Referenciák

MD300D hőszivattyú Veszprémben

MD300D hőszivattyú Veszprémben

Ipari csarnok fűtésére, hűtésére keresett a tulajdonos megbízható, és kedvező árú hőszivattyút.

Ezeknek az elvárásoknak maradéktalanul megfelel a Meeting ON/OFF rendszerű levegő-víz hőszivattyúja. A jelenleg elérhető legnagyobb teljesítményű Meeting MD300D hőszivattyú 88 kW-tal fűt, és 66 kW hűtési energiát szolgáltat. A négy kompresszoros gép a szerelőcsarnok mellett, közel a kazánházhoz, nagynyomású hidraulikai csövekkel kapcsolódik a fagyállós kör "végén" levő hőcserélőre.
A szerelést a tulajdonos végeztette, példás gyorsasággal és minőségben. A beépített hőszivatyúról néhány kép a Galériában.

Budapest, XXII. kerületében továbbra is csend honol...

Budapest, XXII. kerületében továbbra is csend honol...

A meglevő gázkazán cseréje időszerűvé vált, így a fűtéskorszerűsítéskor felmerüt az alternatívák között a hőszivattyú is. A tulajdonos kérése, hogy a fűtés és melegvíz ellátás közben továbbra is felhőtlen maradjon a kapcsolata a szomszédaival. Emiatt esett a választása a japán Chofu AEYC-1639U inverteres levegő-víz hőszivattyúra. Puffertárolók közül a "három az egyben" típus lett kiválasztva, és így nem csak a fűtés (igény szerint később a hűtés), de a HMV is egy helyen készül. 
A Chofu hőszivatyú beépítését, és a meglevő gépészetre való csatlakozást - kiváló minőségben - Dorka Árpád és Máté készítették. Néhány kép a Galériában.

Talajkollektoros hőszivattyú Gödöllőn

Talajkollektoros hőszivattyú Gödöllőn

Fiatal házaspár keresett bennünket, és hőszivattyús rendszer kiépítésére kértek ajánlatot. Konkrét elképzelésük volt, talajkollektoros rendszert fognak készíttetni! Az tisztán látszott az első levélváltás és személyes találkozót követően, hogy utána olvastak alaposan az interneten. Tudták, hogy nem a legolcsóbb hőszivattyús beruházást választották, de a közel passzívházas megoldáshoz jól illeszkedik a talajkollektoros hőszivattús rendszer. Több hónapon követhetik nyomon az érdeklődők, hogy találtunk egymásra - megrendelő és kivitelező - miként alakulnak a munkák, hogy készül el a hőszivattyús energetikai beruházás...

Chofu hőszivattyú csepelen

Chofu hőszivattyú csepelen

Csepel egy csendes utcájában épült családi rezidencia fűtését eredetileg talaj szondás hőszivattyús rendszerre bízták. A lakóház alapterülete időközben jelentősen bővült, az udvarán levő úszómedence és a díszhalak othonául szolgáló halastó miatt további szondák fúrására már nem maradt terület.
Így került szóba a levegő-víz hőszivattyú. A család és a szomszédok nyugalmát figyelembe véve a rendkívül csendes japán Chofu hőszivattyú került beépítésre, mindjárt 2 db. Így a birtok fűtéséhez további (2 x 16) 32 kW megújuló energiát szongáltató berendezés csatlakozott. A japán Chofu hőszivattyúk jellemzője a rendkívüli precizitás, fejlett elektronka és a hihetetlenül csendes működés. Képek a Galériában, és videó a Youtube-on.

MD300D hőszivattyú Balatonkenesén

MD300D hőszivattyú Balatonkenesén

Balatonkenesei szállodában eredetileg egy víz-víz hőszivattyú szolgáltatja a fűtést és hűtést. Mellette napkollektor a melegvizet és ma már természetes, hogy napelemek a villamosenergia egy jelentős részét. Ebből is látható, hogy a tulajdonos elkötelezett híve a megújuló energiák felhasználásának. 
A csodálatos panoráma  és a megúnhatatlan Balaton folyamatos fejlesztéseket hozott, és a megnövekedett fűtési-hűtési energia igényt egy Meeting MD300D 88 kW-os levegő-víz hőszivattyúval egészítette ki a megrendelőnk. Az utólagos beépítés bravúros gépészeti munkát követelt, de a kivitelezők a szakma elitjébe tartoznak: Tisztelet a Müller testvéreknek! Néhány fotó a Galériában.

Hőszivattyú Ménfőcsanakon

Hőszivattyú Ménfőcsanakon

Népszerű lett a japán Chofu levegő-víz hőszivattyú!
Győr melletti Ménfőcsanakon, egy családi lakóház felújításánál választotta a tulajdonos a rendkívül csendes, és kiváló hőleadással rendelkező 16 kW-os Chofu hőerőgépet. A hőszivattyú itt egy lapostetőre került, így a kondenzvíz elvezetésével nem kellett foglalkozni. A fűtő-hűtű hőszivattyú szerelési munkáit Szendi Tibor vezette épületgépész csapat végezte.
A Chofu AEYC-1639U-CH 16kW inverteres levegő-víz hőszivattyú elektronikája rendkívül fejlett, több szintet, és több fűtési rendszer fűtését hűtését képes irányítani. 
Néhány kép a Galériában, még a szerelés közbeni állapotot mutatja.

Kérsemjén MD50D hőszivattyú

Kérsemjén MD50D hőszivattyú

Kérsemjén kis község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, lakossága 2018-ban 296 fő. A helyiekkel beszélgetve kiderült:  kiváló volt a diótermés, és ha pálinkával szeretnének koccintani, nem kell a szomszéd faluig menni :)
Koósz József polgármester Úr vezette Önkormányzat nem csak a csendes kis falu ügyes-bajos dolgait intézi, de a községháza felújításánál az energiatakarékosságot is előtérbe helyezték. Az épület fűtésének nagy részét a Meeting MD50D hőszivattyúra bízták. Helyi szakemberek szerelték be a 18 kW teljesítményű fűtőberendezést. 2018. november 10-étől a községházát hőszivattyúval fűtik. Néhány kép a galériában.

Chofu hőszivattyú Törökbálinton

Chofu hőszivattyú Törökbálinton

Fűtés - hűtés recept: Végy egy csúcsmodell levegő-víz hőszivattyút, találkozz egy rendkívül igényes vásárlóval, aki ráadásul meg van áldva magasszintű technikai tudással. Az eredmény: kiválóan működő hőszivattyús rendszer! A lakás belső fűtés-hűtését padlófűtés és Fan Coil-ok végzik. Ezeket az alacsony hőmérsékleten működő hőleadókat szereti a hőszivattyú. :) Még évekkel ezelőtti érdeklődéssel kezdődő kapcsolat végére került pont a napokban (2018. augusztus). Ahogy haladt előre vásárlónk házépítése, úgy változott az elképzelése, milyen hőszivattyú fűtse - hűtse a lakását?

MD100D hőszivattyú Előszálláson

MD100D hőszivattyú Előszálláson

Ez már a sokadik 36 kW-os hőszivattyú a Meeting-től, de eddig kizárólag ipari felhasználásra építették be.

Most azonban egy nagyobb méretű családi lakóház gázkazán fűtésének kiváltására vásárolt a tulajdonos egy Meeting MD100D levegő-víz hőszivattyút, aminek a beüzemelése megtörtént. A 36 kW-os hőerőgép nem hazudtolta meg magát, az 1000 literes puffertartályt - méretezett SWEP hőcserélőn keresztül - rendkívül gyorsan felfűtötte. (Az NA50-es rézcsövekről a beüzemeléskor még hiányzott a hőszigetelés.) A tulajdonos szakszerű beépítésének hála, a hőszivattyú az első pillanattól a gyári beállításokkal hiba nélkül üzemelt. A beépítésről néhány kép a Galériában

Kővágóörsön egy újabb japán hőszivattyú

Kővágóörsön egy újabb japán hőszivattyú

A Balaton északi partján elkészült egy újabb japán hőszivattyús rendszer, házilagos beépítéssel.

Egy nyíregyházi házaspár szeretett volna közelebb kerülni a gyerekeihez, így a magyar tendger környékén keresett magának egy felújításra szoruló családi lakóházat. A két szintes, radiároros fűtéssel rendelkező lakóház tulajdonosai a japán Chofu 16 kW-os hőszivattyúját választották.
A beszerelést a házigazda maga végezte el, rácsatlakoztatva a hőszivattyút egy méretezett hőcserélőn keresztül (így biztosítva a fagyállós kört), a meglevő fűtési rendszerre. Az emeleten már új típusú radiátorok adják a meleget, a földszinten még hátra van a régi "paneles" lakásokban használt lemezradiátorok cseréje. A hőszigetelés és az ablakcsere folyamatban vannak, így a viszonylag nagy alapterületű házban elégséges a Chofu AEYC-1639U-CH típusú inverteres levegő-víz hőszivattyú.
Néhány képet feltettünk a Galériában, ott lehet látni a hőszivattyús hidroblokk kialakítását, a meglevő fűtésrendszerre történt rácsatlakozást, és a rendszer beépített elemeit.
A Házigazda szerint ennek a hőszivattyúnak nincs is hangja. A referencia helyet előzetes egyeztetéssel meg lehet tekinteni. (Előzetes bejelentkezés: 0036 20 268-9757).

Levegő-víz hőszivattyú beépítése

Levegő-víz hőszivattyú beépítése

Kisérletező kedvű fizikus vevőnk olyan beépítési módot választott a Meeting MD50D levegő-víz hőszivattyúnak, amit - ha előre egyeztet velünk - biztosan lebeszéljük róla. A levegő-víz hőszivattyúnak az épületen kívül van a helye! Budakalászi vevőnk mást gondolt erről... Úgy döntött, hogy a hőszivattyúnak jobb lesz a pincében. Az épület sarkánál jobbra a levegő beömlést biztosító angolakna rácsa látható. Bal odalon pedig a levegő szabad távozását biztosító - ráccsal lezárt - angolakna látható. Ha beválik az elképzelése, akkor a tulajdonos szívesen megmutatja a rendszert az érdeklődőknek!

Meeting hőszivattyú Felcsúton

Meeting hőszivattyú Felcsúton

A 2017-es "Energetikai pályázat"-on elnyert pénzből (kamatmentes hitel, 10% önerő, max. 20 év futamidő) valósította meg a felcsúti megrendelőnk a házának fűtés korszerűsítését. Az elavult gázkazánt kiváltotta egy Meeting levegő-víz hőszivattyúval, ami jelenleg a fűtést végzi (később a hűtést is ezzel kívánják megoldani).
A Galériába feltöltött képek már az elkészült munkát mutatják, de az igazán nehéz feladatot az SI Energy Group munkatársai végezték. Megfelelően elkészített anyagot beadni a bankoknak, na ez nem volt egyszerű!
A folyamatosan változó feltételeknek végül megfelelt a Pályázati anyag, a Felcsútra telepített Meeting hőszivattyús rendszer, valamint a ház energia ellátását biztosító napelem rendszer.

Az első kamatmentes hitelből készített...

Az első kamatmentes hitelből készített...

Családi házad van? Élj a lehetőséggel és korszerűsítsd EU-s pénzekből... Sándorfalvai megrendelőnk komolyan vette a lehetőséget, és végre közel került a 2017-ben kiírt Energetikai "pályázaton" elnyert összeghez, amelyből fűtéskorszerűsítés során hőszivattyúra cserélte vegyestüzelésű kazánját. A ház fűtéséhez a Meeting MD50D 18 kW-os levegő-víz hőszivattyút választotta. A hőszivattyús rendszer része a méretezett puffertartály, hőcserélő, keringetőszivattyúk, áramláskapcsoló, és a többi - hidroblokkhoz kapcsolódó - alkatrész.
A hőszivattyú maximális teljesítményének kihasználásához szükséges - megfelelő átmérőjő - réz csövek és idomok hibamentes szerelését Krieser József végezte kollégájával. A Galériában néhány fotó mutatja meg az elvégzett munkát, a beépített alkatrészeket.

Budai villa épület fűtése hűtése

Budai villa épület fűtése hűtése

Budapest, II. kerületi ősfák között leromlott állapotában is csodás villaépület felújítása során a hőszivattyús fűtés-hűtés mellett dontött a tulajdonos. Az épülettől meglehetősen távol a két Meeting MD200D (2 x 72 kW) számára kialakított beton talapzaton építették fel a hőerőműveket. A gépek elhelyezését, és a belső kazánház kialakítását végző épületgépész szakemberek rendkívül precíz munkát végeztek. A hőszivattyúkhoz használt, egyenként 5 x 10 mm2-es elektromos kábel 3 db 35 A-es biztosítékok védelme mellett táplálja energiával a Meeting gépeket. A villát Fan Coil-okon keresztül fűtik a hőszivattyúk télen, és hűtik nyáron. A hőszivattyúkhoz tartozó gépészeti munkákról folyamatosan teszünk fel képeket a Galériába.

2 db MD100D hőszivattyú fűti-hűti a vendégházat

2 db MD100D hőszivattyú fűti-hűti a vendégházat

Napelemeket és hőszivattyúkat a tanyavilágba (is)! Mivel nincs gáz még a környéken sem, felmerült a kérdés, pellet kazán, vagy hőszivattyú. Aztán a tulajdonos úgy döntött, legyen mindkettő. A vendégházként is működő családi tanyaház elektromos ellátását napelemek biztosítják. A fűtésről és a hűtésről az év nagy részében (a család részére) a 2 db 36 kW-os Meeting MD100D hőszivattyú gondoskodik. Mikor beköszönt a vendégszezon, és a teljes majd 1200 m2-es lakótér minden szobája foglalt, akkor begyújtanak a pellet kazánba is, és 2 db 2000 literes puffertárolón keresztül biztosítják minden szobában a meleget és melegvízet. A nyári hűtést a hőszivattyúkra bízták, nagyon helyesen. Képek a Galériában.

Chofu hőszivattyú a belvárosban

Chofu hőszivattyú a belvárosban

A legújabb technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a japán Chofu hőszivattyú - ha csak a hangjára figyelünk - észrevétlen marad Budapest belvárosában. Rendkívül csendes, ugyanakkor kiváló hőerőmű... Közel a parlamenthez, szépen felújított társasház V. emeletén kialakított kétszintes lakások egyikét fűti 16 kW-os teljesítménnyel egy monoblokkos, inverteres levegő-víz hőszivattyú. Különlegessége még a halk működés mellett, hogy elektronikája képes egyszerre több szintet, többféle fűtési rendszert kiszolgálni anélkül, hogy további vezérlést kelljen illeszteni a rendszerbe.

Meeting hőszivattyú a belváros tetején

Meeting hőszivattyú a belváros tetején

Miért érdemes hőszivattyút telepíteni a város tetején? Nem utolsó sorban a gyönyörű panoráma miatt!
Régóta húzódó hőszivattyús fűtési megoldásra tett pontot Krizsán Károly épületgépész csapata. A Bp. V kerület egyik tetőtéri lakásában Meeting MD30D 12 kW-os hőszivattyúval fűtenek, hűtenek. A háztartási melegvizet az Ariston okosbojlere szolgáltatja. A hőszivattyú ebben az esetben nem puffertátolón keresztül fűt-hűt (erre nem volt kialakítva hely a lakásban), hanem egy méretezett hőcserélőn keresztül. Így kicsit magasabb lesz az áramszámla, mert a puffertároló hiánya miatt többször kapcsol be a hőszivattyú.  Képek a galériában.

Panelházak melegvíz ellátása

Panelházak melegvíz ellátása

Mi kell ahhoz, hogy egy budapesti társasházban hőszivattyú készítse el - részben - a használati melegvizet? Egy rendkívül körültekintő, a társasházi lakások tulajdonosainak pénztárcáját kímélő házkezelő gondnokságra! Ilyennel találkoztunk a XVI. kerületben, ahol már egy egyedi "napkollektor" rendszer készíti a melegvizet a Nap jótékony melegére támaszkodva, és 50 kW-os napelem rendszer termeli a ház elektromos fogyasztásának egy részét.

Hejce, Pihenőház fűtése

Hejce, Pihenőház fűtése

Hőszivattyú fűti a pihenőházat.
Hejce község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól 60 kilométerre északkeletre található, a Zemplén nyugati lábánál. Kevesebb mint 300 ember lakja, de a környezet lenyűgöző!
Itt található pihenőházba építettek be a Thermo-Ciklon Kft dolgozói egy 24 kW-os Meeting MD60D levegő-víz hőszivattyút. A Galériában meg lehet nézni, hogy ezen a csodálatos helyen milyen precízen építették ki a hidroblokkot, és kötötték rá a meglevő fűtésre a hőszivattyút Vályi Nagy Zsolt kollégái. Hejce galéria tt. A Thermo-Ciklon Kft honlapjának elérhetősége:

Sopron áruház fűtése-hűtése

Sopron áruház fűtése-hűtése

Soproni Ikva áruház felújításakor nem csak napelemes rendszert telepítettek a tetőre, nem csak a homlokzati hőszigetelés készült el, de a fűtéskorszerűsítés során a mennyezeti fűtés-hűtés és a hőszivattyúk beépítése is sorra került.

5 db 16 kW-os split levegő-víz hőszivattyú biztosítja a téli fűtést és a nyári kánikulában az áruház hűtését. A split hőszivattyúk kültéri egységét a tetőn helyezték el, és kemény rézcsövekkel kötötték össze a kazánházban elhelyezett beltéri egységekkel, kaszkád kötésben. Az elkészült munkáról képek a galériában.

Talajszondás hőszivattyú Vácon

Talajszondás hőszivattyú Vácon

Már készen voltak a szondák (3 db, egyenként 100 m mélyre fúrva), mikor az épületen belüli munkákra kért ajánlatot a váci tulajdonos család. (Eredetileg egy régi álló gázkazán fűtötte a padlófűtéses házat.)
Megismerve a feladatot, és figyelembe véve a szonda számot, az MDS50D Meeting víz-víz hőszivattyúját ajánlottuk a ház fűtésére, és hűtésére. Az MDS50D víz-víz hőszivattyú fűtési teljesítménye 19 kW (7/35 C)
Kissé szokatlan, hogy a ház pincéjében szerelték össze a talaj szondás rendszer osztó-gyűjtőjét, így most meg kell oldani az épületbe belépő hideg víz oldal pára elleni szigetelését, és a kondenzvíz elvezetését. Néhány kép a galériában.

Hőszivattyú a XV. kerületben

Hőszivattyú a XV. kerületben

Családiház fűtése hőszivattyúval a XV. kerületben.
Ma már csak oktatja a teniszt a gyerekeknek a XV. kerületi családiház tulajdonos háziasszonya, aki nem mellesleg elkötelezett híve a megújuló energia hasznosításnak.
Náluk megfordult a sorrend. Míg általában a napelemek kerülnek fel a ház tetejére elsőnek, itt egy Meeting MD50D 18 kW-os hőszivattyút építtettek be a meglevő gázkazán helyére. A kialakításban kompromisszumokat kellett kötni: a kicsi kazánházba nem fért el az ezer literes puffertartály, így az előtérben lett elhelyezve, a hőszivattyú pedig a ház hátsó falára került. Képek a galériában.

Családiház hűtése a XII. kerületben

Családiház hűtése a XII. kerületben

Ritka kérés lett teljesítve: csak hűtse a házat a hőszivattyú!

A Meeting MD30D "alap" változata tudja a fűtés és hűtés funkciót is, most kifejezett kérése volt a családnak, hogy a nyári nagy melegben segítse a ház hűtését a hőszivattyú.
Mivel a mennyezethűtés csövezés elkészült régebben, már csak a rácsatlakozást kellett elkészíteni. A kazánházi ajtón nem fért be puffertartály, így hidrováltón keresztül hűti a házat a berendezés. Néhány kép a Galériában

Családiház fűtés-hűtés Szombathely

Családiház fűtés-hűtés Szombathely

Azt már nyugodt szívvel kijelenthetjük: Szombathelyen szeretik a hőszivattyút!

Egy újabb családiház, ahol kihasználják a hőszivattyú valamennyi hasznos és jó tulajdonságát. Télen fűtik, nyáron hűtik az egyébként nagy odafigyeléssel, kitűnő minőségben elkészített lakóházat, egy 12 kW-os Meeting hőszivattyúval. A "külső kör" fagymentesítését egy nagy teljesítményű lemezes hőcserélővel, és fagyálló folyadékkal oldották meg. A belső kör fontos eleme a puffertartály, amely a hőszivattyú által elkészített meleg- illetve hűtött vizet tárolja, és amelyből a ház igény szerint veszi ki az energiát. Képek a Galériában.

Családiház hőszivattyú fűtése Pécel

Családiház hőszivattyú fűtése Pécel

A péceli családi lakóház energetikai felújítása napelemek elhelyezésével kezdődött. A SOLAR4YOU Kft kivitelezésében készült naperőmű teljesítményének egy részét hőszivattyús fűtéskiegészitésre kívánta a tulajdonos felhasználni. Így került a ház hátsó felére egy Meeting MD30D 12 kW-os levegő-víz hőszivattyú, amely a pincében elhelyezett puffertartályba készíteti el a radiátoros rendszer által igényelt 55 C fokos vizet. Krizsán Károly építette ki a hőszivattyús rendszert, ahol a puffertartályra "dolgozik" még a meglevő gázkazán is. A család viszonylag kis melegvíz felhasználása miatt hagyományos villanybojler került még a kazánházba. Néhány kép a Galériában.

MD20D hőszivattyú beépítése házilag

MD20D hőszivattyú beépítése házilag

Az MD20D levegő-víz hőszivattyú beépítése kiválóan sikerült házilag.
Zalaegerszegi vásárlónknak nem újdonság a megújuló energia felhasználása a házán, de a hőszivattyú még hiányzott. Nagyon tudatosan készült a beépítésre, minden elérhető információt beszerzett, és rendkívül gyorsan döntött a Meeting MD20D levegő-víz hőszivattyú mellett. A Galériában néhány fotót feltöltött, de a helyszínen előre egyeztetett időpontban szívesen megmutatja az érdeklődőknek a hőszivattyú beépítését, működését. A beállítás és üzembehelyezés is saját kivitelezésben készült. Eltelt néhány nap, és a legideálisabb beállítást sikerült megtalálnia. A tapasztalatokról rövidesen tájékoztatjuk a látogatóinkat.

MD300D hőszivattyú szállítása

MD300D hőszivattyú szállítása

Nem a Meeting MD300D 88 kW-os hőszivattyú beépítése volt a kihívás - ekkora teljesítményű hőszivattyút már többet beépítettünk - hanem a hőszivattyú helyszínre szállítása! A feladat elsőre nem tűnt bonyolultnak, mégis több fuvarozó cég és daruzó társaság utasította vissza a megbízást, mondván, hogy Budapestnek erre a meredek hegyoldalas részébe nem lehet felvinni ezt a 650 kg-os hőszivattyút. Végül találtunk egy céget, kinek nem csak a szlogenje volt hangzatos. Konrád daru, a súlyos problémák megoldása. A szállítás leírása...

Budapesti iroda fűtése - hűtése

Budapesti iroda fűtése - hűtése

Fűtéskorszerűsítés a Fogarasi úton...
A XIV. kerületben működő könyvelő irodában eljött a fűtéskorszerűsítés ideje. Eddig a meglevő padlófűtés biztosította a téli fűtést, a kánikulai hűtést 3 db falra szerelhető Fan Coil halk duruzsolással végezte (télen természetesen rásegített a fűtésre is.). Mostantól a hőleadókat egy 12 kW teljesítményű monoblokkos hőszivattyú látja el fűtési, vagy hűtési enegiával. A Galériában levő képeken néhány kockáját lehet látni az elkészített hőszivattyúnak és hidraulikus blokkjának. You Tube videó.

Szombathely 5 lakás hőszivattyú fűtés

Szombathely 5 lakás hőszivattyú fűtés

Szombathelyen magánerős lakásépítésbe kezdett az ÉP-LAK Kft, és ha már belekezdett, kiváló minőségben készítette el a 3 és 2 lakásegységet magába foglaló sorházakat. Az első lakás "gazdára" talált. Az alternatív energia nyerés lehetősége összetalálkozott a vevő és kivitelező elképzelésével, az eredmény: hőszivattyú fűtés + HMV készítése, valamint 3 kW-os napelemes rendszer a hőszivattyú kiszolgálására. Szombathely, 5 lakásos sorház hőszivattyú és napelemes rendszer kiépítésének bemutatása a folyamatosan bővülő fényképgalériában nyomon követhető itt. MD20D és MD30D hőszivattyú fűti a lakásokat.. Videó a napelemről.

Napelem autóbeállón

Napelem autóbeállón

Napelemes rendszer kiépítése ma már a megfizethető kategóriába került. Egy szentendrei családiház autóbeállójának a tetejére 24 db napelem kerül, ezzel megkezdődik a ház lakóinak függése az energia szolgáltatóktól. A rendszer teljesítménye 6 kWp, több, mint amire a háziaknak szüksége van, de már a hőszivattyú fűtés-hűtés előkészítése folyamatban van és ahhoz szükséges a többlet energia...

Hőszivattyú energiája a bányatóból

Hőszivattyú energiája a bányatóból

Az első, ami megfogott bennünket a megrendelőnknél, a 6 és féléves, barátságos, nyílt tekintetű kisfiú. Quadot vezet édesapja kavicsbányatavi gazdaságában, együtt él a telephelyen dolgozó szakemberekkel és már most magába szívja a természet szeretetét. Egyenlőre csak az apa előrelátását láthatja, érezheti: energia függetlenedés a családfő célja. Itt úgy tűnik minden a jövőről szól, Botinak készül. Ahogy látjuk, jó kezekbe kerül... :) Az energia 4/5-öd része a bányatóból kerül a házba, mi pedig megmutatjuk folyamatos leírásban a mikéntjét. Kavicsbányató → KPE cső → Hőszivattyú → Puffertartály → Ház: fűtés, hűtés, HMV.

Talajkollektoros hőszivattyú fűtés hűtés Győr

Talajkollektoros hőszivattyú fűtés hűtés Győr

Győrt elhagyva a Vámosszabadi határállomás felé egy új lakópark elegáns, modern lakóházába a fűtést, hűtést és melegvíz ellátást egy HISEER geotermikus hőszivattyúra bízta a tulajdonos. 11 db 100 fm hosszóságú műanyag cső lett lefektetve az épület két oldalára, innen nyeri a ház az energiát. A modern fűtési-hűtési technológia - hála a precíz, még a gépészeti berendezések színére is ügyelő házigazdának - rendkívül magas színvonalú épületgépész szerelői munkához kapcsolódik. Kivitelező: Trio Profi Kft. 9027 Győr, Csavargyár u. 25. amit a Galériába feltett képeken mindenki megtekinthet. Esetleg a You Tube-on.

Csarnok fűtés MD200D hőszivattyúval

Csarnok fűtés MD200D hőszivattyúval

Csarnok fűtés levegő víz hőszivattyúval. Eredetileg talajszondásra tervezett fűtést tervezői és kivitelezői javaslatra módosította a tulajdonos a Meeting MD200D 72 kW-os levegő-víz hőszivattyús rendszerre. Előnye a rendkívül gyors kivitelezés, és a jelentősen alacsonyabb költség. A hőszivattyú 2000 literes puffertartályon keresztül fűti meg a Fan Coil hőleadókat.
A csarnok nagyon jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező szendvicspanel burkolást kapott, így garantált a helyiség megfelelő felfűtése. A fűtési rendszer kialakításáról folyamatosan töltünk fel képeket, amit a galériában lehet megtekinteni, és a You Tube -on.

MD50D Trinity hőszivattyú

MD50D Trinity hőszivattyú

MD50D Trinity levegő-víz hőszivattyú fűti hűti a kb 130 m2 családiházat. A vecsési lakóház tulajdonosa lezáratta a gázcsapot, plombát tettek rá a gázmű emberei, és innentől a hőszivattyú beépítés került szóba. A Meeting Trinity hőszivattyújára esett a választás.
Nem csak azért, mert fűt vagy hűt a hőszivattyú (ezt majd mindegyik típus tudja), de egyidőben készíti a melegvizet a "hulladék hő"-ből. A rendkívül halk levegő-víz hőszivattyú mellett az utca lényegesen hangosabb.
A meleget, vagy igény szerint hideget termelő gép mellett a tulajdonos feladata mindössze a téli/nyári üzemmód váltása az LCD panelen, a többit elvégzi a Trinity heat pump.
A Galériában néhány kép a hőszivattyú beüzemelése közben.
A kültéri egységet a tulajdonos, a barátai segtségével szerelték össze a lakáson belül található puffertárolókkal, a beüzemelést bízták csak szakemberekre. 

Öregek napközi otthona

Öregek napközi otthona

Egy ismerős épületgépész tervező (Laskai Zoltán) ajánlott bennünket az Európai Uniós támogatásával épülő újfehértói időskorúak gondozóházának fűtéskiegészítés hőszivattyús munkáinak elvégzésére, és a hőszivattyú szállítására. A munkát végül helyi vállalkozók végezték el a tervek alapján, rendkívül jó minőségben. A megbízó a hőszivattyú beüzemelését kérte tőlünk, amit a mai napon el is végeztünk (2015. június 17.) A gépészeti munkának ez a része volt a legkisebb volumenű, mégis örömmel mutatjuk meg az öregek napközi otthonának bővítését az érdeklődőknek. Képek a Galériában. Rövid videó a You Tube-on.

Talajkollektoros hőszivattyú fűtés

Talajkollektoros hőszivattyú fűtés

Pécsen egy 100 m2-es modern, rendkívül jó hőszigeteléssel megépített családi lakóházat fűt-hűt a tulajdonosa egy 7 kW-os víz-víz rendszerű hőszivattyúval. Az MDS20D geotermikus hőszivattyú 2 m mélyen elásva, közel 240 m2-es területről nyeri az energiáját, amely elegendő a lakás fűtéséhez, melegvíz ellátásához és nyáron a passzív hűtéshez.
A kollektor csöveket a tulajdonos fektette le különös gondossággal, a hőszivattyúhoz tartozó gépészeti szerelvényeket Mazsaroff Miklós tervezte. A tulajdonos előre egyeztetett időpontban szívesen mutatja meg a talajkollektoros hőszivattyú rendszert. Képek a galériába lesznek feltöltve, videó itt.

Pihenőház fűtése MDS30D 12 kW-os víz-víz hőszivattyúval

Pihenőház fűtése MDS30D 12 kW-os víz-víz hőszivattyúval

Az ország észak-keleti részén, csodálatos, pici hegyi faluban csörgedezik a pihenőház tulajdonosának birtokán egy kis patak. A vízhozam elégségesnek tűnik, a patak hőmérséklete télen sem megy 5 C fok alá, így adódott a lehetőség, és a 8 férőhelyes panzió fűtését (nyáron passzívan a hűtését) egy Meeting MDS30D 12 kW fűtési teljesítményű víz víz hőszivattyúra bízta. A GALÉRIA-ban "Teresztenye" címen néhány kép bizonyítja, gyönyörű helyre került a hőszivattyú. A felújított, de formájában megőrzött vengégház mellett csordogál a Kinizsi barlangból egy állandó vízhozamú patak, ami a Meeting víz-víz hőszivattyú "energiaforrása". A patakviz szűrőkön keresztül érkezik a hőszivattyú első hőcserélőjébe, ahol a gép kompresszora - elektromos áram segítségével - forró klímagázt ad a melegtermelő folyamathoz, így fűtve a kombi puffertartályt. Ebből a melegvíz tárolóból kapja a ház padlófűtés rendszere a 35 fokos (visszakevert) fűtővizet, és a vizesblokkok az 50 C fokos melegvizet. Az MDS30D hőszivattyú adatlapja itt. Itt pedig egy rövid videó.

Budapest, tetőtéri lakások fűtése hőszivattyúval

Budapest, tetőtéri lakások fűtése hőszivattyúval

Budapest belvárosában kezdünk beépíteni 5 tetőtéri lakásba 1-1 levegő-víz hőszivattyút (Meeting MD30D). Az egyenként 65-70 m2-es, rendkívül igényesen kialakított tetőtéri beépítéssel egyidőben a teljes belső udvari részt felújítja a beruházó (FIRA Kft.). A fűtésrendszer a lehető legtakarékosabb üzemeltetési megoldást nyújtó padló- fal- és mennyezetre tekert fűtő-hűtő csövek biztosítják.
A fűtés-hűtés "lelke" az MD30D Meeting levegő-víz hőszivattyú, amivel a puffertartályt fűtjük (nyáron hűtjük) és mindeközben elkészül a lakás használók részére a melegvíz. A kivitelezésről készült képek itt →, de a Facebook oldalunkon is meg lehet nézni, és egy videót is.

Úszómedence fűtés hőszivattyúval

Úszómedence fűtés hőszivattyúval

Kerti úszómedence (kb 30 m3) fűtése egy 12 kW-os medence levegő-víz hőszivattyúval. A fürdési szezon meghosszabbításának legtakarékosabb eszköze a hőszivattyú. A kora tavasztól késő őszig óránként 1 kW villamosenergiából több mint 6 kW fűtési energiát készít. A 35 C fokos vízzel fűtött medence energiaszámlája harmada a gázzal fűtött medencéhez viszonyítva. A medence hőszivattyú "zaját" az itt látható videón bemutatjuk. Annyit mondhatunk, hogy a helyszínen a környezet zaja hangosabbTovábbi képek itt Hőszivattyús fűtés, és a strandszezon lényegesen hosszabb!

MD50D Levegő víz hőszivattyú fűti hűti a családiházat

MD50D Levegő víz hőszivattyú fűti hűti a családiházat

A családi lakóház fűtésrendszerének felújításakor felmerült, hogy a radiátoros rendszer helyett Fan Coil-ok fognak fűteni, az olcsóbb energiaszámla érdekében.
De ha lúd, legyen kövér alapon felmerült a hűtés lehetősége is. A család megtartotta a vegyestüzelésű kazánját, és a meglevő rendszert felhasználva, egy 1000 literes puffertartályt illesztett a fűtéskörbe. A 18 kW-os fűtő- és a13 kW-os hűtőteljesítmény télen-nyáron konfortossá teszi a lakóházat, és a magába foglaló kozmetikai szalont. 
Fotók a galériában

Marina-part YORK folyadékhűtő csere

Marina-part YORK folyadékhűtő csere

"Tisztelt Snap Kkt. Honlapjuk nagyon szimpatikussá teszi Önöket, ezért szeretnénk helyszíni bejárásra invitálni Önöket. Mikor jár Budapesten? Üdvözlettel: P.J. Marina-Part II. Társasház közös képviselője. Bp. 2015. 06. 08." Természetesen ennek az invitálásnak nem lehetett ellenállni, és megnéztük a feladatot... A YORK típusú folyadékhűtők állapota túl van azon a ponton, amikor a felújítás lehetne a jó megoldás. Ha viszont csere, akkor miért ne hőszivattyú?

Szolnok, családi lakóház fűtése MD30D hőszivattyúval.

Szolnok, családi lakóház fűtése MD30D hőszivattyúval.

Egy jól hőszigetel családi ház - amelyen napelemek termelik a háztartási villamosenergia nagyobb részét - gázfűtését váltjuk ki egy 12 kW-os levegő-víz hőszivattyúval. 
Eredetileg a rendszer részeként már kiépítésre került egy 1000 literes puffertartály, amit ezentúl - a napkollektorok mellett - hőszivattyúval melegítünk. A 12 kW-os hőszivattyúnak 3 kW a villamos áram igénye, melynek többségét a környezettudatosan gondolkodó tulajdonos saját kis "naperőművével" állít elő. A beépítésről képek a "GALÉRIA"-ban.

Sopron, családi lakóház fűtése MD40D hőszivattyúval

Sopron, családi lakóház fűtése MD40D hőszivattyúval

Környezetünk megóvásának egyik módja a hőszivattyú beépítése.
Feladat: egy soproni, 170 m2-es családi lakóház fűtés és háztartási melegvíz (HMV) ellátásának biztosítása. A fűtési és HMV tartályokat a Hajtás Kft szállította, amit a MEETING MD40D levegő víz hőszivattyúval együtt építi be a Trident Kft. A beépítés képei a "Galéria"-ban, és a Facebook-on. Az áramfogyasztási és üzemeltetési tapasztalatról információkat folyamatosan közzétesszük.
Meeting MD40D 16 kW.

Szombathely, családi lakóház fűtése split hőszivattyúval

Szombathely, családi lakóház fűtése split hőszivattyúval

Hiseer AW13/F split levegő víz hőszivattyú Szombathely. Fűtés - hűtés - HMV szolgáltatás. 
A szombathelyi családi lakóházat 1 db Hiseer AW13/F típusú split rendszerű levegő-víz hőszivattyúval fűtjük. Ugyan ez a gép látja el a családi ház melegvíz igényét is. (A hőszivattyús rendszer mellett megtartottuk a meglevő gázkészüléket is!) A hőszivattyú fűtési teljesítménye: 14 kW. A német elektronikai eszközökkel felszerelt gép lelke a Hitachi kompresszor. Több kép a Galériában.
Az AW13/F split hőszivattyú bemutatása itt

Szálloda fűtése, hűtése 3 x 88 kW-os ipari hőszivattyúval

Szálloda fűtése, hűtése 3 x 88 kW-os ipari hőszivattyúval

3 db MD300D levegő-víz hőszivattyú. Fűt, hűt, melegvizet szolgáltat

Szállodai rekonstrukció keretében felújításra kerül a teljes fűtésrendszer. A hotel szobák és közösségi helyiségek Fan Coil fűtőtesteket kapnak, ezek fűtenek, hűtenek, rendkívül gazdaságosan. 
A fűtés - hűtés funkciókat, illetve a használati melegvizet 3 db MEETING MD300D 88 kW-os levegő víz hőszivattyú végzi 2 db puffertartályon keresztül.

További képek a Facebook-on, a beépítésről rövidesen itt...

Oroszlány, családi lakóház fűtése

Oroszlány, családi lakóház fűtése

Az oroszlányi családi lakóház fűtését egy Hiseer AW15 típusszámú levegő víz hőszivattyú végzi, emellet biztosítja a háztartás melegvíz igényét is. A hőszivattyú teljesítménye 16 kW.

További képek a hőszivattyú telepítéséről a Galériában →

A beépítés és az üzemeltetés tapasztalatairól később itt olvashat. A telepítés sikerült, de sajnos az általunk ajánlott szakember a befejező munkára nem érkezett meg! A munkát végül helyi vállalkozó fejezte be, sikerrel :)

Családi lakóház fűtése talajszondás hőszivattyús rendszerrel

Családi lakóház fűtése talajszondás hőszivattyús rendszerrel

A talajszondás hőszivattyú az egyik legelterjedtebb típus a geotermikus rendszerek között. Bár viszonylag magas a beruházási költség, a fűtési és hűtési költség viszont alacsony.
Ennél a háznál (450 m2) 5 db függőleges talajszonda lettek lefúrva, cca.: 100 m mélységig. A szondákban fagyálló glikolos hőátadó folyadék kering, amely folyamatosan hőt von el a talajból. Az így nyert energiát a rendszer hőszivattyún keresztül adja le a háznak. A házban található emellett egy beltéri úszómedence, ennek vizét szintén a hőszivattyúval fűtik.
A fűtésrendszer része: padlófűtés, és alacsony vízhőmérsékletre méretezett radiátorok. A nyári hűtést a mennyezetbe épített csőrendszer biztosítja, rendkívül gazdaságos módon.

A hőszivattyú beépítéséről képek a Galériában "ERD 450M2" címen nézhető meg..

Szeged, tollaslabda csarnok fűtése, hűtése.

Szeged, tollaslabda csarnok fűtése, hűtése.

A szegedi tollaslabda csarnok az első Magyarországon, ahol az LSQ66R4 levegő víz hőszivattyú 69 kW fűtő, és 66 kW hűtő teljesítménnyel üzemel.

Szeged tollaslabda csarnok hőszivattyús fűtéséről képek itt →

A csarnokban helyet kapott: tollaslabda, vívás, squash, teremfoci, fitness, wellness. Szeged Squash Club. Szeged, Kenyérgyári út 3.

Várpalota - Inkubátorház

Várpalota - Inkubátorház

Várpalota irodaház. 4 db LSQ31R2 levegő-víz hőszivattyú: hűtés - fűtés - HMV készítés. Az Európai Únió és Magyarország által támogatott épületfejlesztéshez az ANTALIS Építő Hungária Kft. rendelt meg 4 db LSQ31R2 hőszivattyút. A majd kétezer m2-es épületben irodák, raktárak, és konferencia terem létesül. Az épületgépész munkát a győrladaméri FAL - THERM Kft. készítette. www.fal-therm.hu A hőszivattyúk beüzemelését a TRIDENT Ker. és Szolgáltató Kft végezte el (Dabi Sándor, Tel.: +36-20/964-4058). 
Képek a várpalotai Inkubátor ház beruházásról

Családi lakóház fűtése Nadap

Családi lakóház fűtése Nadap

100 m2-es szabadon álló, rendkívül precízen hőszigetelt családi ház fűtését és melegvíz ellátását biztosítja ez a 8 kW-os hőszivattyú. A hőszivattyú és puffertartály beépítési munkáinak nagy részét a tulajdonos végezte el nagy gondossággal. A tervezésről, megrendelésről, beüzemelésről, és magáról a beépítéséről részletes leírás itt. (Kicsit talán hosszú, de rendkívül tanulságos.)

A tulajdonos - előzetes egyeztetés után - szívesen fogad érdeklődőket Nadapon.

Családi lakóház fűtése hőszivattyúval

Családi lakóház fűtése hőszivattyúval

Régi, már elavult gázkazán fűtés korszerűsítése hőszivattyúval. A Meeting MD60D 24 kW-os levegő-víz hőszivattyú nem csak fűti a lakóházat, de a háztartási melegvizet (HMV) is elkészíti. A Geo-tarifával használt hőszivattyú, az 1000 literes fűtési puffertároló, valamint a 300 literes indirekt melegvíztároló beépítése "házilag" történt, kihasználva a monoblokkos hőszivattyú szerelésének egyszerűségét.
A beépítésről képek itt, a tapasztalatokról később beszámolunk. Közben "megérkezett a kedvezményes hőszivattyú áramtarifát mérő villanyóra, és megtörtént a hőszivattyú beüzemelése.

Győr belvárosi hotel fűtése hűtése hőszivattyúval

Győr belvárosi hotel fűtése hűtése hőszivattyúval

A Meeting MD300D hőszivattyú 88 kW fűtési teljesítménye nem elég a belvárosi hotel fűtésére (Fan Coil-okon keresztül), de 3 már igen. A melegvízellátás is a hőszivattyú feladata, de a nyári kánikulában a hűtést is ellátják. A zajfogó fal a garancia rá, hogy a hőszivattyúk zaja ne zavarja a szomszédokat, a zajcsillapító alátétek pedig a szálló vendégeinek nyugalmát. A hőszivattyúkról - és a csodás kilátásról - képek a GALÉRIA-ban és a facebook-on.
Meeting MD300D hőszivattyú adatlapja