Esté Credit

HŐSZIVATTYÚ FELKÉSZÍTÉSE A TÉLRE


Az ESTÉ-Credit Side Kft. 3 év garanciát vállal az általa értékesített hőszivattyúkra abban az esetben, ha a vásárláskor kitöltött és átadott garanciajegyen feltüntetett időközönként a hőszivattyú átvizsgálása megtörtént. (Amennyiben nem csak fűtésre használják a hőszivattyút, de a hűtés is feladat, úgy a hőszivattyúhoz kétszer “látogat el” a beszerelője.) Figyelem: a hőszivattyú garanciája akár 2 évvel is meghosszabbítható. A részletekről érdeklődjön az értékesítő kollégáknál!

A fűtési idény beköszöntése előtt, a gondos tulajdonosnak ajánlatos felhívni a hőszivattyú üzembe helyezőjét és kérni kell a

hőszivattyú fűtés előtti átvizsgálását.

Milyen feladatokat kell elvégezni ahhoz, hogy a hőszivattyú gond és a lehető legkisebb meghibásodási lehetőséggel kezdje el termelni a lakás fűtéséhez a melegvizet?

(A beépített hőszivattyúk döntő többsége a levegő-víz hőszivattyú típusból kerül ki, ezért ennek a típusnak a karbantartásán keresztül mutatjuk be, milyen munkák elvégzése után indulhatunk nyugodtan neki a hideg hónapoknak.)

A karbantartási munka előtt a hőszivattyút áramtalanítani kell!

Az első amit átnézünk, az elpárologtató felszínének tisztasága. A tavaszi virágszirom, a nyári por és az őszi hulló falevelek mind-mind az elpárologtató eltömítésén “fáradoznak”. Ezektől kötelező (egyébként évente többször is érdemes) megtisztítani az elpárologtató felületét (ez az a vékony bordás alumínium felület, amin keresztül fújja a külső levegőt a hőszivattyú ventillátora. A tisztítás történhet alacsony nyomású vízzel, vagy levegővel, ami előtt az áramtalanításról ne feledkezzünk meg!!!

Elektromos csatlakozások átvizsgálása:
A tisztítás után a gép védőburkolatának eltávolítása után szemrevételezéssel át kell nézni az elektromos csatlakozásokat, a csöveken levő gyári hőszigeteléseket. A gép belsejét is meg kell tisztítani a bele hullott kosztól, piszoktól.

A hőszivattyúban levő klímagáz mennyiségének mérése a harmadik feladat. A klímagáznak grammra pontosan a gyári előírásnak megfelelő mennyiségben kell a rendszerben lenni, különben a gép nem hozza a várt megtakarítást.

Figyelem! Ez évtől (2015.) kezdődően a klímagázzal csak és kizárólag annak kezelésére engedélyt szerző szakember jogosult. A munka elvégzése előtt kérje el bemutatásra a fényképes igazolványát a karbantartáson megjelenő kollégánktól. A rendszer tömítettségének ellenőrzését be kell jelentenie kollégánknak a Nemzeti Klímavédelmi Hatósághoz.

Hőszivattyú beindítási protokoll:
Ha a klímagáz mennyisége rendben van, áram alá kell a hőszivattyút helyezni, és el kell végezni a beindítási protokollt. Itt már elsősorban az emberi fülre van bízva a feladat. (Tapasztalt kollégáink kiszűrik a kompresszor hangjából annak esetleges hibáját.)
A feltehetőleg hibamentes hőszivattyúnak meghatározott időn belül (típusonként változó) fel kell fűtenie a puffertartályokat. Amennyiben van HMV tartály, előbb azt, majd annak a beállított hőmérsékletének elérése után a váltószelepek átállása után a fűtési puffertároló felmelegítése következik.

Nem tartozik a feladatkörbe, de általában gyors ellenőrzést végez kollégánk a csatlakozó fűtési rendszer elemeinél is, elsősorban a keringetőszivattyúk állapotát nézi át, valamint az osztó-gyűltő beállítását vizsgálja meg. Igény esetén annak beszabályozásában is segít.


A feladatokat pontokba szedte az egyik legfelkészültebb szakember kollégánk, Kelemen József:

Hőszivattyúk karbantartása időszakos ellenőrzése:

Meglévő fűtésrendszer általános ellenőrzése

–        Fűtővíz ellenőrzése, összetétele, szennyezettsége, inhibitor ellenőrzése esetleges pótlása vagy cseréje.

–        Javaslat az esetleges hiányosságokra azoknak a javítására, pótlására.

Hidraulikai ellenőrzés:

–        Szűrők tisztítása,

–        Szivattyúk működésének ellenőrzése

–        Tömegáramok ellenőrzése, beszabályozása,

–        Tágulás és nyomásbiztosítás ellenőrzése

–        Hőszigetelés ellenőrzése, javítása

–        Hiányosságok kijavítása javaslat a pótlásukra,

Külsőmunkák, kalorikus kör ellenőrzése:

–        Áramláskapcsoló meglétének ellenőrzése, működés lepróbálása, beállítása ha szükséges,

–        Fagyálló ellenőrzése, ha van

–        Megfelelő légtelenítődés ellenőrzése

–        Szűrők tisztítása ellenőrzése

–        Hőszivattyú tisztítása (különösen az elpárologtató) ellenőrzése, fertőtlenítése

–        Kondenzvíz megfelelő elvezetésének megléte, ellenőrzése, lepróbálása ha lehetséges,

–        Kábelezés, szigetelés, csövezetés ellenőrzése, szükség esetén javítása vagy javaslat a javításra,

–        Működés lepróbálása, beszabályozás, beállítás, bemérés

–        Kalorikus kör szivárgás ellenőrzése (sok esetben törvényi előírás és kötelezettség!!)

–        Ha szükséges akkor regisztrálás (Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál) regisztrálás ellenőrzése (sok esetben törvényi előírás és kötelezettség!!)

Díjköltségek:

40 e Ft/ készülék illetve rendszer 1 kompresszor max 15 kW esetén

60 e Ft / készülék illetve rendszer 2 kompresszoros rendszer esetén

80 e Ft az ezeknél nagyobb rendszer 3-5 kompresszor agregát csoportig max 100 kW

Az Árak nem tartalmazzák a javítási költséget és a szükséges alkatrészek pótlását és az Áfa értékét.

A telepítési helyszín nagymértékben befolyásolhatja az árakat a kiszállási költségek miatt.


A hőszivattyú téli indítás előtti átvizsgálása viszonlag gyors, és nem is drága. Érdemes átnézetni a hőszivattyú készüléket, majd nyugodtan várni a telet.


 

Hőszivattyú garanciális feltételek – Hőszivattyú hűtés

Scroll to Top