Esté Credit

TALAJKOLLEKTOROS HŐSZIVATTYÚ TAPASZTALATOK


Talajkollektoros hőszivattyú működéséről közel 6 év tapasztalat megosztása…

Leírás a tulajdonos tapasztalásai alapján…

A hőszivattyú történetünk 2008 tavaszán kezdődött.

Családiházunk tervezésekor a talajkollektoros hőszivattyú beépítése mellett döntöttünk. Célunk az önálló fűtés megvalósítása hőszivattyúval. A házat 75%-ban padlófűtésre terveztük, és csak a hálószobákba tettünk – igaz nagyméretű – radiátorokat. A választásunk a Hiseer GHP15 víz-víz (geotermikus?) rendszerű hőszivattyúra esett. Laadott fűtési teljesítménye 15 kW elégségesnek tűnt, a felvett áramszükséglete 3,5kW.

(Kicsit ijjesztő volt, amikor a ház melletti területet felásták, de ma már csak mi tudjuk, hogy a bokrok és virágok alatt közel 400 négyzetméter területen műanyag csövekben kering a fagyálló glikolos folyadék.)

A hőszivattyúban nem csalódtunk, az éves fűtési költség (melegvízzel együtt) 60 ezer forint körül volt az első 4 évben.
Érdekes volt megfigyelni, hogy  minden évben a fűtési idény kezdetekor 11 C fokos, a fűtési idény végén már csak 7 C fokos (tehát 4 fokkal alacsonyabb hőmérsékletű glikol) érkezett a házba a hőszivattyúhoz.
És ekkor történt valami…

Azt vettük észre, hogy a hőszivattyú egyre hosszabb ideig “dolgozik”. Beépítéskor a hőszivattyú működési ideje 3-4 óra volt naponta a fűtési idényben, 2013-ban meg 6-7 órát is fűtött, azért, hogy a házban meleg legyen.

Mi történhetet a hőszivattyúval?

Kihívtuk a hőszivattyú beüzemelőjét (A telefonban ígért 24 óra helyett majdnem 3 napot vártunk rá, igaz, ekkor még nem volt a hőszivattyú karbantartás munkáira szerződésünk vele. Most már van!)

A hőszivattyú burkolatának eltávolítás után kiderült, hogy olajos folt terjengett a kompresszor körül, és a szaki mérése is azt bizonyítja, hogy valahol elszökött a klímagáz.
A javítási költség nem volt túl magas, csak munkaigényes. (Lefejtették a klímagázt, vakuumoztak, feltöltötték R410A klimagázzal, nyomáspróbázták az egész rendszet, stb.). Azt nem hittük volna, hogy ennyi időt vesz igénybe a vákuumozás, de mint megtudtud, ez az előfeltétele a pontos gáz visszatöltésnek, ami meg előfeltétele a hőszivattyú működésének.

A szakember elmondása alapján még idejében vettük észre a napi fűtési idő megnövekedését, mert ha a kompresszor megy tönkre, az már húzósabb kiadással járt volna.
A hőszivattyú azóta is működik, mint az első években, igaz, hogy Sándort minden fűtés beindítás előtt hívjuk egy alapos ellenőrzésre.

Kulcsszavak: talajkollektoros hőszivattyú, víz-víz hőszivattyú, geotermikus hőszivattyú, hőszivattyú tapasztalat, hőszivattyú karbantartás, hőszivattyú működése, hőszivattyú karbantartás, költség, kompresszor

 

 


Energetikai tanácsadás


Ezt is olvassa el, és mondja el véleményét. Köszönjük!

Top 5 hiba hőszivattyús beruházásnál

Tóba süllyesztett csövek adják a meleget, hideget

Scroll to Top