Esté Credit

INVERTERES HŐSZIVATTYÚK A BUDAI VÁR ALATT

Új típusú inverteres hőszivattyúk kerültek egy Váralja utcai 36 szobás hotel tetejére, amelyek nyáron hűtik, télen fűtik az épületet. Az eredetileg kázkazánra tervezett fűtést kiváltotta a tulajdonos hőszivattyúkra, hiszen egy nívós hotelben a nyári kánikulában kötelező a gazdaságos, de hatékony hűtés megoldása, a homlokzatra tehető egyéni klímák pedig szóba sem jöhettek. A feladat szépségét a nehezen megközelíthető lapostető adta, maga a hőszivattyús rendszer szerelése rutin feladat. A “GALÉRIA”-ba folyamatosan tesszük fel a képeket.


Hotel fűtés, hűtés hőszivattyúval:

Ez az oldal elsősorban azoknak a hotel, panzió és vendégház tulajdonosoknak kíván információt adni, akik a vendégeik magasszintű ellátásán kívül a környezetük élhetőségének fenntartását és az energiahatékonyságot is fontosnak tartják.
Ismerik, vagy hallottak már a hőszivattyúról, és tudják, amellett hogy olcsóbb vele fűteni, mint a gázkazánnal, még hűteni is lehet, és egészségesebb környezetet biztosít számukra. Fűteni, hűteni és melegvizet készíteni egy rendszerrel.
Egy hotel hőszivattyús fűtés-hűtés kialakításán keresztül mutatjuk be a lehetőségeket, a legjobb ár-érték arányban. (Az oldal készítése közben egy kisebb panzió tulajdonosa is kért ajánlatot. Már nem volt felesleges ennek a referenciának a bemutatása.) 

Több hónapos előkészítés után kerültek az inverteres hőszivattyúk a Budai Vár alatti HOTEL tetejére.

Eredetileg a hotel udvarára tervezték elhelyezni a hőszivattyúkat, de mivel az viszonylag kis alapterületű és teljesen körbeépített 4 emeletes házakkal, ezt a megoldást elvetettük.
(Nem elsősorban a hanghatás miatt. Fontosabb a hőszivattyú működéséből adódó következmény, ami azt jelenti, hogy télen a hűtésnél a hőszivattyú még hidegebb levegőt “készít”, mégpedig sokat. És ez egy zárt udvarban durva lefagyást, és hatásfok romlást okoz!)

Így felkerült a hotel tejére, ahol is az utólag beépített lift mellett kialakított lapostető szolgáltatja a hőszivattyús placcot.

A gépeket nem lehetett “magasabbra” tenni, így a hóval történő összefagyást a gép aljába tekert fűtőszállal oldjuk meg. Cserébe a kilátás pazar, rá lehet látni a csodálatos Budai Várra.

Az új generációs inverteres hőszivattyúk közül az NE-C8BZ-B2 típusból kettő lett beépítve a 36 szobás hotelbe, így összesen 2 x 30 kW fűtési, és 2 x 20 kW hűtési teljesítményt biztosítanak a hotel kiszolgálására.

A hotel szobákba Fan Coil-ok kerültek, ezek biztosítják a gazdaságos üzemeltetést, télen, nyáron….

 

Közben elkezdődtek a belső szerelési munkálatok, amelyek egy hotel átadása előtti hetekben – a helyszínen dolgozó több tucat szakma mellett – nem is olyan egyszerű:


Mekkora hőszivattyú tudja hűteni-fűteni a panziónkat?

Miközben a képeken látható budapesti hotel munkálatait végezzük – és tesszük fel a képeket -, kérdést kaptunk a Balaton mellől: “Mekkora víz-víz hőszivattyúval, esetleg levegő-víz hőszivattyúval érdemes fűteni és hűteni a 12 szobás panziónkat?” A levelezésünkből kiderült, hogy a 12 szoba mellett (300 m2) 60 m2-es étterem, és további 40 m2-es közösségi helyeken már ki van építve a Fan Coil-os rendszer, de eddig a gázkazános fűtéssel nem volt lehetséges a hűtés. Emiatt jött szóba a hőszivattyú.

A panzió nevének kiírása nélkül a számításainkat és az ajánlatot most közkinccsé tesszük:

400 m2 x 2,8 m x 25 watt/m2 = 28 kW a panzió hőigénye -15 °C hőmérsékleten
Az ajánlott hőerőgép: NE-C10BZ 10-38 kW inverteres levegő-víz hőszivattyú
SWEP, méretezett 70 lemezes hőcserélő, 4 x 2″ csatlakozó idommal
750 literes, álló, hűtésre is szigetelt, hőcserélő nélküli puffertartály
2 db nedvestengelyű fűtési keringetőszivattyú, Grundfos Magna1 40-120 f

(A teljesség igénye nélkül, további alkatrészek, és anyagok: Westech fagyálló folyadék; solar tágulási tartály primer körbe; fűtési tágulási tartály szekunder körbe; integrált szűrős golyóscsap 6/4″; Iszapleválasztós szűrő; visszacsapó szelep; biztonsági csoport (nyomásmérő óra, automata légtelenítő, biztonsági szelep); töltő-ürítő csap; áramláskapcsoló; méretezett rézcsövek, idomok, fittingek; Kaiflex szigetelés csövekre, idomokra, alkatrészekre; stb…)

A gépészeti anyagokon kívül szükséges elektromos berendezések, kábelek:

Vzhatlan dobozba épített 3 x 25A kismegszakító + fi relé
Betápkábel 5 x 6 mm2, sodrott réz vezeték
Keringetőszivatyúkhoz 2 x 3 x 1,5 mm2, sodrott réz vezeték
7 eres gyengeáramú vezeték érzékelők, vezérlés kiépítéséhez, stb…


 Folytatjuk

Addig pedig nézegessen képeket a Galériában.

Vagy nézze meg videónkat:

 

Ha felkeltettük érdeklődését, kérjen tőlünk ajánlatot!

Kérjen tőlünk ingyenes árajánlatot!

Szálloda, hotel, panzió, motel, hostel, szálló, szállás, túristaház, vendéglő, vendégház, vendégfogadó, fogadó, étterem, fűtés, hűtés, HMV, háztartási melegvíz.

Scroll to Top