Esté Credit

SAJÁT MUNKA A HŐSZIVATTYÚ BEÉPÍTÉSNÉL


Amennyiben a megrendelőnek lehetősége van, hogy a hőszivattyú telepítésének munkáiból elvégezzen néhányat, olcsóbb lesz a hőszivattyús beruházás.
Erre az esetre állítottunk össze egy listát, hogy melyek azok a munkák, amelyeket elvégezve, jelentős összeg marad a megrendelő zsebében.

Természetesen a szükséges alkatrészek beszerzésében segítünk, a műszaki megvalósításhoz méretezett vázlatrajzot adunk, és az eddig megszerzett tapasztalatainkat megosztjuk a vállalkozó szellemű vevőnkkel. Így garantáljuk, hogy a munkadíj jelentős része a vevőnél marad!


Akkor is sokat spórol a megrendelő, ha szakipari munkákban jártas családtag, barát, kolléga segíti a kivitelezést. Mindenesetre a munkavédelmi előírásokat otthon is be kell tartani!

Milyen munkákat lehet házilag elvégezni?

Betonozó, csőszerelő, villanyszerelő, fúró-faragó munkák, hőszigetelés, stb.


Az általunk adott árajánlat “első körben” a hőszivattyú és puffertartály szállítását, körülbelüli árat a hőszivattyút és puffertartályt összekötő csövek és hidroblokk áráról, valamint a beüzemelést tartalmazza. Ahhoz, hogy a beüzemelést el tudjuk végezni, még néhány fontos előkészítő munkát el kell végezni. És ezek a munkák azok, amelyek házilagos elvégzésével sokat lehet spórolni! (A munkafázisok leírásának végén zárójelbe tesszük a munkadíj összegét, ha mi készítenénk az adott munkát.)

1. Beton aljzat előkészítése

A kültéren elhelyezett levegő-víz hőszivattyút egy kb 40 cm magas állványra helyezzük, ez alá kell stabil betonalapot elhelyezni, amely kissé lejtsen az épülettől kifele, hogy a rácsepegő kondenzvíz le tudjon folyni.
A betonaljzat mérete hőszivattyú méretétől függ, de általánosságban egy 150 x 80 x 20 cm -es beton alapzat elég (az MD60D -ig) lehet. A bezsaluzott keretet C16-24/KK minőségű betonnal kell kiönteni, és lesimítani.
Ha igazán gondosan akarunk eljárni, akkor egy 25 cm vastag kavicságyra készítjük el ezt az aljzatot. Nem szükséges, de néhány szál 6-os vagy 8-as betonvas tovább erősíti a betonalapot. (kb nettó anyagár: 5.000,- Ft, nettó munkadíj: 20.000,- Ft + útiköltség)

A már megszilárdult betonra kell rögzíteni a hőszivattyú állványát, (melynek ára – kiviteltől függően – 20-60 ezer forint között változhat).


2. Csőszerelés, a hőszivattyú és puffertartály között

A monoblokkos hőszivattyú egy teljesen komplett fűtőberendezés, annak összekapcsolása a puffertartállyal minden víz-gáz szerelő szakembernek gyerekjáték. Megadjuk a hidroblokk összeszereléséhez szükséges rajzot, anyaglistát, és a beszereléshez legközelebbi szerelvényboltban beszerezhetőek az alkatrészek, az épületgépész vénával megáldottak pedig könnyen összeépítik azokat. (Van néhány alkatrész, amely nálunk bizonyosan olcsóbb, pl.: keringetőszivattyú, hőcserélő, áramláskapcsoló.) Ezeken kívül amire még szükség lesz: nyomásmérő, tágulási tartály, golyóscsapok, vízszűrő, visszacsapó szelep, biztonsági szelep, töltő- és ürítő csap, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Természetesen a megfelelő méretben.
Jó szívvel ajánljuk, hogy a puffertartály és hőszivattyú között PP (úgynevezett “sütős”) csöveket, és idomokat használjanak, mert ezek ára lényegesen kedvezőbb a réz vagy acél anyagból készülteknél. (Amennyiben a szerelést kollégáink végzik (általában a szerelés 1 “hosszított” munkanap), akkor az anyagáron felül kb 200-250 ezer forint + ÁFA + útidíjat számolnak fel.)
Többször felmerül a laikusokban, hogy miért javaslunk nagyobb belső átmérőjű csöveket a hőszivattyú és puffertartály közötti csőszakasznál, hiszen a hőszivattyú hőcserélője is csak 1″-os. A magyarázat egyszerű: azért, mert a hőszivattyú hőcserélőjének az ellenállása “gyárilag” magas, tehát a további csőszakaszbanl szinte ne is legyen ellenállás, hogy a megfelelő tömegáram elérhető legyen.


3. Villanyszerelés, és beüzemelés előkészítő munkái

A hőszivattyú közelébe ki kell építeni a kismegszakítókat és fi relét tartalmmazó vízhatlan elektromos dobozt, amelybe a beüzemelést végző kollégánk (ezt a munkát – jellemzően a garancia biztosítása miatt – mi végezzük el, ára 80.000 Ft + ÁFA + útidíj). Ez eddig ugyan nem tartalmaz spórolási lehetőséget, ám a helyi adottságokat ismerő villanyszerelő biztosan gyorsabban végez a feladattal, mintha az általunk küldött villanyszerelő szakember előbb felmér, anyagért futkos, kialakítja az áramvételi helyet, stb…
Viszont a hőszivattyú működéséhez szükséges kábelek behúzására szolgáló védőcsövek időbeni elhelyezésével nem csak munkadíjat lehet megspórolni, de nincsenek a falak és a külső szigetelés átfúrva, nincs rongálás, nem kell utólag a szinezést javítani.
Milyen és hány védőcső szükséges? 
A hőszivattyú elektomos bekötéséhez megfelelő keresztmetszetű kábel szükséges. (A fentebb említett MD60D 21 kW-os hoz pl 5 x 4 mm2 sodrott rézvezeték kell). Ezt egy 32-es műanyag védőcsőbe lehet kényelmesen befűzni. emellé befűzhető még a keringetőszivattyú és az áramláskapcsoló 3 x 1,5 mm2-es vezetéke is. Kell még egy védőcső az LCD panel vezérlő telefonkábelnek, és a hőmérsékletérzékelő szenzor kábelek befűzéséhez. (A villanyszerelés munkák előkészítésével megspórolható összeg 25-50 ezer Ft között változik, és ez csak a munkadíjra vonatkozik.)


4. Csövek, idomok hőszigetelése

Az egyik legfontosabb. de a legaprólékosabb munka a csövek és fittingek szakszerű hőszigetelése. Fontos, hogy ne “szökjön meg” a megtermel meleg, vagy hűtés esetén a hideg. Hűtésnél még figyelembe kell venni a páralecsapódás miatti vizesedést, erre speciális szigetelő anyag szükséges. És nem csak a csöveket, de a puffertartályt is szigetelni kell.

Nem túl látványos munka a csőszigetelés (kivétel, ha csúnyán helyezik fel a szigetelőanyagot), viszont rendkívül pepecselős feladat. Ezért mindenképpen javasoljuk, hogy ezt házilag végezzék el. A feladat nem nehéz, de időigényes. A munkadíj pontos összegét nehéz meghatározni, de ha azt mondjuk, hogy kaptunk 150 ezer forintos ajánlatot kb 2 x 15 fm 50-es cső hőszigetelésére, akkor érezhető, hogy miért javasoljuk ezt mindenképpen “házilag” elvégezni.
Amennyiben a munkát házilag végzik, úgy a következő szerszámokra lesz szükség: sniccer, kenyérvágó kés, gérvágó láda és szigetelőszalag. Találtunk egy nagyon jó oldalt, ahol lépésről-lépésre bemutatják a szigetelési munkát.


Természetesen minden, a hőszivattyú beépítésével összefüggő munkát elvállalunk!


De ha spórolni szeretne, mi abban is a partnere leszünk minden vevőnknek!

Addig is, ha kérdése van keressen bennünket:

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Amennyiben újabb inormációt tudunk adni a házilagos kivitelezéshez, az  oldalt folytatjuk…

Scroll to Top