Levegős hőszivattyút rendeljek, vagy ...

Levegős hőszivattyút rendeljek, vagy kihasználható a meglévő kutam?Levegős hőszivattyút rendeljek, vagy kihasználható a meglévő kutam?

Visszatérő hiba az árajánlatkérő űrlapunkon (rövidesen javítjuk), hogy nem kérdezzük meg az érdeklődőt: milyen típusú hőszivattyú vásárlása érdekli? Mivel a levegő-víz hőszivattyú beruházási költsége lényegesen alacsonyabb mint a víz-víz rendszerű (talajkollektoros, vagy szondás hőszivattyú), ezért - megszokásból - a levegő-víz rendszerre adunk előzetes ajánlatot.

Néha viszont a megrendelő van elég türelmes, és visszakérdez: tudunk-e ajánlatot adni víz-vizes hőszivattyú rendszerre?

A mostani blogbejegyzésünk is ebből az esetből merít példát, és készítünk egy rövid összefoglalót a címben megjelölt témában: "Levegős hőszivattyút rendeljek, vagy kihasználható a meglévő kutam?"


István nevű érdeklődőnk még a 2015-ös évben kérte az ajánlatot a következő alapadatokkal:
Fűtendő alapterület m2: 70
Belmagasság m: 3m
Falazat típusa, vastagsága: vályog 75 cm
Hőszigetelés fajtája, vastagsága: nincs
Nyílászárók típusa (fa, műanyag, réteg): fa 2 rétegű
Fűtésrendszer típusa: falfűtés, mennyezetfűtés
Éves gázfogyasztás (ha van) mennyisége m3: nincs
Radiátoros fűtésnél az előremenő és visszatérő víz hőmérséklete:
Hány fokot kell a lakásban biztosítani: 23
A háztartás melegvíz igénye (liter/nap): 60 l
A lakás villamos áram ellátottsága (220 vagy 380 V): 220  

Az árajánlatunkban a Meeting MD20D levegő-víz hőszivattyút ajánlottuk. 7 kW-os teljesítménye elegendő az év 95%-ában. A hőszivattyús rendszer eleme ebben az esetben egy 300 literes szigetelt, két hőcserélős puffertartály. A hiányzó 5%-nyi éves energia mennyiséget (mínusz tíz fok alatti hőmérsékletnél) a puffertartályba épített 3 kW-os elektromos fűtőpatron biztosítja. A hőszivattyú és puffertartály közötti hidroblokkra nem adtunk árat, mert nem ismertük a helyi adottságokat. Így a beüzemelési költséggel együtt a levegő-víz hőszivattyús rendszer ajánlati nettó ára 913.000,- Ft.

Eltelt néhány hónap, és a következő levelet kaptuk:

ásott kút

Tisztelt Uram!
Köszönjük az árajánlatát, de most jutottam odáig, hogy átgondoltam a lehetséges változatokat. Van egy 8 m mély ásott kút az udvaron 1 méter átmérővel, amiben kb. 2-3 köbméter víz van. Kérném a szakvéleményét, hogy víz-víz hőszivattyúval HMV nélkül megoldható lenne-e a fűtés, és mennyibe kerülne?
Tisztelettel: István

Mivel a meglevő kút előnyt jelent a beruházási költség vonatkozásában, bennünket is érdekelt, hogy mennyiben változik az összeg a levegő-víz hőszivattyúhoz képest. Milyen plusz munkák és alkatrészek kellenek, mennyi ennek a hozzávetőleges bekerülési ára, és mennyit lehet spórolni az üzemeltetés közben. Azaz megéri, vagy sem a többlet költséget a beruházás.

Lássuk a tényeket, számokat:

Víz-víz hőszivattyú szükséges teljesítménye az ajánlatban szereplő 70 m2 alapterületű háznál 6,3 kW. Ezt a hőszükségletet a Meeting MDS20D 7 kW-os hőszivattyúja biztosítja, a puffertartályba már nem kell fűtőpatron. Ez - 20 ezer forint előny.

Amire pluszban szükség van, hogy működjön az MDS20D víz-víz hőszivattyú:

- 2 m3 víz óránként. Az érdeklődő szerint ez rendelkezésre áll. Kérdés, hogy folyamatosan? Mert a hőszivattyú téli hideg napokon kb 8-10 órát működni fog. 

- egy megfelelő teljesítményű búvárszivattyúra, ami a rendkívül alaposan megszűrt vizet a hőszivattyú hőcserélőjébe szállítja. (Az igazán jó megoldás a leválasztó hőcserélő lenne, de ez további kb 200 ezer forintos kiadást jelent, igaz a hőszivattyú belső hőcserélője és ezzel összefüggésben a kompresszora tökéletes védelemben lenne.)

- egy nyelető kútra, ahova a hőszivattyú által (3-5 C fokkal) lehűtött óránként 2 m3 víz visszakerül. A nyerő kúttól 10-15 m távolság kötelező. Ez a "nyelő" kút jelenleg nem áll rendelkezésre, kialakításának költségét csak megbecsülni tudjuk, nem ismerve a helyszín adottságait. (Tapasztalatunk, hogyha fúrt kutat készítenek, akkor egy kút nem képes elnyelni a felhasznált vizet, legalább kettőre szükség van.)

- csövek, fittingek, hőszigetelés, egyéb "apró" alkartészek

- munkadíj

Amennyiben minden optimális, (van víz elégséges; megfelelő a szűrés; a lehűtött vizet elnyeli a kút/kutak) úgy a várható nettó ár 600.000 Ft  körül alakul. És ugye itt már rendelkezésre áll a víznyerő kút!

Most már látható, hogy a beruházási költség mennyivel magasabb. A következő megválaszolandó kérdés, hogy mennyivel olcsóbb a víz-víz hőszivattyú várható éves fűtési költsége, mint a levegősé?

Erre van egy profi energiakalkulátor az ÉZSÉ kft gondozásában, amelybe ha beírjuk az érdeklődőnk által megadott adatokat (70 m2-es családiház; kitűnő szigetelés; elvárt 23 °C) megkapjuk, hogy a várható éves energiafelhasználás 4105 kWh.
Ez levegő víz hőszivattyúval kb.: 40.000 Ft-ba, víz-víz hőszivattyúval kb 25.000,- Ft-ba kerül. (Csak érdekességként: gázzal ez a hőszükséglet 92 ezer, villannyal 184 ezer forintba kerülne.)

Az évente 15 ezer forintos különbségből adódik, hogy a beruházási költség nettó hatszázezer forintjából 40 évig fizethető a többlet villanyszámla költsége.

Ezek után már a megrendelő döntése, hogy melyik mellett teszi le a voksát. Kedves István. Ön melyiket választja?

Könnyítésül (vagy ellenkezőleg) még néhány információ itt


Kérdése van? Tegye fel. Tapasztalata van valamelyik hőszivattyú rendszerről? Írja meg nekünk, és továbbadjuk mindenki okulására.
Sulyok Tibor