Alkatrészek hőszivattyúhoz

Hőszivattyú alkatrészekMilyen alkatrészek szükségesek a Meeting hőszivattyúk beépítéséhez?

Mi az a hőszivattyús hidroblokk?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdések tisztázása érdekében készült ez az oldal. Bemutatjuk a hőszivattyús rendszer főbb alkatrészeit, és leírjuk azt is, hogy mi a szerepük, hozzávetőleges méretezésüket, stb...

Amennyiben ezzel kapcsolatos további kérdéseket kapunk, akkor azokra ezen az oldalon válaszolunk, tehát ha valami nem teljesen érthető, írjanak bátran, tegyék fel a kérdéseket: 
Erre az e-mail címre írhatnak.


Az alternatív fűtés-hűtés rendszer lelke a hőszivattyú és a puffertartály. (Jelen bejegyzésben a levegő-víz hőszivattyú rendszer alkatrészlistáját vesszük sorba, mivel ebből értékesítjük az éves hőszivattyú darabszám 80%-át.)

Az itt látható rendszerrajz a minimális kiépítést mutatja be.

(Hangsúlyozzuk, hogy a hiba nélkül üzemelő hőszivattyús rendszer záloga, a gyakorlott tervező, vagy installátor alkalmazása!)

 Meeting beépítés

Hőszivattyú alkatrészek 

 A rajzon balról jobbra:

- Hőszivattyú, alatta a kondenzvíz leeresztő csonk (figyelni kell rá, hogy mínuszokban ne fagyjon a csepptálcába a víz).

- Flexibilis csatlakozás a hőszivattyúhoz (megakadályozza az apró rezgések házba történő bevezetését).

- Megfelelően méretezett csövek, hogy a hőszivattyú működéséhez szükséges tömegáram ne csökkenjen a csőátmérő és az idomok miatt.

- Fali átvezetés. Figyelni kell, hogy megfelelő hely maradjon a hőszigetelés részére.

- Ármláskapcsoló (piros kis négyzet). Az áramláskapcsolót 1-2 mérettel nagyobb "T" idomba kell elhelyezni úgy, hogy a belógó lemez ne érjen a csőközépnél beljebb. Az áramláskapcsoló fontos a hőszivattyú kompresszor védelmének biztosítására. Ha nincs megfeleló vízáramlás, akkor nem kapcsolja be a ventilátort, és a kompresszort. 

- Visszacsapószelep. Megakadályozza - pl. ha vegyes rendszerben üzemel a hőszivattyú -, hogy ne fűtsük feleslegesen a hőszivattyú hőcserélőjét.

- Folyadékszűrő. A rajzzal ellentétben inkább a visszatérő ágba építjük be.

- Kiegyenlítő tartály: a fagyálló folyadék tulajdonságait figyelembe véve solár rendszerekhez is használt tágulási tartály típust kell beépíteni

- Golyóscsap/golyóscsapok. Újabban szűrővel integrált golyóscsapokat építünk be, így olcsóbb megoldást kapunk a könnyebb tisztítás mellé.

- (A világoskékkel jelölt alkatrészek a kiegészítő fűtőberendezést szimbolizálja (pl. napkollektor, elektromos kazán, stb).

- Hőcserélő. A pontosan méretezett hőcserélő a hőszivattyú által megtermelt energiát szinte maradéktalanul adja át a puffertartálynak. A hőcserélő biztosítja a fagyállós kör (primer) leválasztását a belső (szekunder) kör/köröktől.

- Puffertartály. Amennyiben a puffertartályban van növelt felületű hőcserélő (ilyen pl a HEIZER BSH puffertartály sorozat), akkor egyszerűbb kialakítást tudunk építeni nincs külső hőcserélő, egy keringető szivattyúval kevesebb kell, de a tartály maga drágább, mint a "sima" fűtési puffer

- Fűtőpatron: a puffertartályba épített fűtőpatron azért lehet szükséges (ahol nincs más kiegészítő fűtés), mert a hőszivattyú teljesítményét nem számoljuk ki 100%-os igényre, hisz ritkán van -15°C hideg.

- Tágulási tartály: a szekunder körbe is be kell építeni egy méretezett tágulási tartályt, amivel biztosítható a fűtési víz hőtágulása, és az állandó túlnyomás biztosítása.

- Biztonsági csoport: a rajzon csak a puffertartály tetején látható a biztonsági csoport (nyomásmérő óra, biztonsági szelep, és automata légtelenítő), de természetesen a primer oldalon is be kell építeni. Helyesen a rendszer magas pontján, a légtelenítés biztosítása miatt. Szigeteléssel együtt kapható.

- Keringetőszivattyú: ma már csak a frekvenciaváltós változatot építjük be. figyelni kell amegfelelő emelőmagasság és a szállítani szükséges vízmennyiség biztosítására. 

- Hőleadó felület: a szekunder oldal legfontosabb eleme, amely a meleget (hideget) biztosítja. A hőszivattyú kedvence a padló- és falfűtés, a mennyezet és Fan Coil fűtés-hűtés, esetleg az alacsony hőmérsékletre tervezett radiátorok.

Hőszivattyús alkatrészek

Ami nem látszik a képeken:

- hőszivattyút tartó állvány (40 cm magas), és az egész stabilitását biztosító lemezalap.

 - a csöveken a hőszigetelés (kültéren akár dupla szigetelést lehet alkalmazni.

- megfelelő teljesítményű kismegszakító(k) fi relével, a kültéri egység közelében vízhatlan dobozba építve. A kismegszakítók lehetőleg "C - lomha" karakterisztikájú legyen.

- elektromos kábelek: a képen látható (MD40D 16 kW) típusnál a betáp kábel 5 x 4mm2 sodrott rézvezeték; keringető szivattyú(k)hoz 3 x 1,5mm2 sodrott rézvezeték; 3 x 0,75-ös az áramláskapcsolóhoz. 

- a beállítást lehetővé tevő irányítópanel 4 eres vezetékkel

- a puffertartály közepébe, merülő hüvelybe elhelyezett hőmérséklet érzékelő

- fagyálló folyadék. Az általunk forgalmazott Westech fagyálló 20 literes kannákban -28°C ra bekeverve kapható.

- valamint a profi tervező és beépítő szakember.


Felkeltettük érdeklődését?

Kérjen tőlünk ingyenes árajánlatot!


Itt pedig tájékoztató a Meeting hőszivattyúhoz szükséges alkatrészek "alap" adatairól. 

Műszaki adatlap

Az adatok tájékoztató jelleggel lettek megadva. A helyszínt ismerő tervező szakmai indokok alapján felülbírálhatja ezeket.


 

Árlista