Esté Credit

Hőcserélő

Hőcserélő. A hőszivattyú hőcserélője

A hőszivattyú egyik legfontosabb eleme a jól megválasztott hőcserélő. Hőcserélő típusok (lemezes, préselt, forrasztott, csőköteges): Gea, Swep, stb.

A hőszivattyú hőcserélő szerepe:

Konstrukció és mûködési elv: a forrasztott lemezes hõcserélõ préselt mintázatú, rozsdamentes lemezekbõl áll, melyek vákuumkemencében rézzel vannak összeforrasztva. A két közeg (klímagáz, víz) két külön áramlási térben áramlik ellentétes irányban.

A hőcserélő szerepe 

hogy a hidegből, meleget és a melegből hideget csináljon. Álltalában hőszivattyúknál, távfűtésnél, kazánoknál, klima berendezéseknél használják. (Mindenhol, ahol a hőmérsékletet emelni vagy csökkenteni szükséges.)

Kissé tudományosabb megfogalmazásban: primer folyadék (pl.: forró klímagáz) áramból átadja a hőt a szekunder folyadék áramba (pl.: hideg víz) a hőátadó falon keresztül, amely megakadályozza a 2 folyadékáram keveredését.

Rendkívül fontos a hőcserélők tisztántartása. Elsősorban a vízolda tisztántartásáról kell gondoskodni, mivel a klímagáz oldalról a meghibásodás alig képzelhető el. A vízkő, és egyéb a vízben levő apró szennyeződések a hőcserélő eldugulását okozhatják. Így a hőátadás nem jön létre, a gázoldali hőtől a hőcserélő feszül, a forrasztás elenged, vagy egyszerűen a lamellák közül néhány kilyukad. Ezen keresztül a klímagáz elszökik, ami még nagyobb baj, hogy a kompresszor is tönkre mehet.

Minden a hőcserélőről: felépítés, használat, karbantartás, tisztítás

Hőcserélő árakról érdeklődjön a 0036 20 268-9757 telefonszámon.

SWEP Hőcserélő felépítése:

A hőszivattyú főbb alkatrészei:

– kompresszor
– hőcserélő
– elpárologtató (33)
– expanziós szelep
– elektronika
– hűtőgáz, klímagáz
– osztó-gyűjtő
– ventillátor motor, lapát
– nyomásmérők
– érzékelők

 
Scroll to Top