Esté Credit

HŐSZIVATTYÚS TARIFA

OLCSÓ ÁRAM

Hőszivattyú Geo-tarifával. Környezetbarát, kedvező és hatékony!

Zöld áram olcsóbban és drágábban (cikk az Index oldalairól)

Az áramszolgáltatók díjazzák, ha fogyasztóik védik a környezetüket, ezért (és egy rendeletnek köszönhetően) olcsóbban kínálják számukra az áramot. A kérdés, hogy milyen feltételekkel? És hogy mi az értelme az alapárnál 10 %-al drágább tiszta áramnak? H, Geo és Zöld tarifa.

A H-, Geo- és Zöld tarifát zöld szemléletű fogyasztóiknak kínálják a szolgáltatók,

kettő kifejezetten alacsony áramárat jelent, egy magasat. Hogy miért? A hőszivattyú tulajdonosokat alacsony árral segítik a megújuló energia használatában, az elkötelezett zöldek pedig tiszta forrásból származó áramot vásárolhatnak, feltéve, hogy megfizetik ennek az árát.

A hőszivattyúkat az éjszakai áram árán, tehát az alapárnál kb 33% -al olcsóbban táplálhatjuk. A GEO tarifával egész évben, tehát hűthetünk is velük, a H tarifás árammal csak a fűtési szezonban érhető el, viszont egyéb megújulós berendezésekhez is igénybe vehető. A száz éves magyar vízierőműből származó tiszta áramért 10%-al kell többet fizetnie a fogyasztónak.

H-tarifa napkollektorhoz is
Az E-ON, a Démász, az Elmű és az Émász szolgáltatási területein érhető el. Főként a hőszivattyúk, illetve egyéb megújuló forrásokból hőt nyerő épületek hőellátását segítő berendezések és automatikák táplálására lehet igénybe venni. Kizárólag a fűtési idény alatt választható, és díja nem lehet magasabb, mint az adott szolgáltató vezérelt éjszakai áramáé.

Az éjszakai áram árát rendelet szabályozza, legfeljebb a normál lakossági tarifa 70%-a lehet. Így a H-tarifa ára az E-ON szolgáltatási területén megegyezik az éjszakai áraméval, bruttó 30,42 ft/kWh, mintegy kétharmada a „sima” átlagárnak, ami bruttó 45,51 ft.

A szabályozás kitér arra is, hogy a hőszivattyúnak legalább 3 jósági fokot (COP értéket) kell tudnia. A kedvezményes áramár jár a megújulóforrásokat használó készülékekhez (pl. napkollektorhoz) csatolt fogyasztókhoz (pl. keringetõszivattyúk, automatikák) is.
Geo tarifa egész évben

Napi 20 óra fűtési időt nyújt a hőszivattyú számára úgy, hogy egy megszakítás nem lehet hosszabb 2 óránál, és két megszakítás között minimálisan két óra felfűtési idő áll rendelkezésre. Ezzel a hőszivattyús rendszer megfelelő mennyiségű villamos energia betáplálást kap az üzemeléshez.

A tarifát az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport lakossági ügyfelei, valamint a kisebb fogyasztású üzleti ügyfelei és a közintézmények igényelhetik meglévő, illetve új hőszivattyús rendszer villamosenergia ellátásához.

Bruttó ára 31, 56 Ft, ami majdnem megegyezik az éjszakai áraméval (30,37 Ft), és mintegy kétharmada annak az árnak, amit például a világításért kell fizetnünk a szolgáltatónál (48,99 Ft).

A tarifa csak annak jár, aki olyan hőszivattyút használ, amely teljesíti az ELMŰ-ÉMÁSZ által rögzített műszaki megfelelőségi követelményeket. Természetesen aki más célra használja az olcsó áramot, szerződést szeg, és megüti a bokáját.
Mivel járunk jobban?

A Geo tarifa egész évben jár, ezért előnyösebb annak, aki hőszivattyúját hűtésre is használja. Aki a hőszivattyúval nem hűt, és a használati meleg víz készítéséhez napkollektorok is vannak házán, jobban ját a H-tarifával. Ami ugyan csak a fűtési szezonban áll rendelkezésre, de valamivel olcsóbb és más, megújuló energiát használó berendezésekhez is igényelhetjük. A választást érdemes egy kalkulációnak megelőznie, hogy biztosan jól járjunk.

Zöld tarifa

Egy Hernád folyón található száz éves vízerőművet használ az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport a Zöld Tarifával link: http://lakjonjol.hu/cikk/szel-viz/834-zold-aram-dragabban megvásárolható villamosenergia előállítására. A 100% megújuló forrásból származó áram ára 10 %-al drágább lesz, az átlagos magyar háztartásnak ez havi 1000 forint plusz kiadást jelent.

A tarifát választó fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy áramhasználatukkal nem növelik a szén-dioxid kibocsátást, a környezeti terhelést csökkentik. A szolgáltató reményei szerint a tudatos fogyasztók hajlandóak lesznek a némileg magasabb tarifa megfizetésére, így terjedhet majd a zöld energia használata.

A megoldás azért érdekes, mert a hazai rendszerbe természetesen eddig is került megújuló forrásból (szélkerék, napelem stb.) származó áram, mely ugyanazon az áron jutott el a fogyasztókhoz, mint ami Paksról származott. A Zöld tarifa esetén annyit garantál a szolgáltató, hogy mindig termel annyi energiát a mini vízerőmű, amennyit a tarifára előfizetők elfogyasztanak.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ reményei szerint további víz- és szélerőművek is bekapcsolhatók lesznek „az ország első tiszta áramot használó fogyasztói közössége energiaigényeinek kielégítésébe”.

Olcsó áram a hőszivattyúhoz: Geo-tarifa, “H” tarifa. Jár Önnek!

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport ágazati elsőként, az energiatudatos fogyasztói magatartás és a megújuló energiára alapozott megoldások terjesztése melletti elkötelezettsége jegyében új áramtarifát kínál lakossági és kisvállalati ügyfelei számára

A hőszivattyú az egyik leginkább környezetbarát, geotermikus energiára alapozott fűtési megoldás, mellyel fűthet, hűthet, melegvizet állíthat elő, sőt épülete optimális levegőztetését is biztosíthatja 75% környezeti és mindössze 25%-nyi elektromos energia felhasználásával. Ez annyit jelent, hogy 1 kWh bevezetett villamos energiából mintegy 4 kWh fűtési energia születik, köszönhetően a hőszivattyús technológiának.

Geo tarifa, H-tarifaGEO és H tarifa: Kedvező áramtarifa a hőszivattyú működtetéséhez.

Olcsó áram, Önnek is!

Végre egy jó hír! Aki geotermikus energiával, hőszivattyúval szeretné lakásának fűtését – hűtését megoldani, annak olcsóbb áramot biztosít az áramszolgáltató. Az úttörő szolgáltató az ELMŰ és az ÉMÁSZ Rt.
Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport így fogalmaz: Társaságaink ágazati elsőként, az energiatudatos fogyasztói magatartás és a megújuló energiára alapozott megoldások terjesztése melletti elkötelezettségük és vállalati meggyőződésük jegyében döntöttek az új tarifa kifejlesztése és piaci bevezetése mellett. A tarifa tavasztól lesz elérhető, a bevezetéséről a sajtóból és reklámjainkból, illetve a www.energiapersely.hu honlapon keresztül szerezhetnek információt. A tarifa bevezetéséhez partnerprogram is kapcsolódik majd, melyen keresztül a beruházás vállalásához is kézzel fogható támogatást kíván nyújtani a társaságcsoport.

A tarifa neve: Geo tarifa szeretni fogjuk ezt a nevet! Geotarifa árak itt ->

A Geo árszabás az egyetemes szolgáltatásra jogosult hőszivattyú berendezéssel rendelkező ügyfelek részére kidolgozott tarifális termék, amely a szolgáltató külön mért, vezérelt fogyasztási lehetőséggel rendelkező ügyfelei számára nyújt minden korábbinál kedvezőbb árú villamosenergia-ellátást. Konkrét számokat most még nem tudunk mondani, de annyi biztos, hogy a felhasználó még a mostani éjszakai áramnál is jobban jár!

Igénybe vehetik, akik:

hőszivattyú berendezéssel biztosítják ingatlanuk fűtését, hűtését,

lakossági fogyasztók, vagy üzleti (vállalati) ügyfélként fogyasztási helyük 3×63 ampert (39 kW) meg nem haladó névleges csatlakozási értékkel rendelkezik, illetve közintézmények (fogyasztási volumentől függetlenül),
rendelkeznek vezérelt csatlakozási ponttal,

hőszivattyú berendezésüket a vezérelt áramvételezés elvárásainak megfelelően telepítik, tehát a készülék külön mért – az elosztó vezérlőberendezésével a vezérelt elosztó-hálózati áramkörre állandó jelleggel rögzített, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott.

A vezérelt Geo tarifa

Az alkalmazott vezérlés naponta legalább 20 óra fűtési időt biztosít úgy, hogy 2 óránál hosszabb megszakítás nem fordul elő, és két megszakítás között legalább 2 óra bekapcsolási időt biztosít. Ez teljesen komfortos megoldás, főleg akkor, ha a hőszivattyú mellé felületfűtés-hűtést választunk, aminek hőtehetetlensége könnyedén elvisel pár perc, esetleg 1-2 óra leállást.

Ez a bejelentés, most azokat is geotermikus fűtés kialakítására ösztönözheti, aki egyáltalán nem gondolkodott eddig ezen fűtési mód kiépítéséről, de a jelenlegi gázszállítási problémák megrendítették bizalmát a biztonságos gázellátással kapcsolatban, nem beszélve a gáz árak folyamatos emelkedésérő.

A vezérelt H tarifa

2010 év tavaszától országszerte elérhető a legnagyobb áramszolgáltatóknál egy új “H” jelű tarifa, amelyet főként a hőszivattyúk, illetve egyéb megújuló forrásokból hőt nyerő épületek hőellátását segítő berendezések és automatikák táplálására lehet igénybe venni. Az tarifa kizárólag a fűtési idény alatt nyújt kedvezményes áramvételi lehetőséget, és a díja nem lehet magasabb, mint az adott szolgáltató vezérelt legalacsonyabb “B” tarifájáé (közismert nevén: éjszakai áram), amelyet a normál lakossági tarifa (A1 jelű díjszabás) 70%-ban maximál az új rendelet.

A hőszivattyú mellett alkalmazott padlófűtés, falfűtés megbízható és gazdaságos megoldás a geotarifával gazdaságosan üzemeltetett berendezésekhez.

 

Amit a GEO és a H tarifa igénylésről tudni kell:

Geo-tarifa:

Az ELMŰ ÉMÁSZ hálózatán belül 2009.április.1. óta elérhető, kizárólag hőszivattyúkra vonatkozó kedvezményes villamos energia díjszabás. Igénybe vehető mind lakossági, mind 3×63 Ampert (39W) meg nem haladó névleges csatlakozási értékkel rendelkező üzleti ügyfelek és közintézmények számára.

H-tarifa:

Az E-ON, DÉMÁSZ, ELMŰ, ÉMÁSZ szolgáltatási területein 2010. január 1-től kedvezményes H tarifát vezettek be. Csak fűtési idényben vehető igénybe, ha minimum 3 COP értékű a hőszivattyú. (További információ itt: Olcsó áram…)

 

Lakossági díjszabás 2010. június 1-től

GEO tarifa (Ft/kWh) H tarifa (Ft/kWh)
EON 29,16
ÉMÁSZ 30,42 28,33
DÉMÁSZ 28,22
ELMÜ 30,42 28,96

 

Az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatási területen lehetőségünk nyílik megválasztani, hogy melyik kedvezményt szeretnénk igénybe venni. A GeoTarifa csak hőszivattyúnál igényelhető és drágább, mint a H-tarifa, viszont egész évben rendelkezésre áll (Fontos aminősítés).  Ezért akkor járhatunk jól vele, ha hőszivattyúnkat nyáron hűtésre is használjuk. A H-tarifát csak fűtési idényben használhatjuk, viszont mellette szól, hogy más megújuló energiát használó berendezésekhez is igényelhetjük.

 

Gábor Ferenc Úrtól kaptuk a részletes tájékoztatás a “H” tarifás zöldáram hőszivattyúval történő felhasználásának szabályairól:

 

2010 évi fűtési szezontól egyetemes szolgáltatásban részesülő (lakossági fogyasztók, valamint a kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helyük tekintetében együttesen 3*63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználók, közintézmények teljesítménymegkötés nélkül) rendelkezésére áll egy úgynevezett hőszivattyús H tarifa. “H” árszabás szerint elszámolhatók fűtési idényben (október 15. április 15.) a külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel (nem leválasztható módon) csatlakoztatott, legalább 3 jósági fokú (levegő-víz hőszivattyú esetén +2 °C fok levegő-, és +35 °C fok előremenő vízhőmérsékletnél mérve, hőszivattyús klímaberendezés esetén +2 °C külső hőmérsékletből 20°C belső hőmérsékletet létrehozva) hőszivattyúk és a napenergiából, egyéb megújuló energiaforrásokból az épületek hő ellátását biztosító berendezések üzemeltetését közvetlenül szolgáló készülékek (pl. keringető szivattyúk, automatikát) villamosenergia-fogyasztása. A H tarifás energiaár (és az ehhez tartozó rendszerhasználati díj) nem lehet magasabb, mint a B tarifás energiaár (és az ehhez tartozó rendszerhasználati díj), de nem vezérelt, hanem folyamatos rendelkezésre állású (jelenleg a B tarifás energiaár és hozzá tartozó rendszerhasználati díj kb. 60 %-a, a mindennapszaki A1 tarifás energiaárnak és a hozzá tartozó rendszerhasználati díjnak). 

A H tarifás fogyasztók különmért nem leválasztható áramkörre csatlakoztathatók, erre az áramkörre kéttarifás belső tarifaváltós mérőberendezést szerelünk, mely a fűtési időszakban és azon kívül külön-külön regiszterben tárolja a vételezett villamos energia mennyiségét. Így biztosított a folyamatos villamos energiaellátás ezen az áramkörön a fűtési időszakon kívül is (április 16. október 14.) A1 tarifás áron (és ehhez kapcsolódó rendszerhasználati díjon).

A Villamos-energia rendszerhasználói igénybejelentés, és az ezt kiegészítő H-tarifás vételezés betétlapja valamint a Villamosenergia-vásárlás egyetemes szolgáltatás igénybejelentés beadásával kell igényelni a H tarifás vételezési lehetőséget. Ez részünkről egy új mérőberendezés, felszerelését, elszámolási rendszerbe illesztését jelenteni. Az felhasználó feladata a H tarifával vételezni kívánó fogyasztói berendezés(ek) nem leválasztható módon, külön mért áramkörre való csatlakoztatása, illetve a mérőhely biztosítása.

A felhasználó egyéb fogyasztói berendezései miatt a B tarifára is igényt tarthat, illetve azt megtarthatja, ebben az esetben a mérőhelyen mindhárom tarifának (A1,B és H- tarifa) külön mérőberendezés lesz felszerelve. 

A hálózati engedélyes jogosult ellenőrizni a vezérelt áramkör(ök), valamint az arra kapcsolt felhasználói berendezések jogszabálynak való megfelelőségét. A jogszabályi rendelkezések be nem tartása a hálózathasználati szerződésszegésének minősül.

A H tarifához kapcsolódó különmért áramkör túláramvédelmi készülékének névleges teljesítménye (áramerősség-értéke) nem lehet nagyobb az ilyen vételezésre jogosult felhasználói berendezések összevont névleges csatlakozási teljesítményénél. (A H tarifa áramkör csatlakozási teljesítményének kiszámításához az áramkörre csatlakoztatott berendezések adatlapjain szereplő névleges teljesítmény értékeket kell alapul venni és összeadni. Amennyiben ezek összege nem szabványos túláramvédelmi készülék érték, akkor a hozzá legközelebbi nagyobb névleges teljesítményű túláramvédelmi készüléket kell alapul venni.) Amennyiben az előzőek szerint meghatározott névleges csatlakozási teljesítmény meghaladja a csatlakozási pontra vonatkozó rendelkezésre álló teljesítményt (ez általában a mindennapszaki tarifához kapcsolódó névleges csatlakozási teljesítmény), akkor a felhasználó rendelkezésre álló teljesítményét meg kell növelni, és csatlakozási díjat kell fizetni (jelenleg 3600 Ft/Amper + ÁFA)

Jelenleg az egyetemes szolgáltatás minden napszaki A1-II tömb tarifa ára: 48,78 Ft/ kWh bruttó, a H tarifa ára október 15. – április 15. között 30,42 Ft/kWh bruttó, fűtési időszakon kívül a H tarifa ára megegyezik a minden napszaki A1 árral.

 

Energetikai tanácsadás

Scroll to Top