A hidraulikus váltó segít

Hidrováltó szerepeA hidraulikus váltó beépítése a megoldás kulcsa

A legolcsóbb hőszivattyús rendszer

A hőszivatyús rendszerek sajátossága, hogy alacsony energiafelhasználás esetén rendkívül gazdaságos az üzemeltetésük, és hosszú éveken át biztosítja - olcsón - a fűtést és hűtést.

A hőszivattyú elterjedésének akadálya lehet a beruházási költségek viszonylag magas összege. (Persze új építésű lakásoknál, ahol a hűtés is opció, nincs a hőszivattyúnál olcsóbb megoldás, de mi szeretnénk, ha egyre több felújításnál is elérhető alternatíva legyen a hőszivattyú.)

Hiába adunk rendkívül jó ár-érték arányú hőszivattyút, ha a hozzá kapcsolódó hidraulikus alkatrészek (hőcserélő, puffertartály, stb...) viszonylagosan magas ára visszatántorítja az érdeklődőket.

hidraulikus váltó

Az elmúlt időszakban több helyen is a hidraulikus váltó beépítése mellett döntöttünk, és a vásárlók megelégedése a kedvezőbb ár miatt kölcsönös előnyöket biztosít mind az eladó, mint a vevő részére. 

 Mi is az a hidraulikus váltó? 

A hidraulikus váltó fő része a kiegyenlítő kamra, melyhez csatlakoznak az egymástól független hidraulikus körök. Alkalmazása olyan esetekben szükséges és lehetséges, amikor a fűtési rendszerben megtalálhatóak a primer illetve szekunder köri keringető szivattyúk egyaránt. A hidraulikus váltók alkalmazásával elkerülhetők a primer illetve szekunder kör térfogatáram különbségéből adódó problémák. A hidraulikus váltó felszerelhető vízszintesen, vagy függőlegesen egyaránt, függőleges felszerelés esetén légelválasztóként is funkcionál.

A szakirodalmi meghatarozást kicsit körülírva a következőkről van szó:

Amennyiben inverteres (Chofu, Meeting) hőszivattyút építünk be a fűtési (hűtési) rendszerbe, és az elfagyás veszély elkerülése érdekében fagyálló folyadékkal töltjük fel a teljes fűtési rendszert (tehát pl. a padlófűtést is), akkor nem kell hőcserélő, puffertároló, nem kell keringető szivattyú, hanem egy jól megválasztott méretű hidrováltó lehetővé teszi a hőszivattyú működését és megoldja a lakás fűtési körének összekapcsolását a hőszivattyúval, egyszerűen.

Akár egy körös rendszer (pl. padlófűtés), akár 2-3-4 körös rendszer készíthető hidrováltóval, ahol a ház több szintjét lehet egyszerűen fűteni. A Hidraulikus váltóhoz kapcsolódó keringető szivattyúkat a szinteken elhelyezett termosztát / termosztátok vezérli(k).

hidraulikus váltó vázlataA szekunder oldalon (lakás fűtése) is rendkívüli odafigyeléssel kell készíteni a tömítéseket a csövek csatlakozásánál, mert a fagyálló folyadék a legkisebb rést is megtalálja (persze ez fagyálló folyadék nélkül is alap!). 

Mi kell tehát a Chofu inverteres hőszivattyún kívül egy ilyen olcsó rendszerhez? Megfelelő átmérőjű csövek, idomok, egy jól méretezett és a fűtési köröknek megfelelő számú csatlakozással rendelkező hidrováltó, visszacsapó szelep(ek), keringető szivattyú(k), biztonsági csoport, méretezett szolár tágulási tartály (a fagyálló folyadék miatt szolar!), iszapleválasztó, golyóscsapok és Westech fagyálló folyadék (-15°C-ra beállítva).

 

Hidrováltó Az inverteres hőszivattyúk jelentős tartományban tudják szabályozni a teljesítményüket (pl. a Chofu 16 kW-os hőszivattyú 6-16 kW között), így mindig a hőigénynek megfelelő tartományban fog dolgozni, és a szükséges hőátadó közeg mennyisége a hidrováltó miatt mindig rendelkezésre áll. 
A lakás oldalon pedig a termosztát kérésére meginduló keringető szivattyú a hidrováltóban "forgó" fűtővízből a megfelelő mennyiságű folyadékot szállít a padlófűtésbe, Fan Coil-okba, fal- vagy mennyezet fűtéscsövekbe, esetleg megfelelő hőleadást biztosító radiátorokba.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérjen tőlünk ingyenes árajánlatot!


Egy gyakorlati példa

Adott egy 90 m2-es padlófűtéses lakóház, szigeteléssel. A következő alkatreszekkel számolva, a hidraulikus blokk nettó ára kb. 420.000,- Ft.

Az alkatrészek felsorolása:

- FixTrend hidrováltó egy körös
- iszapleválasztó 1"
- 35 literes szolár tágulási tartály
- biztonsági csoport (automata légtelenítő, nyomásmérő óra, biztonsági szelep 3 bar)
- 10 fm hosszú szigetelt dupla inox cső, csatlakozó idomokkal
- keringetőszivattyú a hidrováltó után
- 6 db golyóscsap 1"
- 40 liter Westech fagyálló -70°C 

A ház hőszigeteltségétől függően két, különböző teljesítményű Chofu inverteres hőszivatyú jöhet szóba:

- kiváló hőszigetelés esetén Chofu 6 kW, 220V, nettó 3.000 €
- jó hőszigetelés esetén Chofu 10 kW, 220, nettó 3.900 €


 Nagyobb a fűtendő alapterület?

Kérjen tőlünk ingyenes árajánlatot!

 

 (2019.július)

 Chofu hőszivattyú

(2020. május)


Hirdetési partnerünk: Otthonok és Kertek online magazin 

Vélemények