Esté Credit

MEETING HŐSZIVATTYÚ ÉS A DUPLACSÖVES HŐCSERÉLŐJE


Felteszik a kérdést néhányszor: miért alkalmaznak a Meeting hőszivattyúkban duplacsöves (cső a csőben) hőcserélőt? Nem jobb a lemezes hőcserélő? Nem olcsóbb a lemezes hőcserélő? A válasz a hőszivattyú alkalmazási helyében, és az élettartamában keresendő.


Miért a csöves hőcserélő?

A Meeting hőszivattyúk gyártójának célja, hogy a lehető legjobb ár-érték arányú fűtő-hűtő berendezést adjon az alternatív megoldásokat kereső vásárlók kezébe.

A Meeting gyár ennek érdekében nagymúltú, és megbízható gyártók alkatrészeit építi be a hőszivattyúiba. Ilyen például a kisebb teljesítményű hőszivattyúknál alkalmazott japán kompresszor (a nagyobb gépeknél a kiforrott és megbízható Emerson Copeland kompresszorok), a német elektronika és a svéd elpárologtató, hőcserélő. Ezek ára kiváló (mondhatjuk olcsó), de minősége tökéletes.

Talán az egyetlen olyan alkatrésze a Meeting hőszivattyúknak a duplacsöves (koaxiális) hőcserélő, amelynél lehetne olcsóbbat beépíteni (lemezes hőcserélő), de a hosszú élettartam igénye felülírta a gyár árpolitikáját.

Cél: legyen egy olyan hőcserélő beépítve, amely megfelelő módját biztosítja a hőcserének, legyen könnyen tisztítható szükség esetén, és legyen hosszú élettartamú.

És ekkor került a képbe (majd a Meeting hőszivattyúkba) a duplacsöves hőcserélő (kondensator – Wärmetauscher).

A duplacsöves hőcserélő kevésbé érzékeny a fűtőfolyadék tisztaságára (természetesen az iszapleválasztó szűrő létfontosságú alkatrésze a hőszivattyú vízoldali áramlásában).
Ha szennyeződés kerül bele, könnyebben tisztítható, mint a lemezes hőcserélők, azok általában csak savazással tisztíthatók. (Amennyiben a lemezes hőcserélő lamellái eltömődnek, sokkal nagyobb a veszélye a leolvasztási ciklusban, hogy “átreped” a lamella, összekeveredik a fűtővíz a klímagázzal, az bekerül a hőszivattyú kompresszorába, és a baj csőstül szakad a felhasználó nyakába!)

Sokkal kevésbé kényes a csöves hőcserélő az ilyen meghibásodásokra, ettől sokkal hosszabb élettartam várható ennél a hőcserélő típusnál.

Talán az egyetlen “hibája” ennek a hőcserélő típusnak a viszonylag magas ellenállási értéke. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni a hőszivattyús rendszerek tervezésekor (vastagabb belső átmérőjű csövekkel és/vagy nagyobb teljesítményű keringető szivattyúval kell építeni a hőszivattyús hidroblokkot).

Hogy működik a duplafalú hőcserélő?

A belső – vékonyabb csövön – áramlik a forró klímagáz. Ezt a csövet veszi körbe a külső és belső cső között áramló fűtőfolyadék (propylénglykol fagyállóval kevert). Az így felmelegített folyadékot vezetik a puffertárolóba.


Természetesen a rendszeres karbantartás csodákra képes. Kollégáink nem csak a hőcserélő állapotát vizsgálják a garanciális időn belül kötelező karbantartáskor (fizetős tevékenység, de elmúlasztása garanciavesztéssel jár!), de átnézik az elektronikát, megvizsgálják a klímagáz mennyiségét, kitisztítják az elkoszosodott elpárologtatót, stb…

Ne felejtsen el karbantartási szerződést kötni a hőszivattyút beépítő szakemberekkel, és hívja mindíg időben, hogy a hőszivattyú ne csak az üzemeltetési költségével takarékoskodjon Önnek, de a beruházási költség is “hű de jó, megérte” kategóriába kerüljön.

Scroll to Top