Esté Credit

A HŐSZIVATTYÚ VILLÁMCSAPÁS ELLEN VÉDETT?A HŐSZIVATTYÚ VILLÁMCSAPÁS ELLEN VÉDETT?


Egy érdekes cikket olvastunk a VGF&HKL (Víz- Gáz, Fűtéstechnika és Hűtő, Klíma, Légtechnika) szaklapban: “Kazánba nem üt a ménkű?”címmel. Bár a hőszivattyúk általában védettebb helyeken vannak elhelyezve, és kevésbé veszélyeztetettek mint pl a gázkazán kéménye, mégis érdemes foglalkozni a kérdéssel, különösen így a nyári zivataros hónapokban.


Kazánba nem üt a ménkű?

De igen, és bizony elég gyakran. A nyári időszakban jóval gyakoribbak a villámcsapások, amely könnyen tönkre teheti a kazánokat (hőszivattyúkat kevésbé) is. Felvetődik a kérdés, hogyan védhetjük meg a készülékeket a túlfeszültség okozta káros hatások ellen. Illetve mit tehet a szerelő, hogyan hívhatja fel a felhasználók figyelmét? Egyáltalán mi történhet a gázkészülékekkel?

Kijelenthetjük, a hőszivattyúkat kevésbé veszélyezteti a villám. Az eddig eladott több mint 3 és félezer hőszivattyúnk esetében 1-ről tudunk, ahol bizonyítottan a villámcsapás tette tönkre az elektronikát. (Jó hír, hogy a biztosító gond nélkül fizetett.)

Sok a villám

A Földön 40-50 villám csap le másodpercenként, amely igen magas szám. Magyarországon a villámcsapások száma átlagosan négyzetkilométerenként évente legalább kettő, számszerűsítve ez évente átlagosan 150 00–200 000 villámcsapás.

Mi a megoldás?

Szakszerűen beépített túlfeszültség levezetőt kell beépíteni, magyarul villámhárítót!

A cikk további részét érdemes elolvasni a Víz- Gáz, Fűtéstechnika és Hűtő, Klíma, Légtechnika szaklapban

Scroll to Top