafogott lépésnek tartja a szakma a lakossági energiahatékonysági pályázatok újraindítását - derült ki a lapunk által készített körképből. A keret túlságosan alacsony, vélemények szerint várhatóan napok alatt kimerül majd. Hamarosan érkezhet a napkollektorok telepítését támogató pályázat is.

Ilyen pályázatokra van szükség - értékelte Prohászka Rajmund, a Magyar Ajtó-Ablak Egyesület (MATA) elnöke a Mi otthonunk felújítási és újotthon-építési alprogramot; a szakember szerint jó, megfelelő mértékű a támogatás mértéke és nagysága is. A bejelentett új energiapályázati kiírás ideális komplex beruházás esetén, ha nem csupán néhány ablakcserére készül az adott háztartás - fűzte hozzá. A tipikus kockaház teljes energetikai felújítása legfeljebb 4-5 millió forintból megoldható, az 50-60 százalékos támogatási intenzitással a konstrukció szerinte megfelelően szolgálhatja a kitűzött célokat. A szakember szerint az is jó hír, hogy a kisebb társasházak esetében is 40-60 ezer forintos négyzetméterenkénti támogatás nyerhető el. A cikk további része itt →

.

 

Itt vannak a tervek: 

melyik megújuló energiát előállító berendezés, milyen támogatást kaphat?

Technológiánként és az erőművek teljesítménye szerint is differenciált lehet a kötelező (villamos áram) átvételi rendszer, iparági szereplők szerint az erről szóló elsődleges tanulmány azonban jelentős finomításra szorul.

A legbőkezűbben a napelemes áramtermelést támogatná az a lapunk birtokába került javaslat, amelyet a magyarországi megújuló alapon termelt áram kötelező átvételi (kát) rendszerének 2011−2012-es évi átalakításáról a Pylon Kft. készített a Magyar Energia Hivatal (MEH) megbízásából. Úgy tudjuk, a fejlesztési tárca és a MEH a szektorbeli szövetségekkel már megkezdte a tárgyalásokat, a folyamatban a Pylon-tanulmány egyfajta vitaanyagnak tekinthető − az abban szereplő számok így jelentősen változhatnak a végleges változat kialakításáig. Olajos Péter, a fejlesztési tárca helyettes államtitkára korábban úgy fogalmazott, június végére elkészül a megújuló energiák hasznosításának új támogatási rendszere. Jelenleg úgy tudni, szeptemberre ígéri a tárca a szabályozás elfogadását, ami a január elsejei hatálybalépés szempontjából nem tekinthető korai időpontnak. A hőszivattyúk kérdéssel megkerestük a fejlesztési minisztériumot ... a cikk további része a Napi Gazdaság online oldalán, itt

.

Napkollektorok társasházaknak is (?)

Egy társasházra telepített napkollektornál a fő kérdés, hogy mennyi hely van a tetőn. Egy 2-3 személyes háztartás melegvíz-ellátásához 4 négyzetméter napkollektor kell a tetőn. Üzemeltetése, megoldások...

Egy 11 csöves napkollektor számára 4 négyzetméternyi hely kell a tetőn. Ennek 0,8 kWh a teljesítménye, ami nagy ingadozásokat is mutathat, hiszen másképp melegít a nap télen, mint nyáron. Egy ekkora napkollektor maximum napi 250-270 liter 60 Celsius hőmérsékletű vizet képes előállítani, ami egy 2-3 személyes háztartás szükséglete.

Társasházak esetén minél többen kapcsolódnak a rendszerhez ... A cikk további részlete az Ingatlanmenedzser honlapon itt →

 

Miért kellene a szakértő szerint csökkenteni a gázár-támogatást?

Csökkenteni kellene a földgáz támogatását, és inkább a megújuló energiaforrások, így hőenergia felhasználást kellene előnyben részesíteni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kassai Ákos, az E-Star Alternatív Nyrt. vezérigazgatója. (2011.06.07.)

Először nagyon korlátozottan kellene támogatást adni, sőt, egyáltalán nem is szükséges - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Kassai Ákos, az E-Star Alternatív Nyrt. Vezérigazgatója, aki inkább a fosszilis energiahordozók támogatását csökkenetné.
A panelházak fűtése drága, mert az energiafelhasználásuk nem hatékony. Ez tény - mégis mit csinálunk: támogatjuk a földgáz árát. Emiatt a panelházaknál nagyon lassan térülnek meg az energiahatékonysági beruházások - emlékeztetett. Ez is az államnak kell támogatnia, mert az egyik támogatás "kiüti" a másikat.
Ha például, a kormány csökkentené a gázár-támogatást, akkor azonnal felgyorsítaná a panelház-rekonstrukció megtérülését, és ezáltal jelentősen, harminc-negyven, de extrém esetben akár hetven-nyolcvan százalékkal is vissza lehetne fogni a fosszilis energiahordozók felhasználását - vélekedett. Tehát nagyon szelektíven és a mainál jóval kisebb mértékben kellene támogatást nyújtani - foglalta össze a véleményét.
Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!    Hanganyag: Hlavay Richárd

 
Felújítaná lakását? Egymilliót kaphat napkollektorra, kazánra! 2011. május 13., péntek 7:58   Szepesi Anita, Leszák Tamás. 
Öt év alatt félmillió lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg, összesen ezermilliárd forintból, 50 százalékos állami támogatással - derül ki a nemzetgazdasági tárca honlapján nyilvánosságra hozott otthonteremtési stratégiából. Tizenöt év alatt összesen mintegy 120 millió (évi 8 millió) gigajoule energia-megtakarítást érne el a nemzetgazdasági tárca honlapján közzétett otthonteremtési stratégia a lakásenergetika területén. A dokumentum szerint mindez 15 év alatt 392 milliárd forint költségcsökkenésnek felel meg, amelynek nagyobb részét hiteltörlesztésre szánja a tervezet. A becsült energia-megtakarítás több mint egymillió tonnával csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást 15 év alatt, ami 145 milliárd forint további forrást jelenthet. A cikk további része itt ->
 
 
Nyáron indul a lakossági energiatakarékossági pályázat!
A nyár folyamán két pályázat kerül kiírásra az Új Széchenyi Terven belü (ÚSZT): az egyik a meglevő családi házak energetikai korszerűsítésére, a másik pedíg új építésű családi házak energiahatékony módon történő létrehozásához fog segítséget nyújtani. Nemcsak a nagyvárosi iparosított techno
 
Hőszivattyú kiállítás Frankfurt. 2011.
 
 

href="/sajtohirek">Vissza napjaink híreihez

Vélemények