Hőszivattyú fűtés előtti átvizsgálása

Hőszivattyú átvizsgálásaAz ESTÉ-Credit Side Kft. 3 év garanciát vállal az általa értékesített hőszivattyúkra abban az esetben, ha a vásárláskor kitöltött és átadott garanciajegyen feltüntetett időközönként a hőszivattyú átvizsgálása megtörtént. (Amennyiben nem csak fűtésre használják a hőszivattyút, de a hűtés is feladat, úgy a hőszivattyúhoz kétszer "látogat el" a beszerelője.) Figyelem: a hőszivattyú garanciája akár 2 évvel is meghosszabbítható. A részletekről érdeklődjön az értékesítő kollégáknál!

A fűtési idény beköszöntése előtt, a gondos tulajdonosnak ajánlatos felhívni a hőszivattyú üzembe helyezőjét és kérni kell a 

hőszivattyú fűtés előtti átvizsgálását.

Milyen feladatokat kell elvégezni ahhoz, hogy a hőszivattyú gond és a lehető legkisebb meghibásodási lehetőséggel kezdje el termelni a lakás fűtéséhez a melegvizet?

 Hőszivattyú téli felkészítése

(A beépített hőszivattyúk döntő többsége a levegő-víz hőszivattyú típusból kerül ki, ezért ennek a típusnak a karbantartásán keresztül mutatjuk be, milyen munkák elvégzése után indulhatunk nyugodtan neki a hideg hónapoknak.)

A karbantartási munka előtt a hőszivattyút áramtalanítani kell!

Az első amit átnézünk, az elpárologtató felszínének tisztasága. A tavaszi virágszirom, a nyári por és az őszi hulló falevelek mind-mind az elpárologtató eltömítésén "fáradoznak". Ezektől kötelező (egyébként évente többször is érdemes) megtisztítani az elpárologtató felületét (ez az a vékony bordás alumínium felület, amin keresztül fújja a külső levegőt a hőszivattyú ventillátora. A tisztítás történhet alacsony nyomású vízzel, vagy levegővel, ami előtt az áramtalanításról ne feledkezzünk meg!!!

Elektromos csatlakozások átvizsgálása:
A tisztítás után a gép védőburkolatának eltávolítása után szemrevételezéssel át kell nézni az elektromos csatlakozásokat, a csöveken levő gyári hőszigeteléseket. A gép belsejét is meg kell tisztítani a bele hullott kosztól, piszoktól.

A hőszivattyúban levő klímagáz mennyiségének mérése a harmadik feladat. A klímagáznak grammra pontosan a gyári előírásnak megfelelő mennyiségben kell a rendszerben lenni, különben a gép nem hozza a várt megtakarítást.

Figyelem! Ez évtől (2015.) kezdődően a klímagázzal csak és kizárólag annak kezelésére engedélyt szerző szakember jogosult. A munka elvégzése előtt kérje el bemutatásra a fényképes igazolványát a karbantartáson megjelenő kollégánktól. A rendszer tömítettségének ellenőrzését be kell jelentenie kollégánknak a Nemzeti Klímavédelmi Hatósághoz.

Hőszivattyú beindítási protokoll:
Ha a klímagáz mennyisége rendben van, áram alá kell a hőszivattyút helyezni, és el kell végezni a beindítási protokollt. Itt már elsősorban az emberi fülre van bízva a feladat. (Tapasztalt kollégáink kiszűrik a kompresszor hangjából annak esetleges hibáját.) 
A feltehetőleg hibamentes hőszivattyúnak meghatározott időn belül (típusonként változó) fel kell fűtenie a puffertartályokat. Amennyiben van HMV tartály, előbb azt, majd annak a beállított hőmérsékletének elérése után a váltószelepek átállása után a fűtési puffertároló felmelegítése következik.

Nem tartozik a feladatkörbe, de általában gyors ellenőrzést végez kollégánk a csatlakozó fűtési rendszer elemeinél is, elsősorban a keringetőszivattyúk állapotát nézi át, valamint az osztó-gyűltő beállítását vizsgálja meg. Igény esetén annak beszabályozásában is segít.


A feladatokat pontokba szedte az egyik legfelkészültebb szakember kollégánk, Kelemen József:

Hőszivattyúk karbantartása időszakos ellenőrzése:

Meglévő fűtésrendszer általános ellenőrzése

-        Fűtővíz ellenőrzése, összetétele, szennyezettsége, inhibitor ellenőrzése esetleges pótlása vagy cseréje.

-        Javaslat az esetleges hiányosságokra azoknak a javítására, pótlására.

Hidraulikai ellenőrzés:

-        Szűrők tisztítása,

-        Szivattyúk működésének ellenőrzése

-        Tömegáramok ellenőrzése, beszabályozása,

-        Tágulás és nyomásbiztosítás ellenőrzése

-        Hőszigetelés ellenőrzése, javítása

-        Hiányosságok kijavítása javaslat a pótlásukra,

Külsőmunkák, kalorikus kör ellenőrzése:

-        Áramláskapcsoló meglétének ellenőrzése, működés lepróbálása, beállítása ha szükséges,

-        Fagyálló ellenőrzése, ha van

-        Megfelelő légtelenítődés ellenőrzése

-        Szűrők tisztítása ellenőrzése

-        Hőszivattyú tisztítása (különösen az elpárologtató) ellenőrzése, fertőtlenítése

-        Kondenzvíz megfelelő elvezetésének megléte, ellenőrzése, lepróbálása ha lehetséges,

-        Kábelezés, szigetelés, csövezetés ellenőrzése, szükség esetén javítása vagy javaslat a javításra,

-        Működés lepróbálása, beszabályozás, beállítás, bemérés

-        Kalorikus kör szivárgás ellenőrzése (sok esetben törvényi előírás és kötelezettség!!)

-        Ha szükséges akkor regisztrálás (Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál) regisztrálás ellenőrzése (sok esetben törvényi előírás és kötelezettség!!)

Díjköltségek:

40 e Ft/ készülék illetve rendszer 1 kompresszor max 15 kW esetén

60 e Ft / készülék illetve rendszer 2 kompresszoros rendszer esetén

80 e Ft az ezeknél nagyobb rendszer 3-5 kompresszor agregát csoportig max 100 kW 

Az Árak nem tartalmazzák a javítási költséget és a szükséges alkatrészek pótlását és az Áfa értékét.

A telepítési helyszín nagymértékben befolyásolhatja az árakat a kiszállási költségek miatt. 


A hőszivattyú téli indítás előtti átvizsgálása viszonlag gyors, és nem is drága. Érdemes átnézetni a hőszivattyú készüléket, majd nyugodtan várni a telet.


 

Hőszivattyú garanciális feltételek - Hőszivattyú hűtés

 

Vélemények