Sajtóhírek

BÚÉK 2019.

Sajtó hírek, információk, cikkek, sajtóhírek. 2014-15.

 

Információ a hőszivattyúnapelemnapkollektor, szélgenerátor gazdaságos üzemeltetéséről, pályázati lehetőségekről!


Már a Vatikán is a Nap melegét használja!

A kisalfold.hu írja: Talán kevesen tudják, hogy a sok napelemet alkalmazó Vatikán is sikerrel pályázott az Eurosolar-díjra. Legyen ez minta széles körben idehaza is. A cikk további részletei robbanásszerű fejlődést ígérnek a napenergia piacon. Bár az Isten szólna belőlük!


Ismét lesznek lakossági energetikai pályázatok

Már követni sem lehet, hogy hányszor ígérték meg, és tettek bolondá családokat az energetikai pályázati lehetőségek meglobogtatásával, de most úgy tűnik végre komolyan gondolják és lakossági ingatlanok energetikai felújítását és a távfűtési rendszerek korszerűsítését célzó új pályázatok is elérhetőek lesznek hamarosan!!!
Már augusztusban megjelenik a távfűtési rendszerek fejlesztését, egyebek közt geotermikus energia felhasználásával is lehetővé tevő pályázat. Mi a leendő megrendelőinkkel együtt tűkön ülve várjuk. (2015. 08. 05.)


Mini vizierőművek

Ott is, ahol eddig szóba se kerülhetett: sekély folyókban, kis esésű patakokban, vastagabb ivóvíz csövekben!
A németek már megint kitaláltak valamit, és megint a megújuló energiát támogatják. Érdemes elgondolkodni, és az ötletet átvenni, vagy a kész terméket megvenni. 
Nincs még egy olyan tartós megújuló energiaforrás, mint a vízenergia: Németországban több, mint 100 éve alkalmazzák energiatermelésre, ebből az utóbbi 25 évben kereken 20.000 Gigawattórát szolgáltatott évente... A cikk további részletei a Mérnökbázis honlapon.


Ennyi volt, lekapcsolták az atomreaktort

grafenrheinfeldi reaktorszombaton (2015. 06. 27.) a németországi Grafenrheinfeld-ben, 33 év után. Nem fejlesztenek, építenek újakat, hanem fokozatosan leállítják, visszabontják és felszámolják, mert VESZÉLYES. Van helyette jobb megoldás. Úgy hívják, hogy megújuló energiaforrás. A kifejezést talán Magyarország vezetői is ismerik, de támogatni pl most is csak a mosógépcserét tudják. Az is fontos, persze, de a hőszivattyú, napelem, szélturbinák kihasználásának lehetősége gazdaságosabb. Mindenkinek jó lehetne. Nem csak keveseknek!


Na most, El-pont-Szájmon erre mit lép?

Háztartási energiatároló rendszert fejlesztett a Samsung. Így hiába mondhja a tutit az okos L.S. (a Nap este nem süt, hát minek támogatni a napelemes rendszereket, jobb a Paks !!.), a Tesla után a dél-koreai óriás is el tudja tárolni a nappal megtermelt energiát. A cikk további részletei a HVG.hu oldalán.


Kiállítás, a megújuló energiák bemutatása 2015.

Inter solar 2015

Ismét összegyűlik az Intersolar Europa kiállításon Münchenben a megújuló energiát hasznosító és energia termelő berendezéseket gyártók sokasága. 2015. június 10-12-e között a napelem gyártók közül szinte mindenki, a szél és vizi erőművek gyártói közül főleg a feltörekvő gyártók állítanak ki, és szerveznek különféle fórumokat. A hőszivattyú gyártók is természetesen bemutatják a legújabb fejlesztéseket, mi  pedig hazahozzuk a legújabb technológiát. Hazánkat több cég (Effekta Hungary Kft,; Transcommers Kft.; Candimpex Budapest Kft.) is képviseli, és valószínű rengeteg magyar látogatója is lesz az energetikai innovációt bemutató kiállításnak. Kint leszünk, és fényképes, videós bemutatót készítünk az itthon maradt érdeklődőknek. Intersolar Europe 


Kínai napelemekÚjabb nagy lépés az ingyen áram felé

A napelemek gyártói világszerte 2011 óta nem látott kiváló évre készülnek idén. Miközben Magyarország az évtizedes hosszúságú, két gigawattos orosz atombiznisszel bíbelődik, a kínai gyárakból évente tucatszám ömlenek ki a gigawattok. Vannak olyan elemzők akik szerint az év második felében hiány alakulhat ki a piacon, annak ellenére, hogy a gyártók egy része üzemei kapacitásainak 100 százalékát kihasználva termelA teljes cikk a Napi.hu oldalon


Nyerj velünk az Eurojackpot-on.

A hőszivattyús honlap népszerűsítése  mellett a szerencsevadászat más csak hab a tortán Király


Ismét pályázhatnak a társasházak

Az Otthon Melege Program társasház-felújítási alprogramjában április 30-tól lehet pályázni az 5-60 lakásos társasházak energiahatékonysági támogatására. 
A tájékoztatás szerint a tízmilliárd forintos kerettel, 50 százalékos támogatási intenzitással elindult alprogramban az 1946 után épült... A cikk további részletei az Origó-n


Mondjuk ez Amerika...


Összehasonlították a napenergia, szélenergia és a földgáz árát (mindenféle állami támogatás és rezsicsökkentés nélkül), és nagyon kedvező kép alakult ki. 
Addig, amig a gáz ára 15 - 16,5 forint körül alakul, akkor a napelemek által termelt áram 17,8 forintba, a szélerőművek által előállított energia ára 9,1 forintba kerül kilovattóránként. Ígéretes!!! A cikk további része a Piac és Profit oldalán olvasható.


  

40% napelem rekord

40% hatékonyság az új napenergia-rekord...


Az ausztrál University of New South Wales (UNSW) kutatói negyven százalék feletti hatékonysággal  alakítottak át napenergiát elektromossággá, ez a legmagasabb arány, amit eddig elértek. A napelem rekordot kültéri teszteken nem ismeretlen kutatók érték el Sydney-ben: Ők készítették az első fotovoltaikus rendszert még 1989-ben. Az eredményük kulcsa a fókuszált napfény... További info az index.hu-n 


Még ebben a hónapban megnyílnak az első lakossági energetikai pályázatok, 
melyek háztartási nagygépek cseréjét, fűtéskorszerűsítést és külső nyílászárók cseréjét támogatják, összesen 2,7 milliárd forint értékben. Készül végre a panelprogram utóda is.

A 2014. szeptemberében megnyíló új energetikai pályázatok kedvezményezettje hírek szerint a lakosság lesz:

 • fűtéskorszerűsítésre 1 milliárd forint, (bennünket ez érdekel a legjobban)
 • külső nyílászárók cseréjére 1,1 milliárd forint,
 • háztartási nagygépek cseréjére 627 millió forint áll majd rendelkezésre.

A legmagasabb pályázható összeg:

 • fűtéskorszerűsítés esetén 650 ezer, (bennünket ez érint a legjobban)
 • ablakok cseréje esetén 500 ezer,
 • háztartási gépcsere esetén 35 ezer forint lesz.

További információk a napi.hu oldalán itt → Minden újabb információt azonnal megosztunk az érdeklődőkkel. 

Hívjon bennünket, érdeklődjön a pályázati lehetőségekről és kérjen ajánlatot telefonon: +36 30 939-2200 vagy email-ben.


 Az oroszok leállítanák a gázt télre

„Nehéz helyzetben van az ukrán energiaszektor. Tudunk Oroszország terveiről, hogy még az EU elől is elzárja gázcsapjait idén télen”... Cikk az Index-en.  Eredeti hír a Reuters-en.


Energia 24. Napenergiától a hőszivattyúig: ilyen a takarékos vízmelegítés

... a napkollektorok, a hőszivattyúk, az átfolyós és tárolós vízmelegítők, valamint a gázhőközpontok előnyeit, működési elvét foglaljuk össze. A cikksorozat folytatása az Energia24 internetes oldalon.


 Kína napelem nagyhatalommá válik...

Ők komolyan gondolják: a napelem-technológia használata mellet, 2014 az év végéig 13 gigawattnyi új napelemes kapacitást akarnak létrehozni, ami több, mint amit az USA és Ausztrália valaha felépített. A hír további részletei azIndex-en.


A napenergia győzhet pár éven belül

2018 elejére a napenergia gazdaságilag is jó befektetés lehet a nagyvárosok áramellátásához. 2040-re az elektromosság felét ott termelik majd, ahol felhasználják. A centralizált, széntüzelésű erőműveknek vége... a cikk további részletei az  Index-en.


 

NapkollektorMegélnénk a napfényből is?


Kétmillió négyzetméternyi napkollektor-felületet írna elő tagjainak az EU – Magyarország ennek a tizedét sem biztosítja, miközben a hasonló földrajzi adottságokkal bíró Ausztria már 4,5 millió négyzetmétert állított üzembe. 
(2014.05.05.)
Az uniós tagországok egyik vállalása az 2020-ig, hogy energiaszükségleteiket egyre jelentősebb százalékban megújuló forrásokból nyerik. Nyugati szomszédaink követik is az irányelvet – az osztrákok egyenesen 'túlteljesítenek', Németországban minden 5. emberre jut egy négyzetméternyi üzemelő napkollektor – nálunk viszont 67 az 1-hez ez az arány. Több erről itt → 


Na ne már! Mindenki beelőzi a rendkívül kreatív magyarokat? Mi lehet az oka????

Románia a következő évtizedtől több energiát termelhet, mint amennyit elhasznál.
Románia 2019 második felétől kezdődően a második olyan európai uniós tagállammá válhat Dánia után, amely képes több energiát termelni, mint amennyit elhasznál - jelentette ki Razvan Nicolescu román energiaügyi tárca nélküli miniszter pénteken. A megtermelt villamosenergia mintegy 40 százalékát már most is zöldenergia teszi ki. (2014.05.04.) A cikk további része itt, és gondolkadjanak végra a törvényszolgák!


Miért érdemes hőszivattyú, napelem, és/vagy napkollektor beruházáson gondolkodni?

Katasztrofális energiaárak jöhetnek hamarosan - itt a prognózis
Európa országainak jelentős része néhány éven belül kifogy fosszilis energiahordozóiból, ami tovább erősíti az olyan nagy exportőrök alkupozícióját, mint Norvégia vagy Oroszország. Magyarország a különösen veszélyeztetett államok között van. A cikk további részletei a Napi.hu oldalán olvashatók (2014.05.16.) 


 Hőszivattyú

Újabb ígéret? Talán nem.

NFM: több energetikai felújítás kaphat támogatást 2014-2020 között

... A támogatások a lakások külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréjére, az épületek nyári hővédelmének javítására, a homlokzatok és födémek hőszigetelésére, épületgépészeti felújításra, elektromos korszerűsítésre és a megújuló energiafelhasználás növelésére lesznek felhasználhatók - írta a fejlesztési minisztérium....  Tovább →
Közben kiderült, mindent támogatnak, de a hőszivattyút nem (hiába, na, ez nem foci). Kitaláltunk hát egy saját SNAP Energetikai Pályázat névre hallgató támogatást. 


 Írj forgatókönyvet, és nyerj 120 ezer forintot...

Az élet egyre több területén, növekvő mértékben csatlakozunk az ellátó rendszerekhez, technológiákhoz. Emiatt kiszolgáltatottságunk és függőségünk észrevétlenül, de rohamosan növekszik....

Energiafüggők. Írj forgatókönyvet!

A nyertesek fejenként 120-120 000 Ft értékű vásárlási utalványt is kapnak honoráriumként. Pályázati határidő: 2014. február 28.  Részletek itt → a Közép-magyarországi Zöld Kör (KMZK) honlapján.


Három év alatt 65 százalékot esett a napelemek ára Nagy-Britanniában. Az energiaminiszter azt javasolja a briteknek, hogy a nyugdíjra félretett pénzükből telepítsenek napelemet, mert jobban megéri, mint a magánnyugdíj-pénztárakba fektetni. Ha egy politikus ilyet mond, abból tudni lehet: Angliában már tömegesen elterjedt a lakossági napelem. Részletek a HVG-ben (2014. február 6.)


A lakosság is bekapcsolható az energiahatékonysági programokba. 

A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban az EU lakóházak, lakóközösség számára is elérhetővé teszi a forrásokat energiatakarékossági beruházásra. (2014. 01. 29.) Tovább a cikkhez →


 Energetikai kiállítások. Magyarország, 2014.

 • VII. Magyar Passzívház Konferencia
  Időpont: 2014.02.19. Helyszín: Budapest, SYMA Rendezvény- és Kongresszusi Központ.
 • XI. ENERGOexpo Nemzetközi Konferencia és Szakkiállítás
  Időpont: 2014.02.20-21. Helyszín: Debrecen, Kölcsey Konferencia Központ
 • Renexpo Central Europe - Magyarország energetikai szakkiállítása
  Időpont: 2014.03.12-13. Helyszín: Budapest, SYMA Rendezvény- és Kongresszusi Központ.
 • ÖKO CITY kiállítás és fórum
  Időpont: 2014.04.02-06. Helyszín: Budapest, Hungexpo, Construma, Reneo Pavilon.
 • Construma - 33. Nemzetközi építőipari szakkiállítás
  Időpont: 2014.04.02-06. Helyszín: Budapest, HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont
 • RENEO - Nemzetközi megújuló energia szakkiállítás
  Időpont: 2014.04.02-06. Helyszín: Budapest, HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont
 • III. Környezet és Energia Konferencia
  Időpont: 2014.05.09-10. Helyszín: Debrecen, Debreceni Egyetem.

Napelemet a háztetőkre
1,6 millió napelemes rendszer telepítését regisztráltak eddig különböző háztetőkön. Ennek az összesített kapacitása 3.1 GW. Na nem nálunk, Ausztráliában 

Sajtó hírek, információk, cikkek, 2013.

 

Bejelentették a harmadik Panelprogramot

Az NFM szerint 700 ezer iparosított technológiával épült lakásból eddig 320 ezer újult meg, a megmaradt 380 ezer lakás felújítását 2020-ig kívánja elérni a kormány, ezért indítja el jövő februárban a Panel III. programot. Tovább a Zöldtech hírhez →


Magyar Hőszívattyú Szövetség híre: megjelent az Energetikai Szakkönyvek könyvsorozatának második kötete  "Geotermikus energia · Hőszivattyúzás" címen. A könyvet kiadta és forgalmazza a Mérnöki Kamara Nonprofit Kft. (1094 Budapest, Angyal u. 1-3.).


Panelfelújítások: kiszélesítik a lakossági épületenergetikai programot

„Az előkészítés alatt álló Nemzeti Épületenergetikai Stratégiára alapozva, a széndioxid-kvótabevételi források és a 2014-2020 között megnyíló Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásainak segítségével egy minden korábbinál kiterjedtebb lakossági épületenergetikai programot kívánunk elindítani” ... A cikk további részletei itt →


 

Pályázat

Pályázat indul közintézményi napkollektoros fejlesztésekre

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pályázatot hirdet napenergiát hasznosító rendszerek telepítésére bentlakásos közintézmények kezelésében lévő épületek számára, 2013. augusztus 5-i kezdettel...
A cikk további részleteit a hirado.hu oldalán olvashatja.


Napelem

 

 

Újabb négymilliárd forint napelemes áramtermelésre vállalkozások és közintézmények számára

Újra megnyílt a februárban felfüggesztett „Megújuló energia alapú villamos energia, kapcsolt hő és villamos energia, valamint biometán termelés” című pályázat egyik komponense, a napenergia alapú villamos energiatermelés, mert egy másik programból átcsoportosítottak 4 milliárd forintot erre a célra. A cikk további részletei a  Zöldtech Magazinban.


Mennyibe kerül a napelem a tetőmre?

... Nos; akár családi ház, akár társasház tetejére, netán szabad földre, állványra szeretne valaki napelemes áramtermelő rendszert, hozzávetőleg az 5-600.000 forint/kilowatt-csúcsteljesítmény (kWp) ökölszabályával számolhat.... A teljes cikk itt: fn.hu


Intersolar kiállítás München.

Az egyik legnagyobb európai energetikai kiállítás 2013-ban elsősorban a napenergia felhasználásáról, a napelemek szédületes fejlődéséről és a napkollektorok mind elérhetőbb áron történő forgalmazásáról szólt.

Néhány kiállító elhozta a legkorszerűbbnek számító hőszivattyúit is. Többek között a MEETING hőszivattyú gyár, amelynek standján a magyarországi forgalmazó WEST Hőszivattyú Kft is képviseltette magát. A MEETING hőszivattyúk rendelkeznek az európai forgalmazáshoz szükséges engedélyekkel. Megbízható, ár-érték aránya kiváló.

Steven Ho és Welesz Balázs Intersolar kiállítás München.

Welesz Balázs, Sulyok Tibor és Steven Ho


 Tegye energiatakarékossá az otthonát.

Manapság egyre inkább előtérbe kerülnek az otthonokban azok az alternatív megoldások, melyekkel nem kevés energiát lehet spórolni ...

A cikkben található némi túlzás (főleg a bekerülési összegek irrealisan magasra vannak belőve), mégis tartalmazza a lényeget. Érdemes elolvasni a "Dívány" Életmód magazin oldalán, itt →


 

Player

Felezheti a fűtési költséget – Mi is a hőszivattyú?

Az épületek fűtési igényének fedezésében egyre inkább megjelenik alternatívaként a hőszivattyú. De mi is ez? Hogy működik? Jobb, mint a gázkazán?
Egy gázkazán működésének megértésénél könnyű dolgunk van, hiszen a saját tapasztalataink alapján el tudjuk képzelni, hogy a gáz elégetésével hőt termelünk, és ezzel felmelegítjük a fűtési rendszer vizét. Hőszivattyú esetén... (levegő-víz, víz-víz, talajszonda üzemeltetése) A cikk további részletei a player.hu oldalán itt →


Valódi rezsicsökkentés, tisztább környezet, több ezer új munkahely:

A lakások fűtéskorszerűsítése nem csak megtakarítást jelent, hanem több ezer új munkahely megteremtésével segít beindítani a magyar gazdaságot. Mi a program célja?

 • A program egy lakossági megtakarítást, és a lakások értéknövelését célzó átfogó kezdeményezés. A fűtési költségek csökkentésével elérhető, hogy hosszú távon is több pénz maradjon az emberek zsebében minden hónap végén. Havonta 13 ezer forinttal több. Mindeközben a lakás értéke is növekszik, a program pedig munkahelyeket is teremt, emellett segít beindítani a magyar gazdaságot. A program további részletei itt →

Követendő példa!

Minden ház tetejére kötelező a napelemes rendszer! Nem kevés, több mint 150 ezer ember lakja a kaliforniai Lancaster városát, de a polgármester minden épülő ház tetején napenergiát hasznosító berendezést kíván látni, rendelete szerint 2014. elejétől. Tovább a cikkre


Ha ez sem hozza meg hazánkban a hőszivattyúk tömeges elterjedését, akkor semmi:

"Kész csoda, ha lesz még gázellátás 2015-ben Magyarországon egy olyan gázpiaci modell mellett, amelyben a földgáz beszerzési árát Moszkvában, míg a hazai értékesítési árat egy budapesti minisztériumban határozzák meg" - hangzott el a ma indult 44. Nemzetközi Gázkonferencia és Szakkiállításon. A válság, az ármoratórium, a különadók és a bizonytalan szabályozási környezet mostanra lenyomta a gázszektort. (2012. november 8. Portfolio.hu )


Hitelből is megéri a lakás energetikai felújítása.... 

Hírek 2012-ig, ezen az oldalon →

Vélemények