Esté Credit

AKTÍV PASSZÍV HŰTÉS HŐSZIVATTYÚVAL

Hőszivattyúval a hűtés gazdaságos

A hőszivattyú téli hidegben fűt, meleg és barátságos tőle a lakás, kánikulában pedig kellemes hűvös lesz: ez is lehetséges hőszivattyúval.

Ha már eldöntötte – helyesen – hogy hőszivattyút használ fűtésre, akkor egy kis felár ellenében hűtésre is használható gépet tud vásárolni. (Mekkora ez a felár? Pl. a Meeting Trinity, amely fűt – hűt – HMV-t készít a hőszivattyú alapáránál 10-12%-kal kerül többe, kiváltva így a splites klímákat a lakásban.)

Hogyan használja a hőszivattyút hűtésre?

Két féle képpen is lehetséges. Passzív, vagy aktív módon. A különbséget alább részletezzük

Elöljáróban kijelenthetjük, hogy minden hőszivattyú alkalmas hűtésre is, de ha melegvizet is a hőszivattyú készíti, akkor pl. a Meeting Trinyti a megfelelő típus.

A hőszivattyús hűtésnél, mint a klímák esetében is fontos, hogy ne akarjunk a lakásból jégkunyhót csinálni, mert az rendkívül egészségtelen. Optimálisan 6-8 C fokkal hűvösebb lakás a nagy nyári melegekben már konfortos létet biztosít a lakóknak.

Amire felhívjuk a figyelmet: a padlófűtés nem jó megoldás lakáshűtésre, mert a talpunkon keresztül könnyű felfázni!

Tapasztalatból tudjuk, hogy a talajkollektoros hőszivattyúkat kifejezetten ajánlatos nyári hűtésre is használni, mert a megfordított rendszer fel tudja “fűteni” azt a területet, amiről a téli hónapokban elszívattyúztuk a meleget. Így tárolhatjuk még jobban a nyári meleget télira a talajban, közben a lakásunkat hűtjük!

Megkülönböztetünk passzív és aktív hűtési módokat a hőszivattyúknál. Figyelem! Passzív hűtésre a levegő-víz hőszivattyúkat nem tudjuk használni.

Passzív hűtés

azt megfigyelheti mindenki, hogy a nyári melegben mind a kútvíz, mind a talaj lényegesen hidegebb, mint a környezetünk levegője.

Ezt kihasználva egy kis energiaigényű keringető szivattyúval a lakásban használatos hőleadó felületeket – és rajtuk keresztül a lakást – hűtjük. (Mennyezet hűtés, Fan Coil.)

A módszer energiaigénye alacsony, emiatt rendkívül olcsó. Azt, hogy milyen mértékben tudjuk lehűteni a lakást, függ a hőforrás méretétől, hőmérsékletétől és attól az időtől i, hogy mennyi ideig van kánikula.

Aktív hűtés

úgy tudjuk alkalmazni, ha megfordítjuk a hőszivattyús fűtési folyamatot Ahogy fent írtuk, szerencsére a meglevő technológiához elég néhány plusz alkatrész: egy négy utas szelep, és egy második expanziós szelep a hűtőkörben. Az aktív hűtési módot jellemzően nagyobb épületekben (hotel, sporcsarnok, ipari üzem) használják.

Mindenesetre azt leszögezhetjük: amennyiben jó az épület hőszigetelése és hőtartó képessége, “okosan” használjuk a nyílászárókat, az árnyékolási lehetőségeket kihasználjuk, a passzív hűtés elégséges lehet még a legmelegebb kánikulában is.

 Hőszivattyús hűtés passzív és aktív módon.


A következőkről se maradjon le:

Top 5 hiba hőszivattyús beruházásnál

Talajszonda fúrás közbeni tapasztalatok

Scroll to Top