Hőszivattyú Esté Credit

LÓNYA, ENERGETIKAI HATÉKONYSÁG PÁLYÁZAT

Lónya
Energetikai hatékonyság pályázat hasznos, az elnyert pénzből készült a hőszivattyús rendszer

Lónya energetikai hatékonyság pályázat
Lónya energetikai hatékonyság pályázat

Lónya: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az ország északkeleti csücskében egy kicsivel több mint 800 lakosú, Tisza melletti kis község. Első írásos említése 1270-ben egy adománylevélben olvasható. Temploma a 13. században épült román stílusban. Csodálatos freskóit gondos kezek restaurálták. Mellette 1781-ben készített fa harangláb 26 méter magas, Kakukk Imre ácsmester és legénye, Bán Péter munkáját dicséri.
Tornyában két harang lakik, „akik” mostantól nem csak istentiszteletre hívják a lakosokat, de egy szépen megépített Meeting MD50D 18 kW-os hőszivattyú rendszer működését is hirdetik, köszönhetően a Flex-PS 93 Bt lelkiismeretes munkájának. (Némi átalakítás és a hőszigetelés még hátra van.)

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot.

Lónya, energetikai hatékonyság pályázat

A Meeiting MD50D hőszivattyú vezérlése rendkívül egyszerű, maga a hőszivattyú sem okoz túl sok meglepetést. Fűt télen, és a nyári program szerint pedig hűt.
-15°C-ban a névleges teljesítményének 60%-át képes előállítani, a COP értéke azonban ezen a hőmérsékleten már nem haladja meg a 2,8-as számot. (Persze rendkívül ritka az ilyen alacsony hőmérséklet, az is csak legfeljebb néhány napig nehezíti meg a hőszivattyú dolgát.)
Mindenesetre erre az időre érdemes a puffer tárolóba beépíteni néhány kW-os fűtőpatront.

Hasznos tipp: tartsa a kültéri egységet mindig tisztán!

A levegős hőszivattyús rendszer kültéri egysége az épületen kívül helyezkedik el, és a levegőből vonja ki a hőt, amely az otthonon belül felhasználhassa. (Még -15°C-os levegőből is lehet kivonni hőt, hiszen a Celsius skálán −273,15° az abszolút nulla!)

A hatékony működés érdekében a hőszivattyús rendszer minden elemének hatékonyan kell működnie. Így természetesen a kültéri hőszivattyú egységet, amely a levegőt átereszti a hő kinyelésére.

A levegős hőszivattyún keresztüli elegendő légáramlás elengedhetetlen a hatékony működéshez, különösen alacsonyabb külső hőmérsékleten, például télen.

Teljesen egyértelmű, hogy a baloldalon láthat hőszivattyú teljesítménye lényegesen kevesebb az eltömődés miatt!

A kültéri hőszivattyú elpárologtatójának ezért tisztának – átjárhatónak – kell lennie ahhoz, hogy megfelelően működjön .

Ezenkívül távolítson el minden levelet, gallyat és egyéb szöszt, amely akadályozhatja a hőszivattyú légáramlását. (Különösen fontos figyelni nyárfák társaságában.).

Scroll to Top