Esté Credit

HA NEM MEGFELELŐ AZ INSTALLÁCIÓ…


Vannak esetek, amikor valósággá lesz a népi megfigyelés és ha a hozzá nem értés még szorgalommal is párosul, nem lehet belőle jól kijönni. Illetve lehetne, de kell hozzá közös akarat. Egy számunkra mindenképpen, de leendő vásárlóink számára is tanulságos történetet írunk le, lehetőleg röviden. Tanuljunk belőle mindanyian!


Ez az oldal a Facebook-on létrehozott “rifeng / meeting hőszivattyú károsultak” oldal miatt jött létre, hogy ne csak az egyik fél által elmondottak alapján lehessen véleményt alkotni. Az itt leírtak a levelezéseink alapján lett összeállítva, és próbál objektív maradni. Nem mondjuk, hogy a hőszivattyú nem lehet hibás, de annak kiderítése csak megfelelően elkészített rendszerben lehetséges.

Amennyiben jön reakció a bejegyzésre, akkor mint mindíg, feltesszük és itt lehet olvasni. Abból tanul mindenki!


A történet még 2017-ben januárjában kezdődött, ajánlatkéréssel.

Név: D
E-mail: ……………..@gmail.com
Fűtendő alapterület m2: 130
Belmagasság m: 2.7m
Falazat típusa, vastagsága: PTH30N+F
Hőszigetelés fajtája, vastagsága: Dryvit 10 cm
Nyílászárók típusa (fa, műanyag, réteg): Műanyag, 5 réteg
Fűtésrendszer típusa: radiátor, padlófűtés

Éves gázfogyasztás (ha van) mennyisége m3: Nincs
Radiátoros fűtésnél az előremenő és visszatérő víz hőmérséklete: ~56 –  ~40
Hány fokot kell a lakásban biztosítani: 22-23
A háztartás melegvíz igénye (liter/nap): Külön készitem
A lakás villamos áram ellátottsága (220 vagy 380 V): 410V, 3×20 A


 Elkészült az árajánlatunk:

Tisztelt D. Úr!

Köszönjük ajánlatkérését.

Önnek a megadott adatok alapján a mellékletben szereplő előzetes ingyenes árajánlatot tesszük. Kérem vegye figyelembe, hogy a megadott gép teljesítmény kitűnő hőtartású házra van számolva!
A hőszivattyút az előrendeléses árral költségeltük, szállítási ideje max. 6-8 hét. A legtöbb hőszivattyút raktárról is tudjuk szállítani, az ártöbblet az árlistánkban található:
Kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésre.

Önnek a megadott adatok alapján a következő ajánlatot tesszük: A lakást terv szerint 1 db MEETING MD50D  (18 kW) levegő-víz hőszivattyúval fűtjük, 1 db 1000 literes  puffertartályon keresztül.  A HMV-re inkább villany bojlert javaslunk (lényegesen olcsóbb a beruházási költsége).

Hőszivattyú típusa MEETING http://www.rifeng-hoszivattyu.hu/termekek/md40d-md50d-md60d

Hőszivattyú MD50D fűt nettó ár                                             887.000,- Ft    (Raktárról: 1.073.000,- Ft)

Puffertartály 1000 liter  nettó ár:                                           335.000,- Ft

„Inteligens” villanybojler átfolyó nettó ár:                                 97.000,- Ft

Kiegészítő munkák anyag és munkadíja: 350-500.000,-         ………….,- Ft

Beüzemelés munkadíj nettó:                                                   80.000,- Ft

                                                                                       ——————–

                                                            Nettó összesen:  ………………,- Ft

Az árajánlat nem tartalmazza a hőszivattyú külső – belső egységeinek és a puffertartályok összekapcsolásáshoz szükséges segédanyagokat a hőszivattyú és a puffertárolók között, (csak tájékoztató árat tudunk mondani a helyszín ismerete hiányában).

A Meeting hőszivattyúk rendelkeznek az európai forgalmazáshoz szükséges CE certificattal. A hőszivattyú üzemeltetése Geo – vagy H tarifával további megtakarítást jelent Önnek.

Az árajánlat elfogadása esetén részletes megvalósítási rajzot és költségvetési kiírást biztosítunk. Kérdés esetén örömmel álunk rendelkezésére.

 Győr, 2017. 01. 15.

Sulyok Tibor


Kedves Tibor!
 
Köszönettel vettem az ajánlatot, sajnos közben egy közlekedési baleset, (bokatörés) hátráltat. 
Anyagi oldalon eléggé behatárolt fix keretünk van, ezért minden költségkímélő megoldás érdekel, jelen esetben az ajánlatban is szereplő MD50D. A puffer tárolóval már rendelkezünk, amely 1000l-s 2 hőcserélős. Csak fűtésre szeretnénk használni, a 12 KW elektromos kazánt szeretném kiváltani. Sajnos a pályázati feltételeknek nem felelünk meg, így csak saját erőre támaszkodhatunk.
Láttam az oldalon, egy pont ilyen használt hőszivattyút. Ezzel kapcsolatban lehet esetleg többet tudni, hogy miért csak két hónapot üzemelt? Ki adja a számlát? Ki adja a garanciát? Mivel nem tudjuk elszámolni ezért nekem megfelelne kedvező nettó értéken, számla nélkül.

üdvözlettel, D. Z 2017.05.09.


Tisztelt D. Úr!
Gyors gyógyulást kívánok
A használt gépről annyit kell tudni, hogy a tulajdonos tudomásunk szerint még nem lakik az épületben, de kiderült, feleslegesen nagy a gép, és egyel kisebbet rendelt helyette.

Kérem vele egyeztessen az árról. A garanciát mi vállaljuk, a gép kiváló állapotban van. Tulajdonos: … 2017.05.10.


Kedves Sulyok Tibor!
Telefon beszélgetésünkre hivatkozva szeretném megrendelni, az MD50D hőszivattyút.
Kollégájával telefonon beszéltem, abban egyeztünk meg, hogy a megrendeléshez szükséges forrásokkal személyesen felkeresem, holnap de.-t.
Üdvözlettel, D. 2017.12.11.

Tisztelt D.Úr
Küldöm a proforma számlát, az MD50D nettó ára a kért kedvezménnyel 1 millió Ft + 27% ÁFA.


Itt néhány napon keresztül telefonos és e-mailes egyeztetés volt a hőszivattyús tarifáról, kinek a nevére kell a számla, hol lesz beépítve a hőszivattyú, és a lényeg: D.Úr építi be a hőszivattyút, mert egyébként is minden fűtőberendezést ő épített be, kezdve az elektromos kazántól a napkollektoron keresztül…

Elmondása szerint gondosan tanulmányozta a honlapunkat, több oldalt lementett, és annak alapján meg tudja építeni a hidraulikai rendszert.
A honlapon a házilagos kivitelezéshez a lehető legtöbb információt feltettük, pl:

Eljött a beüzemelés időpontja, (2018. január 27.) ekkor elkövettem egy súlyos hibát.
Ahelyett, hogy meglátva a telepítés módját (az egyik legdurvább hiba az áramláskapcsoló hiánya, a szerelés kuszasága) ott hagytam volna az elkészült installációt, az emberségesebb megoldást választottam. Mivel D.Úr kórházba készült, az volt a kérése, hogy indítsam el a hőszivattyút, (hogy a “lányok ne fázzanak”) és a kórház után kijavítja a hibákat.
A kórházi kezelés után a hiba kijavítására nem került sor, viszont a hőszivattyúban azonnal megrendült a bizalom, és azonnali cserét, többlet villamosenergia felhasználás miatti kétszeres kártérítést követelt a D. család.
Akkor is elmondtam, leírtam, hogy a Meeting hőszivattyú dupla hőcserélős rendszerében csak akkor adja át az elvárt fűtőteljesítményt, ha az elvárt tömegáram rendelkezésre áll.
D.Úr által megépített rendszer megfelelősségét a legegyszerűbb módon lehet megállapítani. Be kell építeni egy digitális áramlásmérőt (ami egyben a hőszivattyú védelmét is hivatott ellátni), és ha a kijelzőn 5 m3/óra mennyiséget lehet látni, akkor érdemes a hőszivattyúban keresni a hibát.
Ezt az áramláskapcsolót – álíítólag – beépítette D.Úr, de a kapott eredményeket nem küldte át (pedig rendkívül sok és több nyomdafestéket nem tűrő levelet is lrt). Ígéretünk szerint ha a megfelelő tömegáram rendelkezésre áll, akkor a hőszivattyú cseréjét elvégezzük.
Ez a mai napig nem történt meg, pedig egyszerűbb lenne ez a megoldás, mint tv-hez futni panaszkodni, facebook-os csoportot létrehozni.
Úgy tűnik, nem ez a cél.
Az egyik utolsó levél néhány sora elárul(hat)ja, mi a vagdalkozás oka a D. család részéről:

“… A garanciális jogok, és Európai fogyasztói központ lehetőséget ad, amennyiben a forgalmazó nem javítja ki vagy cseréli ki a készüléket, az elálláson felül, egy megfelelő mértékű árleszállításra. Ennek mértékét 463.000.- forintban állapítjuk meg/tudunk elfogadni. Ennek megfizetése esetben a gép marad, és eltekintünk a forgalmazó további garanciális vagy szavatossági kötelezettségétől. A határidő ebben az esetben is a már előzőekben jelzett, 2018.02.28. 19 óra.
2018. 02. 27.
D.”


Egy közel félmilliós összeg kifizetése után megfelelő a hőszivattyú???
Természetesen nem tudtuk elfogadni ezt a megoldást, mert ha a hőszivattyú esetleg hibás, akkor azt javítani vagy cserélni kötelességünk, ha a rendszer kiépítése a hibás, akkor meg azt kell kijavítani.


 

Néhány kép a szerelésről, és a beüzemeléskori – a hőszivattyúból kiolvasható – adatokról a Galériában:

 Kérdezhetik, miért nem lett a januári beüzemeléskor kiállítva a garancia füzet. Válasz megint a vevővel szembeni lojalitásban keresendő: ha az akkori állapotnak megfelelően töltöm ki a garancia füzetet, akkor a gyár nagy bizonyossággal eláll a garancia biztosításától. Mivel D.úr ígérte, hogy gyorsan javítja a feltárt hibákat, emiatt a garancia papírt a már kijavított rendszerről kívántam kiállítani. ST.


Több mint érdekes:
Alig telt el 20 másodperc, hogy hozzászóltam a Facebook-os bejegyzéshez, máris kéretlen tartalomként jelölték meg azt, és törölték. Nem furcsa??? 2018.03.08.

 


A helyzet nem javult (2018.03.11), sőt.

Most már a beüzemelés is megkérdőjeleződött a D.család részéről.
Márpedig a beüzemelés megtörtén, amit D.Úr az aláírásával is megerősített. Íme róla a dokumentum:
Az eredeti képen olvasható nevet – D. személyiségi jogaira hivatkozva kérte – “levágtuk”, azonban az adatokból kiolvasható, hogy a gép folyamatosan melegítette az ezer literes tartályt, és egy óra alatt (külső hőmérséklet +2 – +4 C fok) 10 fokot emelt a hőmérsékletén!
Tehát a hőszivattyú jól működött, és be lett üzemelve – igaz ideiglenesen – az áramláskapcsoló hiánya miatt.
Az, hogy -10 – 15 C fokban már előjön a hidraulikai rendszer hibája, akkor nem látszott, viszont tény, mert D-ék úgy tűnik fáznak.
Továbbra is várjuk a rendszer kivitelezőjétől az áramláskapcsoló kijelzőjének adatait, és ha az megfelelő, akkor kideríthető, hogy hibás, vagy sem a hőszivattyú.

Sulyok Tibor


Új fejlemények:

Időközben (2018. 06. 19.) volt egy Békéltető Testületi meghallgatás, ahol a következő javaslatot tette (határozatban foglalva) az ügyben egyedül eljáró testületi tag:
Eljáró tanács álláspontja szerint vállalkozás szakvélemény beszerzésével tudja a törvényi hibás teljesítési vélelmet megdönteni, így szakvélemény beszerzése látszik indokoltnak. Ezt követően bírálható el csak a fogyasztó kellékszavatossági kérelmeinek sora.”
(Megjegyzés részünkről: Eljáró testületi tag (jogász) nem ismerve a hőszivattyús rendszerek sajátosságát, ahol a hőszivattyú csak egy része (általában olcsóbbik része, mint itt is), így vizsgálni is csak az adott rendszerben lehet.)
Ennek megfelelően beszereztük a Meeting hőszivattyúk európai forgalmazójának szakvéleményét a D úr által vásárolt hőszivattyú beépítésével kapcsolatban. (A beépítést D úr végezte, a munkájáról készített egy saját kezű rajzot, ami alapján az európai forgalmazó leírta a munkáról a szakvéleményét, majd példákat sorolt, miért nem működik megfelelően D munkájának gyümölcse).
Csatolta hozzá a független minőségbiztosítási intézet a Meeting MD50D hőszivattyúkra vonatkozó Certifikátját.
Tanulság képpen ide másoljuk a német nyelvű szakvéleményt, és annak magyar fordítását.

Sehr geehrter Herr Tibor,

Ich wende mich bezüglich ihrer Reklamation im Fall D… diesem Schreiben an Sie. In ihrer E-Mail vom 25.6.2018 übermitteln Sie mir eine Zeichnung die den Einbau der Wärmepumpe in der Installationsanlage mit vorhandenen Rohrdurchmesser angibt. Aus dieser Zeichnung kann ich entnehmen dass die Rohre die verlegt wurden (das Material ist mir leider unbekannt, weder für diesen Anwendungsfall jedoch wichtig) grundsätzlich einen Durchmesser von 5/4 Zoll haben. Dies entspricht bei C Stahl einem Außendurchmesser von 32 × 1,5 mm. An der Wärmepumpe wird aufgrund des Anschlusses der Wärmepumpe dieser Leitung auf ein Zoll reduziert (28 mm). An dem Pufferspeicher sind 2 Wärmetauscher die parallel angeschlossen sind mit einem Anschluss von 3/4 Zoll angeschlossen. Dies entspricht in der Regel bei Wärmetauschern in Pufferspeicher einem Innendurchmesser von lediglich 20 mm.

Lassen Sie mich kurz darstellen wie eine Wärmepumpe in Abhängigkeit vom Wasserdurchfluss reagiert.

Dem Typenschild der Wärmepumpe können Sie entnehmen dass die Wärmepumpe MD 50 D einen Durchflussbedarf von mindestens 5 m³/h hat. Bei diesem Durchfluss arbeitet die Wärmepumpe entsprechend des Leistungsdiagramme welches ich Ihnen im Rahmen eines unabhängigen Protokolls im Anhang übersende. Wird der Durchflussbedarf von 5 m³/h massiv überschritten (ab ca. 7,5 m³/h), führt dies zu einer Abtragung des Materials auf der Innenfläche des Kondensators. Es ist also zu vermeiden dass der Durchfluss durch die Wärmepumpe einen Wert über 6,5 m³/h erreicht. Ist der Durchfluss hingegen zu niedrig, dann entsteht ein ganz anderes Problem welches durch die zu hohe Temperaturdifferenz zwischen Eintritt und Austritt des Heizungswassers aus der Wärmepumpe erzeugt wird. Die maximale Temperaturdifferenz zwischen Eingang und Ausgang an der Wärmepumpe ist vom Hersteller mit 4,5 K beschrieben. Ist diese Temperaturdifferenz höher als der angegebene Wert, so misst der Sauggas Fühler der das Expansionsventil im Kältekreis der Wärmepumpe steuert einen höheren Wert als es unter den Bedingungen sein müsste (das Kältemittel kommt aus dem Kondensator wärmer heraus als es dürfte). Das Expansionsventil öffnet somit und lässt mehr Kältemittel in den Verdampfer hinein. Einerseits dies schädlich für den Kompressor, da un verdampftes Kältemittel aus dem Verdampfer in den Kompressor gelangen kann und somit zu einem Kompressorschaden führen kann. Einerseits ist durch das Öffnen des Expansionsventil der Druck vor dem Expansionsventil auf den Kondensator niedriger und somit die abgegebene Wärme (abgegebene Leistung der Wärmepumpe niedriger). Somit senken sie die Leistungsabgabe der Wärmepumpe durch das Absenken der Wassermenge die durch den Kondensator der Wärmepumpe läuft. Die Regulierung der abgegebenen Wärmemenge findet in dieser Wärme über das Expansionsventil statt.

Aus der von Ihnen übermittelten Zeichnung kann ich entnehmen, dass die Wärmepumpe nicht entsprechend der Herstellervorgaben installiert wurde. Der Betrieb der Wärmepumpe ist ausschließlich mit einem Flusswächter der auf die eingestellte Mindestumwälzung möglich. Fällt so die Umwälzung unter 5 m³ so schaltet sich die Wärmepumpe automatisch ab. Ein solcher Flusswächter ist in ihrer Installation nicht eingebaut. Ich gehe daher davon aus dass dieser Wärmepumpe dieser Flusswächter mit einer Brücke außer Betrieb gesetzt wurde. Dies ist unzulässig.

Mit einer vorsichtigen Schätzung vermute ich dass der maximale Durchfluss ungefähr 2,5 m³ auf dieser Installation hat. Dies ist genau die Hälfte von dem benötigten Durchfluss. Ich vermute dass die Wärmepumpe sich in diesem Einbauzustand so eine reguliert das ca. 12 kW Wärmeleistung an den Speicher abgegeben werden können.

Im Anhang übersende ich Ihnen des weiteren ein Pumpendiagramm von der von Ihnen eingesetzten Umwälzpumpe die Wärmepumpe erzeugt einen Druckverlust von 0,45 bar dies entspricht einer Höhe von 4,5 m Wassersäule. Die Installation wird in dieser Ausführung weitere 2,5 m Wassersäule (Schätzung) Druckverlust erzeugen. Sie haben entsprechend in der kompletten Installation inklusive Wärmepumpe einen Gesamtdruckverlust von ca. 7 m gleich 0,7 bar. Auf dem. Diagramm können Sie erkennen dass bei einer Höhe von 7 m die Umwälzpumpe ca. 2,5 m³/h zu fördern fähig ist (auf der höchsten Leistungsstufe).

Des weiteren sind wir die Wärmetauscher im Pufferspeicher aufgefallen. Auf Seite 8 der Anleitung in der Kategorie Pufferspeicher ist die benötigte Wärmetauscheroberfläche bezeichnet. Diese beträgt 0,25 m²/Kilowatt Heizleistung Wärmepumpe. Bei einer Leistung von 18 kW muss die Oberfläche des Wärmetauschers mindestens 4,5 m² betragen. Eine kleinere Fläche führt dazu dass der Kreis zwischen Wärmepumpe und Pufferspeicher auf einer weitaus höheren Temperatur läuft als die Speichertemperatur selbst ist. Dies führt zum einen das die maximale Temperatur von 60 °C im Speicher nicht erreicht werden, auf der anderen Seite führt das dazu dass eine höhere Vorlauftemperatur zu einer massiven Leistungsabsenkung der Wärmepumpe führt. Dies können Sie in dem Bericht den ich Ihnen im Anhang übersende entnehmen. Zur Verdeutlichung nenne ich noch ein Beispiel. Wenn Sie den Speicher auf 50 °C einstellen, und der Wärmetauscher nicht die komplette Wärme übergeben kann, dann ist die Vorlauftemperatur der Wärmepumpe nicht bei 50° sondern meinetwegen bei 65 °C. Bei 65 °C Vorlauftemperatur hat die Wärmepumpe jedoch eine viel niedrigere Leistung als bei 50 °C. Es ist daher davon auszugehen dass die Installation an sich sowie sie ausgeführt wurde nicht professionell ist und auch nicht den Anforderungen des Herstellers für die Wärmepumpe entspricht. Die von der Wärmepumpe erbrachte Leistung und in den Datenblättern angegebene Leistung kann nur dann gewährleistet sein, wenn die Wärmepumpe auch entsprechend der Hersteller Vorgaben installiert wird. Sorgen Sie dafür dass der Wärmetauscher eine Oberfläche von mindestens 4,5 m² hat (bei solcher Art von Pufferspeicher ist die Gesamtfläche maximal 2 m² groß), sorgen Sie dafür dass kein Glykol in dem Kreis ist (das Glykol setzt die Leistungsaufnahme um 50 % herunter bei einem Mischungsverhältnis von 1 zu 1) und sorgen Sie auf jeden Fall dafür dass die Leitungen einen Mindestinnendurchmesser (durchgängig von 39 mm oder 42 × 1,5 haben). Nur dann wird die Wärmepumpe die von uns angegebene Leistung haben. Ich weise darauf hin dass die Wärmepumpe nun schon länger unter Bedingungen läuft die für die sie nicht geeignet ist. Ein Schaden an der Wärmepumpe kann daher nicht ausgeschlossen sein.


Mit freundlichem Gruß

Dipl. Kfm. Krzysztof Zarth-Gondzik
Geschäftsführer

Kedves Tibor

A D… féle reklamációs ügyben fordulok Önhöz. 2018.06.25-Én kelt E-mailjében átküldött nekem egy rajzot, ami a hőszivattyú beépítését ábrázolja a kiépített installációval és az adott csőátmérőkkel. A rajzról leolvasható, hogy a telepített csövek átmérője alapvetően 5/4 collosak (sajnos a csövek anyaga ismeretlen, pedig fontos lenne a csövek anyagát is tudni ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, alkalmasak-e a tervezett felhasználáshoz.) Ez acélnak felel meg amúgy, melynek külső átmérője 32×1,5 mm. Ez a csővezeték a hőszivattyú csatlakozásánál a hőszivattyú csatlakoztatási lehetőségei miatt 1 collra szűkül le (28 mm). A puffertárolónál 2 hőcserélő van bekötve párhuzamosan, ahol a csatlakozás 3/4 collos. A puffertárolóban lévő hőcserélőknél így a belső átmérő 20 mm.

Engedje meg, hogy bemutassam, hogyan reagál a hőszivattyú a rendszerben adott vízátáramlás függvényében.

Az MD 50 D hőszivattyú típustábláján egyértelműen leolvasható, hogy a hőszivattyú megfelelő üzemeltetéséhez legalább 5 m³/ó vízátáramlás szükséges. Amennyiben ez az áramlási mennyiség adott, a hőszivattyú a teljesítménydiagramjának megfelelő teljesítményt ad le. Ezt egy független jegyzőkönyv formájában csatolva meg is küldöm Önnek. Amennyiben az 5 m³/ó áramlási mennyiséget masszívan túllépjük (kb. 7,5 m³/ó felett), az a kondenzátor belső felületén lévő anyag lehordásához, kopásához vezet. Vagyis el kell kerülni, hogy a hőszivattyún keresztül áramlő víz mennyisége túllépje a 6,5 m³/ó értéket. Ugyanakkor, ha az áramlási érték túl alacsony, akkor egészen más problémával kell szembenéznünk, méghozzá azzal, hogy a hőszivattyúba be- és abból kilépő fűtővíz hőmérséklete között nagy eltérés lesz. A gyártó a be- és kilépő vízhőmérséklet közti max. különbséget 4,5 K-ben határozza meg. Amennyiben ez a hőmérsékletkülönbség nagyobb mint a megadott érték, akkor a a hőszivattyú hűtőkörébe integrált expanziós szelepet vezérlő beszívott gáz érzékelő magasabb értéken üzemel, mint kéne neki adott körülmények között (a hűtőközeg melegebb hőmérséklettel távozik a kondenzációs egységből, mint kéne). Ezért az expanziós szelep tovább nyit és még több hűtőközeget fecskendez be az elpárologtató egységre. Ez egyrészt károsítja a kompresszort, mivel el nem párologtatott hűtőközeg kerül az elpárologtató egységből a kompresszorba, ami a kompresszor károsodásához vezethet. Az expanziós szelep nyitása miatt az expanziós szelep előtti szakaszban a nyomás a kondenzációs egységnél alacsonyabb, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a leadott hő (a hőszivattyú leadott teljesítménye) alacsonyabb. Ebből kifolyólag a kondenzációs egységen keresztül áramló előírt vízmennyiség átáramlásnál kevesebb vízáramlás a hőszivattyú teljesítményének csökkenéséhez vezet. A leadott hőmennyiség szabályozása az expanziós szelepen keresztül történik.

Az Ön által átküldött rajzból megállapítható, hogy a hőszivattyú nem a gyártói előírások szerint lett telepítve. A hőszivattyú üzemeltetése kizárólag egy a minimum keringetésre beállított áramlásfelügyelővel lehetséges. Így amennyiben a keringetés az előírt 5 m3 alá esik, a hőszivattyú automatikusan lekapcsol. Ilyen áramlásfelügyelő az Ön rendszerébe nincs telepítve. Ezért abból indulok ki, hogy a jelen hőszivattyúnál az áramlásfelügyelet valamilyen áthidalással lett kiiktatva. Ez nem megengedett.

Óvatos becslésem szerint az ábrán szereplő telepítés kb. 2,5 m3/óra áramlást tesz lehetővé. Ez pontosan a fele az előírt mennyiségnek. Azt gyanítom, hogy a hőszivattyú a jelenlegi beépítési állapotában kb. 12 kW-ra leszabályozott hőteljesítmény ad le a puffertároló felé.

A mellékletben küldök Önnek egy további, az Ön által használt hőszivattyúhoz kapcsolódó szivattyú diagramot, ami alapján látható, hogy a hőszivattyúja 0,45 bar nyomásvesztéseséggel dolgozik, ami 4,5 méteres vízoszlopnak felel meg. Az Ön által alkalmazott telepítés a jelenlegi kivitelezésben további 2,5 méter vízoszlopnyi (becslés) nyomásveszteséget okoz. Ennek megfelelően a teljes rendszerben a hőszivattyút is beleértve kb. 7 méternyi, azaz 0,7 bar nyomásveszteség lép fel. Az Ábráról leolvasható, hogy 7 méteres magasságnál a keringető szivattyú kb. 2,5 m3/ó víz keringetésére képes (a legmagasabb teljesítményfokozaton).

Ami még szemet szúrt, az a puffertartályban lévő két hőcserélő. A puffertárolónál az útmutató 8. Oldalán fel van tüntetve a szükséges hőcserélő felület. Ennek mértéke 0,25 m2/a hőszivattyú fűtőteljesítményének minden kilowattja. Vagyis 18 kW teljesítménynél a hőcserélők felülete legalább 4,5 m2 kellene legyen. Az ennél kisebb felület ahhoz vezet, hogy a hőszivattyú és a puffertároló közti kör sokkal magasabb hőmérsékleten üzemel, mint amilyen hőmérséklet a puffertárolóban van. Ez ahhoz vezet, hogy a puffertároló maximális 60 °C hőmérséklete nem érhető el, a másik oldalon pedig az előremenő magasabb hőmérséklet a hőszivattyú teljesítményének drasztikus csökkenéséhez vezet. Ez kiolvasható a szintén csatolt jelentésből. A jobb érthetőség kedvéért írok még egy példát: Ha a puffertárolót 50 °C-ra állítja be, és a hőcserélő nem tudja átadni a teljes hőt, akkor a hőszivattyú előremenő ágának hőmérséklete nem 50 °C, hanem kb. 65 °C. Ugyanakkor 65 °C-os előremenő köri hőmérsékletnél a hőszivattyú teljesítménye lényegesen kevesebb mint 50 °C esetén. Ezért abból kell kiindulnom, hogy a jelenleg üzemelő rendszer nem professzionálisan lett összeállítva és nem felel meg a gyártó előírásainak sem. A gyártó által a termék adatlapján megadott teljesítményt csak abban az esetben hozza a hőszivattyú, ha a hőszivattyút a gyártó előírásai szerint telepítették. Gondoskodjon róla, hogy a hőcserélók felülete legalább 4,5 m2 legyen (az ilyen típusú puffertartályoknál az összfelület maximum 2 m2). Gondoskodjon róla, hogy a körben ne legyen glikol (a glikol 50%-al csökkenti a teljesítményfelvételt 1:1 keverési aránynál), és gondoskodjon róla, hogy a csővezetékek átmérője legalább 39 mm vagy még jobb ha 42 x 1,5 mm legyen. Csak ebben az esetben fogja a hőszivattyú leadni a megadott teljesítményt. E mellett felhívnám a figyelmet arra is, hogy az Ön hőszivattyúja a fent említett okok miatt már jó ideje a hőszivattyú számára kedvezőtlen feltételek mellett üzemel. A hőszivattyú károsodása ezért nem zárható ki.

Szivélyes üdvözlettel

Dipl. Kfm Krzysztof Zarth-Gondzik
ügyvezető igazgató

DZ által készített rajz, amiről és aminek alapján született a szakvélemény:


Amennyiben érkezik D úrtól válasz, természetesen itt lehet majd olvasni.


Egyenlőre nem jött, de azért történtek dolgok.

A Pest Megyei Békéltető Testület határozatán felül – bizonyítva, hogy a megoldást és nem a konfliktust keressük – megbeszéltünk egy helyszíni bejárást, ahol régi kipróbált szakemberekkel megnéztük volna, mi a valós hibája a hidraulikai rendszernek.
Elképzelésünk nem teljesülhetett. A miértről a Békéltetői Tanácsnak küldött levelünk mindent elmond:

PEST MEGYEI BÉKÉLTETŐ TESTÜLET
1119 Budapest, Etele út 59-61. II. 240.

Levelezési cím:
Pest Megyei Békéltető Testület
1364 Budapest, Pf. 81.
E-mail: pmbekelteto@pmkik.hu

Ügyintéző:
Egyszemélyben eljáró tag:

Iktatószám: PMBT-

Valamint

Tisztelt Címzettek!

A mai napon (2018.07.12. 9:20)  D-nál a két fél által előre meghatározott időben megjelentünk négyen. Krieser József épületgépész vállalkozó (rendkívül régi, nagy tudású szakember, aki már több alkalommal dolgozott nekem) és 2 kollégája, valamint én.

D  papírokkal felszerelkezve várt bennünket, amit – mielőtt bármit is tehettünk volna – elkezdett kitöltetni velünk. Felhívta figyelmünket: amennyiben nem töltjük ki, és nem írjuk alá, úgy semmiféle tevékenységet nem végezhetünk. Követelésének eleget tettünk (csatolom a 4 oldal scannalt jegyzőkönyvet).

Megtehettük volna, hogy nem írjuk alá az elénk tett papírokat (mert a Békéltető Testület határozatának eleget tettünk azzal, hogy beszereztük a D  által épített, és általa lerajzolt rendszerről a szakértői véleményt), de az eredeti elképzelésünk Krieser Józseffel az volt, hogy mi is felmérjük a teljes hőszivattyús rendszert, elindítjuk a hőszivattyút, megmérjük a tömegáramot, és ha talál Krieser József valami szerelési vagy technikai hibát a D  által épített rendszerben, akkor azt vagy kijavítják, vagy ha nem fogadják el a háziak a munkáját, akkor javaslatot tesz a javítás módjára.

Ez azonban meghiúsult, mert néhány perc múlva kiderült, a teljes hőszivattyús rendszert szét szedte D. (Az elektromos rendszert áramtalanította, a hőszivattyú és csövek csatlakozását megszüntette, a puffertárolót az emeleti helyiségből a garázsba vitte, stb… Megjegyzem, hogy a digitalis áramlásmérő a rendszerbe be volt építve!)

Kérdésre, hogy miért, azt válaszolta, hogy néhány szakértő megértette vele: túl magasan van a puffertartály, és a helységből egyébként is fürdőszoba lett/lesz kialakítva.

Az kérte D, hogy előbb mérjük meg a hőszivattyú teljesítményét, és csak akkor nézzük át az általa kiépített (és időközben ugye szét szedett) hidraulikai rendszert, ha a hőszivattyú megfelelőnek bizonyul.

Sokadik magyarázat után sem értette meg D, hogy nem lehet a hőszivattyút laboratóriumi körülmények hiányában önmagában mérni, csak a teljes rendszerben.

Így aztán nem lett az eltervezett munkából semmi. Krieser József leírta, hogy a kialakult vita hevében nem kezdte meg a munkát. Egyébként is csak működő rendszerben tudta volna a megvizsgálni a hőszivattyús hidraulikát, a csövek és a szerelés helyességéről akkor tudott volna véleményt formálni.

Véleményem szerint:

1.) a német szakértői leírással eleget tettünk a Békéltető Testület határozatának (előző levelemben csatoltam)
2.) az ellehetetlenített mérések miatt nem lehetett konkrétan rámutatni a rendszer gyenge pontjaira, ami nem a mi hibánk.

Azt többször elmondta D illetve a felesége, hogy látott olyan helyszínt, ahol 2,1 m3/óra tömegáramot mért a digitális áramláskapcsoló, és ott meg volt elégedve azzal a tulajdonosa. Azt viszont nem tudta megmondani, mennyiben volt hasonló az a rendszer az ő általa kiépített rendszerhez képest.

Ekkor a felesége megemlítette, hogy, mérésük szerint 2,4 m3/órát mutatott az ő digitalis áramláskapcsolójuk (tehát ők már tudták annak eredményét), és az ugye több mint a 2,1 m3/óra.
Ez tény, de a hőszivattyú akkor tud 100%-on dolgozni, ha rendelkezésre áll az 5 m3/óra vízmennyiség.
(A német mérnök óvatos becslése szerint a D Z által készített rajzon megadott adatok szerint sem lehet több a tömegáram, mint 2,5 m3/óra. Ez nagyából megegyezik D feleségének állításával. Ezek szerint legfeljebb a fele vízmennyiség kering óránként a rendszerben, mint szükséges lenne!)

Mivel a külső hőmérséklet látogatásunkkor 21 °C volt, csak ebben a hőmérséklet tartományban lehetett volna összeírni a hőszivattyú paramétereit, amelyből viszont következtetéseket lehet levonni arra vonatkozóan, miként működik a hőszivattyú a hideg időszakokban. (Mint ahogy az eredeti beüzemeléskor készített adattáblán is látták a gyári mérnökök volt, hogy a megépített rendszer nem fog megfelelően működni, annak durva hiányosságai miatt.

Nem értettük, miért várt bennünket D, és miért nem értesített arról, hogy mindenképpen meghiúsul minden mérésre, vagy javításra vonatkozó kisérletünk, mert a rendszert ő már előzőleg szétszedte.

Krieser József és az én véleményem szerint, ha a hőszivattyús rendszert a vonatkozó előírásoknak és gyári ajánlásoknak megfelelően újra építik (erre vonatkozóan D is kapott mástól már előzőleg 460 ezer forintos ajánlatot), akkor a hőszivattyú probléma nélkül fog dolgozni, annak ellenére is, hogy a gyár a rossz szerelési mód és üzemeltetése miatt a garanciát erre a gépre nem vállalja!

Tisztelettel:

Győr, 2018. 07. 16.

Sulyok Tibor, műszaki tanácsadóNem titkolom, néha ránézek DZ által életben tartott Facebook-os oldalra, de az első időszak kudarcai után (minden hozzászólásomat törölte), letettem róla, hogy ész érvekkel próbáljam meggyőzni az urat. Van akit nem lehet…

De a mostani agymenés mellett nem lehet elmenni szótlanul, hiszen olyan egyszerű…
Jöjjenek DZ “észrevételei”:
majd a kissé zagyva következtetése:
Facebook-os örök szabály, hogy “trollt nem etetünk“, ezért itt írom le (egyébként is törölné), hogy a következtetései miért botorságok.
– A Meeting gyár a világ minden részére forgalmazza a hőszivattyúkat, és a világ minden sarkából vásárol hozzá alkatrészeket. Az éves hőszivattyú termelése megközelíti a 120 ezer darabot.
– A levegő-víz hőszivattyú tömegárú (nem úgy készül – mint pl. egy autó – rendelésre). Meghatározott mennyiségű alkatrész kerül bele.
– Könnyen belátható, hogy ehhez a mennyiséghez nem tizesével vásárolja meg az alkatrészeket, hanem több ezret rendel, amit viszont egyszerre szállítanak a beszállítók. Lehet, hogy a 2017. decemberében valóban új eszközként eladott MD50D hőszivattyú egyes alkatrészeit már évekkel korábban legyártotta a beszállító. Könnyen elképzelhető, hogy az alkatrészeket hónapokon keresztül “pihentette” a raktárában, majd a gyártó igénye szerint leszállította a Meeting gyárába. Ahol szintén kerülhetett az előkészítő raktárba az alkatrész.
Majd a kész hőszivattyút sem egyenként indítja a világba a gyártó, hanem összevár egy nagyobb megrendelést.
Amennyiben átgondolja DZ ezeket a facebook-os posztja előtt, akkor biztosan nem teszi ki ezt a két feliratot.
(Végig olvasva az eddigi posztjait, dehogy nem…)
2022.02.16.
Sulyok Tibor
Scroll to Top